Plaže
11.2.2014. 7:21:56h
Istarska županija oštro protiv ograđivanja plaža
Istarski župan Valter Flego održao je danas koordinaciju gradonačelnika obalnih gradova Istarske županije na kojoj se raspravljalo o nacrtu prijedloga Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama te su usvojene zajedničke primjedbe koje će se uputiti nadležnom ministarstvu.
helge thomas / flickr.com

Istarski župan Valter Flego održao je danas koordinaciju gradonačelnika obalnih gradova Istarske županije na kojoj se raspravljalo o nacrtu prijedloga Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama te su usvojene zajedničke primjedbe koje će se uputiti nadležnom ministarstvu.

Prijedlogom Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama koji je na javnoj raspravi ukidaju se koncesijska odobrenja, a uvode dozvole, koje se pod određenim uvjetima daju na temelju javnog natječaja, definiraju morske plaže, sidrišta i privezišta. U jedinicama područne regionalne samouprave predviđa se osnivanje samo jedne županijske lučke uprave. Uz to, nacrtom je predviđeno i osnivanje agencije za integralno upravljanje pomorskim dobrom.

Istarska županija smatra da se tom agencijom neće ni pojednostaviti niti ubrzati postupak davanja koncesija. Također, to će generirati dodatne troškove za administraciju i prouzročiti smanjenje sredstava od koncesijskih naknada, koje sada pripadaju proračunima države, županija, gradova i općina.

Novim prijedlogom zakona značajno se smanjuje naknada koja se uplaćuje u lokalne i regionalne proračune, dok istodobno gradovi i općine preuzimaju sve veće zakonske obaveze i odgovornosti u postupku upravljanja pomorskim dobrom.

Istarskom županu i gradonačelnicima neprihvatljivo je da prihodi od pomorskog dobra više ne budu pod kontrolom lokalnih jedinica na čijem se području pomorsko dobro nalazi. Naime, bez sredstava od brodica i umanjenjem sredstava od koncesija Istarska županija ostala bi prikraćena za oko 2,5 milijuna kuna.

Ako se ova agencija osnuje, Istarska županija predlaže da ona može raspolagati sa samo 10 posto sredstava od naknada za koncesije i odobrenja na izvanlučkom području i za luke posebne namjene.

Jedan od spornih članaka kojim se ide prema daljnjoj centralizaciji ovlasti područne (regionalne) samouprave propisuje da se u tim jedincima "osniva jedna županijska lučka uprava koja može imati ispostave". Župan i gradonačelnici taj prijedlog smatraju neprihvatljivim, jer lokalnim jedinicama treba omogućiti osnivanje više lučkih uprava u sklopu njihovih administrativnih granica, ovisno o odluci, procjeni, potrebi i inicijativi županije i njezinih općina i gradova.

Posebno su se usprotivili članku koji u iznimnim situacijama daje mogućnost ograđivanja plaža. Smatraju ga "štetnim, s posljedicama koje bi sutra mogle postati pravilo". Time bi, kažu, današnja dostupnost i otvorenost plaža hrvatsku obalu, kao i njezin turizam, dovela na razinu turističkih destinacija koje su od svojih odredišta stvorila "geto".

Jednoglasno su se složili da bi trebalo zadržati plaže otvorenima i dostupnima te ustvrdili da to čini komparativnu prednost i prepoznatljivost u turističkoj ponudi.

Istarska županija uputila je Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture primjedbu da je, s obzirom na kompleksan i dugotrajan postupak davanja koncesija, potrebno pojednostaviti i ubrzati prethodni postupak utvrđivanja granice pomorskog dobra i lučkog područja.

Piše: P. Gregorović

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved