Opatija
Kategorizacija
11.2.2014. 10:44:59h
Zvjezdice tamnog sjaja: Zaslužuju li opatijski hoteli najviše kategorije?
Na Herakove ocjene da najkvalitetniji opatijski hoteli ne zadovoljavaju propisane standarde i stoga ne bi smjeli nositi pet zvjezdica, hotelijeri odgovaraju kako ne postoji niti jedan hotelski objekt u svijetu u kojemu je svaki detalj besprijekoran, dok prof. Cerović smatra da je od kategorije važnije što kažu gosti
kkimpel / flickr.com

Na Herakove ocjene da najkvalitetniji opatijski hoteli ne zadovoljavaju propisane standarde i stoga ne bi smjeli nositi pet zvjezdica, hotelijeri odgovaraju kako ne postoji niti jedan hotelski objekt u svijetu u kojemu je svaki detalj besprijekoran, dok prof. Cerović smatra da je od kategorije važnije što kažu gosti

OPATIJA  Sjaje li zvjezdice na pročeljima opatijskih hotelskih kuća? Odgovara li kategorizacija stvarnom stanju u najboljim hotelskim objektima u Opatiji? – pitanja su koja je nedavno u jednim hrvatskim dnevnim novinama otvorio bivši ministar turizma Ivan Herak. Pišući o opatijskim hotelima koji nose pet zvjezdica poljuljao je renome Opatije koja ove godine slavi 170. godišnjicu organiziranog turizma u Hrvatskoj.

Bivši ministar turizma piše kako opatijski hotel Ambasador ni ambijentom, ni opremom, ni kvalitetom usluge ne zaslužuje više od tri zvjezdice, kako opatijski hotel Mozart ne može imati pet zvjezdica s obzirom na to da su sobe premalene i ne zadovoljavaju propisane standarde, te navodi kako je slična situacija s opatijskim hotelom Milenij u kojem su sobe skromno uređene i klima uređaji na višim katovima već godinama ne rade. Njegove oštre kritike upućene su na one hotele koji su, za razliku od mnogih drugih sezonskih hotelskih kapaciteta na Opatijskoj rivijeri, otvoreni 365 dana u godini.

Važan je broj miševa
Herakov komentar o tome kako opatijski hoteli s pet zvjezdica ne udovoljavaju uvjetima koje takva kategorizacija pripisuje, nije dobro dočekan niti u stručnim, niti u znanstvenim krugovima. Iz Liburnia Riviera Hotela samo su kratko dali do znanja kako ih mišljenje gospodina Heraka ne zanima, a predstavnici Milenij hotela koji ulažu milijunske iznose u ovom jesensko-zimskom ciklusu na Opatijskoj rivijeri, na komentar bivšeg ministra odgovaraju kako ne postoji niti jedan hotelski objekt u svijetu u kojemu je svaki detalj besprijekoran.

– To nikako nije sporno, ali činjenica je da su ocjene naših objekata na svim portalima jako visoke te da smo prepoznati od gostiju kao visoko kategorizirani objekt i s visokom razinom usluge. Tome u prilog idu i nagrade koje smo od otvorenja prvoga hotela redovito osvajali, među ostalima i posebno priznanje za inovativnost hotelu Milenij na posljednjim Danima turizma – odgovaraju iz odjela za koorporativne komunikacije Milenij hotela.

– Zvjezdice su tržišno informativna kategorija, a ocjenu daje tržište. Danas u svijetu zvjezdice nisu bitne, one su samo odraz minimalnih tehničkih uvjeta, a ono što daje potpunu sliku su brandovi – Sheraton, Holiday Inn, objašnjava profesor Zdenko Cerović s Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, koji je nekad i sam bio član komisije koja je odlučivala o kategorizaciji hotelskih objekata. Cerović smatra da je tržište jedini regulator kvalitete, odnosno da je od kategorije hotela važnije ono što kažu klijenti – drugim riječima »nije važno kakve je boje već koliko miševa lovi«.
 

Hrvatska rigidnija od Njemačke
Na pitanje slaže li se s ocjenom bivšeg ministra da navedeni opatijski hoteli ne zaslužuju kategorizaciju koju nose, prof. Cerović kaže kako bi možda bilo najobjektivnije da svi navedeni hoteli nose četiri zvjezdice, ali isto tako dodaje da je protiv krutih, rigidnih i administrativnih državnih mjera.

– Europa se ne opterećuje kategorizacijom, a mi smo rigorozni i glumimo strogoću. Rigidniji smo i od Njemačke, koja inače ima krut pristup u mnogočemu. Možda navedeni opatijski hoteli prije zaslužuju četiri nego pet zvjezdica, ali to će regulirati tržište. Oko takvih stvari ne treba dizati prašinu, treba govoriti o Milenij hotelima čijoj Upravi i vlasniku skidam kapu jer i dalje rade 365 dana u godini i s druge strane kritizirati Liburnia Riviera Hotele koji otpuštaju radnike, zatvaraju objekte, oponašaju Poreč u Kraljici turizma. Milenij hoteli iz navedenih razloga, ali i zbog činjenice što njihov vlasnik Veljko Župan ulaže ove godine 20-tak milijuna kuna u novi hotel Royal i prvi hostel na Opatijskoj rivijeri, zalužuju šest zvjezdica jer je takav pristup poslu Opatiji nešto donio. Je li radila klima na četvrtom katu hotela, nije vrijedno spomena. Za takvu reklamaciju, gostu se da popust od 10 posto, pokloni boca vina. To je stvar ljudskih odnosa, a ne državnih zakona – zaključuje Cerović.

Piše: Marina Kirigin

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved