Selektivni pristup
8.1.2015. 7:18:52h
Borba za svakog gosta: Za Nijemce kamping, a za Ruse zdravstveni turizam
Nakon ulaska u EU omogućava se liječenje državljana članica EU-a i u Hrvatskoj. Turistička zajednica Kvarnera je stoga okupila privatne klinike, agencije i hotelijere u projekt Kvarner helath&wellbeing
Dennis Wong / flickr.com

Turistička regija Kvarner bit će regija partner na jednom od najjačih europskih i svjetskih kamping sajmova CMT u Stuttgartu. Turistički sajam u ovom njemačkom gradu se održava od 17. do 25. siječnja tijekom kojih će ga obići preko 200.000 posjetitelja. Turistički sektor regije, okupljen »pod kapom« Turističke zajednice Kvarnera, tako će ondje predstaviti kvarnersku kamping ponudu, ali i najbolje od ukupne turističke ponude regije. Suizlagači na CMT-u su Imperial Rab, Cresanka, Kovačine, Jadranka kampovi, Losinia, Katarina line te Turistička zajednica otoka Krka s 11 krčkih kampova. Pregovori o mogućem partnerstvu s Nijemcima su počeli već pretprošle godine te je lani potpisan ugovor koji je kvarnerskom kamping sektoru i čitavoj regiji donio izuzetnu promociju i vidjivost u medijima. Prema riječima Irene Peršić Živadinov, direktorice TZ Kvarnera, uspjelo se, ujedno, postići konsenzus privatnog i javnog sektora oko nastupa na ovom svjetskom sajmu.
 
Objedinjena ponuda
– Naši kampovi su posljednjih godina napravili veliki napredak po pitanju kvalitete i podizanja standarda i ponude tako da je čak i prvi kamp s wellnessom, kamp Krk, uređen upravo u našoj regiji. Stoga nam je u interesu pokazati kvalitetu kamping ponude koju imamo u regiji, ukazala je direktorica TZ Kvarnera navodeći kako partnerstvo na CMT-u znači da su organizatori sajma tijekom čitave prošle godine promovirali Kvarner u najpoznatijim časopisima za kamping, radiju, televiziji.... Kvarner je ujedno ugostio i grupu specijaliziranih novinara na studijskom putovanju koji pišu za top kamping časopise u Njemačkoj. Naša regija će ujedno na glavnoj pozornici sajma svakodnevno imati priliku predstavljati svoju ponudu, no zanimljivo je kako se pružila mogućnost predstavljanja i u samom gradu. Tako će na otvorenju sajma biti Rapski samostreličari, koji će »boje Kvarnera« braniti i na glavnoj gradskoj ulici Königstrasse. Naime, Rabljani će ovu tradiciju pokazati domaćinima u defileu samim centrom Stuttgarta. Kvarner će u ovom bavarskom gradu podsjetiti i na Mister Morgena ili Ivu Robića, nekad vrlo popularnog u ovoj njemačkoj regiji. Predstavit će se klape s Krka, nošnja sa Suska, delicije regije, a tu su i posebne press konferencije i ostalo. Na glavnoj će pozornici tako svakog dana biti prezentacija neke od destinacija i ponuda.

  – Ovo je doista velika promocija i za čitavu regiju jer se ondje predstavlja najbolje od kamping ponude. Činjenica da je CMT prihvatio naše partnerstvo, utoliko je bitna jer je to organizacija kojoj se vjeruje i biti ovdje partner doista je nam je izvrsna referenca među ljubiteljima kampiranja, kazala je Peršić Živadinov.

Peršić Živadinov: U srpnju potrebne niže cijene
– Na pojedina tržišta idemo upravo s proizvodima koji su tim gostima najzanimljiviji, i to u razdobljima kada su im najzanimljiviji. Nije sve za svakoga. Jasno, proizvode razvijamo u suradnji s turističkim gospodarstvom. Pri tome treba uzeti u obzir ne samo broj noćenja, već i to kakvu klijentelu hoćemo i kvalitetu ponude koja se povećava, pa tako i turistički subjekti imaju mogućnost ponuditi je uz više cijene, pružajući ujedno kvalitetan odnos cijene i kvalitete, rekla je direktorica TZ Kvarnera. Govoreći o potrebi prilagodbe i ciljanom nastupu na tržištima, ukazala je i na primjer srpanjske rupe koja je prošle godine dobrano ispraznila početak glavne sezone. Kazala je kako se znalo da u srpnju najveće emitivno tržište Njemačka nema školskih ferija, što će biti slučaj i ove godine. Samim time tada se ne može očekivati veće dolaske Nijemaca.
   – Ako se u ovom razdoblju ponude cijene koje gosti ne mogu platiti, kapaciteti će ostati prazni, istakla je pojasnivši kako se srpanjsku rupu treba ublažiti okretanjem drugim tržištima poput Mađarske, Češke ili Slovačke, čiji građani, međutim, »njemačke cijene« smatraju previsokima. To znači da hotelijeri trebaju ponuditi niže cijene ili pakete koji uključuju, primjerice, besplatan boravak djece.

   Inače, županijski TZ će u ovoj godini imati vlastiti sajamski štand na ITB-u u Berlinu kao i u Münchenu gdje se objedinjava ponuda regije. S time da se puno više radi na specijaliziranim workshop radionicama koje prate proizvode koje Kvarner kao regija razvija – Kvarner family, Kvarner gourmet i food, Kvarner outdoor i Kvarner health&wellbeing. Pri tom se uključuju sami gospodarstvenici i s njima ciljano radi promociju na tržištima koja su im posebno interesantna. Tako će se ponudu aktivnog turizma, poput pješačenja, penjanja i biciklizma ponovno predstaviti na specijaliziranom sajmu u Friedsrichshafenu.

Veliki interes
Ciljano se prezentira i ponuda zdravstvenog turizma, pogotovo nakon ulaska Hrvatske u članstvo EU-a što prema Direktivi o mobilnosti pacijenata omogućava liječenje državljana EU-a i u Hrvatskoj. Županijski je TZ, pripremajući se za ovu mogućnost, i prije osnivanja Klastera zdravstvenog turizma Kvarnera, okupio klinike, agencije i hotelijere u projekt Kvarner helath&wellbeing, te su slijedom toga odrađene prezentacije u Moskvi i Skandinaviji. Tako će već u siječnju TZ Kvarnera u Rusiji ponovno imati workshop. Naime, pokazalo se već prije nekoliko godina, da je na ovakvom predstavljanju regije čak 90 posto pitanja novinara i agenata bilo upravo oko zdravstvenog turizma. U 2014. je tako Kvarner imao rast s ruskog tržišta, a čini se da bi u ovoj godini jedan ruski touroperator organizirao i čarter za Krk. Ponovno će se i ove godine nastaviti jače predstavljanje na skandinavskom tržištu, upravo ponude zdravstvenog turizma, a predstavit će se je i u Münchenu, Italiji i Velikoj Britaniji. Uz ostalo, regija se predstavlja i u Zürichu, gdje će Hrvatska biti zemlja partner, zatim u Rigi obzirom na aviolinijiu, Amsterdamu s ponudom Gorskog kotara i biciklizma, Poljskoj, gdje će se predstaviti gastro ponudu, potom u Mađarskoj, Sloveniji i na domaćem tržištu.

   Pokušat će se dobiti i goste sa sjevera Njemačke pa je tu i prvi nastup u Hamburgu. U pet njemačkih gradova će se s touroperatorom FTI odraditi i posebne edukacije agenata, a slične edukacije će biti i u Austriji sa Sabtoursom. Dio je to promocijskih aktivnosti u ovoj godini, s time da se puno ulaže i u on line oglašavanje. Za ovu je godinu županijski TZ tako prema Hrvatskoj turističkoj zajednici za udruženo oglašavanje kroz četiri modela kandidirao 26,5 milijuna kuna.

Piše: Alenka Juričić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved