Šibenik
22.9.2013. 16:37:17h
Turisti otkrili Šibenik: noćenja čak 48 posto više
Turistički sektor grada Šibenika u prvih osam mjeseci bilježi iznimno dobre rezultate, bolje od iti jedne u posljednje vrijeme pri čemu prednjači sam grad. Naime, do kraja kolovoza ostvareno je 858.191 noćenje što je za 14 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.
Sitomon / flickr.com

Turistički sektor grada Šibenika u prvih osam mjeseci bilježi iznimno dobre rezultate, bolje od iti jedne u posljednje vrijeme pri čemu prednjači sam grad. Naime, do kraja kolovoza ostvareno je 858.191 noćenje što je za 14 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

U ukupnom broju noćenja domaći turisti bilježe 30 posto više, a strani 12 posto više noćenja u odnosu na 2012. godinu. Grad Šibenik, koji je, inače, godinama slovio kao mrtav grad u turističkoj sezoni, zbog značajnijeg povećanja smještajnih kapaciteta u privatnom smještaju, bilježi porast noćenja od čak 48 posto.

Uočljivo je da se i gosti duže zadržavaju u gradu u prosjeku 5,3 dana, što je osjetno iznad prosjeka. A to je bila rak-rana Šibeniku. Duži boravak turista u Krešimirovu gradu može se objasniti time da je grad napokon dobio gradsku plažu, pa su turistički oživjele četvrti poput Crnice koja ranije nije mogla sanjati o tome da će zgrabiti dio turističkog kolača.

Noćenja radnika

Inače, sve kategorije bilježe rast turističkog prometa. Tako hotelski i hostelski smještaj ima povećanje od četiri posto, kampovi bilježe 33 posto, pri čemu najveći porast u ovom segmentu bilježi kamp Solaris, koji je ostvario 34 više noćenja u odnosu na isto razdoblje lani.

Ovo je, inače, i najveći kamp po smještajnim kapacitetima na ovom području Jadrana. Kada je u pitanju turistički promet koji ostvaruju domaći gosti, valja istaći da je takav rast noćenja kod domaćih gostiju generirao boravak velikog broja radnika koji su proljetos radili na obnovi hotela Ivan u koji je, zajedno s okolišem i Welleness centrom uloženo oko 20 milijuna eura.

Ti radnici su tom prilikom zabilježili više od 21 tisuće noćenja. U strukturi gostiju koji su ovog ljeta boravili na šibenskom području, najviše su noćenja ostvarili državljani Njemačke, s udjelom od 15,88 posto u ukupnom broju noćenja, za tim slijede češki državljani s udjelom od 8,94 posto, te Francuzi s 8,90 posto.

Nijemci najbrojniji

Do kraja ove godine ukupni rezultati bi mogli biti i bolji jer je kolovoz bio iznimno dobar, a slično prolazi i rujan. Tako je u kolovozu ostvareno 303.035 noćenja ili 10 posto više u odnosu na prošlu godinu.

Hoteli i hosteli su ostvarili 105.962 noćenja, što je na razini prošlogodišnjih rezultata, kampovi imaju povećanje od 17 posto, dok je u privatnom smještaju ostvareno 87.136 noćenja, što je povećanje od 14 posto - tu se posebno ističe sam grad Šibenik u kojem je ostvareno 35 posto više noćenja. Najviše noćenja u kolovozu ostvarili su njemački državljani s udjelom od 16,91 posto. Slijede državljani Italije s udjelom od 10,44 posto te državljani Češke s udjelom od 8,57 posto.

Piše: Marijan Džambo

Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved