ADAC
21.2.2014. 7:21:11h
Hrvatski turizam kolateralna žrtva ADAC-ova lažiranja u izboru najboljeg auta
Njemački autoklub nema utjecaj kakav je imao do skandala pa će učinci planirane kampanje biti lošiji
blu-news.org / flickr.com

Na aferi koja je do temelja i nepovratno uzdrmala moćni njemački autoklub ADAC opekao se ovih dana i hrvatski turizam. Nakon što je 150 pozivnica već odaslano, ADAC-ovi su otkazali večeru na kojoj je uoči početka sajma turizma u Münchenu trebalo biti promovirano posebno izdanje Resiemagazina posvećeno Hrvatskoj.

Hrvatska je turistička zajednica uskočila, preuzela kompletnu organizaciju, uzvanici su se u srijedu navečer ipak okupili, ali svi se slažu da je Lijepa Naša ipak svojevrsna kolateralna žrtva činjenice da se ADAC trenutačno preslaguje od vrha do dna.

Izostaju, naime, pozitivna pozornost i publicitet kakve je ADAC donedavno dobivao u neograničenim količinama i efekti suradnje s ADAC-om neće biti maksimalni.

Preslagivanje kluba
Inače, u instituciji s čak 19 milijuna članova, kojoj su Nijemci bespogovorno vjerovali i kojoj je već u prvom tjednu nakon što se doznalo za lažiranje rezultata u izboru za automobil godine vraćeno 50.000 iskaznica, do daljnjeg su prekrižili sva slična događanja.

– ADAC je od izbijanja afere bio jednostavno neupitan i možda postao premoćan. Samo od članarine njemački je autoklub godišnje imao 1,5 milijardi eura. Milimetar oglasnog prostora u magazinu Motorwelt, primjerice, stajao je 139 eura. ADAC-u se vjerovalo uistinu bespogovorno. Ako bi njegove inspekcije rekle da tuneli u Švicarskoj ne valjaju, nitko to nije dovodio u pitanje. Isto kao i kad je ADAC rekao da Hrvatska ima najčišće more u Europi. Sada se taj imperij ljulja i ADAC više nikad neće biti što je bio – ocjenjuje Selimir Ognjenović, direktor njemačkog turoperatora ID Riva tours.

– Hrvatska, međutim, suradnjom oko Resiemagazina nije na gubitku, on se tiska u zavidnih 200.000 primjeraka i priskrbit će dosta pozornosti, ali, nažalost, manje nego što bi da sve nije palo u ovako nezgodan trenutak.

A zamišljeno je bilo da bolje ne može. Još je bivši ministar turizma prije godinu dana u Münchenu uglavio ovu suradnju s ADAC-om, kao i da Hrvatska 2014. bude zemlja partner na münchenskom sajmu f.re.e.

Te su dodatne aktivnosti Hrvatsku stajale i dodatnih dvjestotinjak tisuća eura (160.000 za Resiemagazin, a ostalo za dodatno oglašavanje na sajmu i izložbeni prostor), no očekuje se da će biti i dodatnih gostiju.

Raspoloženi za putovanja
Nijemci su, kako se čuje na münchenskom sajmu turizma, raspoloženi za putovanja, kriza je iza njih, očekuju da će im ove godine rasti plaće, a analize pokazuju da su na odmoru po osobi spremni trošiti i tridesetak eura više od lanjskih 1020 eura. Uspije li Hrvatska ponoviti samo lanjski rast od četiri posto, što ministar Darko Lorencin ne isključuje nakon razgovora s partnerima, Nijemaca bi na odmoru u nas moglo biti osamdesetak tisuća više, odnosno gotovo 2,1 milijun.
Hotelske kuće
U privatizaciju odmah idu Plat, Imperial i Maestral
Idući tjedan bit će objavljeni pozivni natječaji za privatizaciju triju turističkih kuća, dubrovačkih Plat i Maestral te rapske hotelske kuće Imperial, najavio je u Münchenu ministar Lorencin.

– Nakon što testiramo interes potencijalnih ulagača, dobit ćemo i vrijedne ulazne informacija za raspisivanje obvezujućeg natječaja. Njega, pak, planiramo za kraj travnja i početak svibnja – istaknuo je Lorencin.

Piše: Radmila Kovačević

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved