Zadar
Uspavanost
8.2.2014. 8:59:37h
Najromantičniji grad na svijetu za Valentinovo turistički - spava
U čast ljubavi, na Valentinovo, dan zaljubljenih, na antičkom Forumu u Zadru svake se godine pušta na tisuće lampiona u zrak
jimmyharris / flickr.com

Valentinovo u Istanbulu po cijeni od 1990 kuna po osobi u trajanju od četiri dana i prijevozom zrakoplovom, Valentinovo u Pragu po cijeni od 850 kuna po osobi u trajanju od četiri dana i prijevozom autobusom, pa čak i Valentinovo u Opatiji po cijeni od 570 kuna po osobi za tri dana vlastitim prijevozom... sve se to ovih dana nudi u turističkim agencijama u Hrvatskoj, ali nigdje nema ponuda iz Zadra, iako je svojedobno uvršten na listu najromantičnijih gradova svijeta koji je svoju (zimsku) ponudu mogao graditi upravo na toj laskavoj tituli.
Vjenčanja u Sv. Donatu, prošnje u barci ili pogled na zalazak Sunca s Morskih orgulja… samo su neki od razloga zbog kojih je Zadar izabran za jedan od najromantičnijih gradova na svijetu. Poznati National Geographic stavio je Zadar na listu 35 najromantičnijih gradova, i to u društvu egzotičnih lokacija poput Bangkoka, Zanzibara ili Bore Bore, ali i poznatih romantičnih mjesta kao što su Pariz, Venecija ili Taj Mahal.

Humanitarne svrhe

Pa ipak, za razliku od svih tih mjesta, Zadar ne samo da premalo koristi svoju romantičnu karizmu, nego je uopće ne koristi. Gotovo da nema ponude za Valentinovo u Zadru, iako su tu i Morske orgulje i Pozdrav Suncu i Kalelarga, gradske zidine, riva, gastronomija, hoteli, ali i blaga klima, blizina nacionalnih parkova... Umjesto posebnih aranžmana za Valentinovo, Zadar dočekuje goste zatvorenim restoranima i hotelima, čekajući Uskrs i turističko buđenje, prepuštajući zimsku sezonu nekome drugome, vještijem i poduzetnijem.

U čast ljubavi, na Valentinovo, dan zaljubljenih, na antičkom Forumu u Zadru svake se godine pušta na tisuće lampiona u zrak. Nekoliko dana uoči akcije lampioni se prodaju u humanitarne svrhe, a puštano ih je i više od 5000, što je tvorilo prizor od kojega zastaje dah čak i onima koji nisu zaljubljeni.

Za valentinovski ugođaj na Forumu brinuo se i DJ s izborom sentiša, građani su se grijali toplim čajevima, krijepili sokovima i slasticama, a ljubav je lebdjela svuda u zraku. S tisućama lampiona u zraku, Zadar je bio prvi grad u Hrvatskoj, a drugi u Europi po broju puštenih lampiona u nebo, bilježili su mediji Valentinovo u Zadru.

Taj su događaj svojedobno željele zabilježiti i svjetske medijske kuće poput CNN-a, ali sve je ostalo samo na lokalnoj akciji – događaj nikad nije iskorišten u turističke svrhe, iako je mogao značiti odličnu pozivnicu turistima na Valentinovo – vikend u Zadar.

– Pozdravljamo akciju puštanja lampiona na Forumu, ali mi zapravo ne znamo tko to organizira ni na koji način. Nikad nam nije predloženo da ga afirmiramo u turističke svrhe, tako da je sve zapravo ostalo na tome. S druge strani, naši ljudi u ugostiteljskom i turističkom sektoru uvijek govore o potrebi produljenja sezone, ali rijetko netko nešto konkretno napravi u tom smislu i većina čeka da im turiste netko sam dovede. Moglo bi se puno više učiniti u zimskom razdoblju, ali Turistička zajednica ne može sve sama. Ako se i drugi ne uključe, teško je nešto konkretno pomoći – donekle je rezigniran direktor Ureda Turističke zajednice grada Zadra Zvonko Šupe.

Karnevalski dani

Ni najveće turističke kuće na zadarskom području ne pripremaju ništa za Valentinovo. Tek se Uskrs navodi kao početak sezone nakon zimske pauze poslije novogodišnjih blagdana. Osim Valentinova, drugi gradovi koriste i karnevalske dane kao povod za turističke aranžmane.

Agencije nude karnevalska putovanja već od 100 kuna, a u ponudi imaju više od 30 putovanja, od Karnevala u Veneciji po cijeni od 199 kuna po osobi (prijevoz autobusom), do Karnevala u Opatiji po cijeni od 610 kuna po osobi. U zimskom se razdoblju, osim skijanja, nudi čitav niz europskih putovanja već od 100 kuna, a u ponudi je više od 190 putovanja, od Dana čokolade u Gardalandu (250 kuna po osobi), do posjeta Parizu, Londonu, po cijenama znatno nižima nego u sezonskom razdoblju.

Zadar u svemu tome čvrsto spava zimski san, iako ima ponudu koja je atraktivna čak i u zimskom razdoblju: od gradskih atrakcija koje “funkcioniraju” i zimi, do karnevala koji se koristi samo u uske lokalne svrhe, neiskorištenog Valentinova, gastronomije, prirodnih atrakcija. Zbilja, kao da čekamo da nam netko dovede goste, umjesto da se sami potrudimo za to, čemu bi mogla pomoći i blizina zračne luke, željeznice, brodskog prijevoza, autoceste... Sezonski turizam i “buđenje” za Uskrs. I to je to. A moglo bi se puno više.

Piše: Mišel Kalajžić

Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved