Cres
Filmska industrija
4.2.2014. 18:15:20h
Svjetskim filmašima nitko ne može dati više od Cresa
Voditelj razvojnih projekata Cresanke Ivan Đogić pokrenuo je web stranicu koja će otok Cres i njegove lokacije ponuditi produkcijskim kućama za potrebe snimanja filmova, reklama, TV serija, spotova
Keith Roper / flickr.com

Hoće li Cres ubuduće biti kulisa za snimanje nekog novog Hobita ili Igre prijestolja, ostaje vidjeti, no da su se Cresani ozbiljno okrenuli takozvanom filmskom turizmu pokazuje projekt Ivana Đogića, voditelja razvojnih projekata Cresanke. Naime, Đogić je pokrenuo web stranicu www.creslocations.com kojoj je cilj prezentirati otok Cres i njegove lokacije te ga ponuditi stranim produkcijskim kućama za potrebe njihovih snimanja filmova, reklama, TV serija, video spotovi i slično.

Grad jamči dozvole, a TZ Cres pokriva 15% smještaja
Partner na projektu je Grad Cres koji stranim produkcijama garantira brzu administraciju i ishođenje potrebnih dozvola za snimanja što je produkcijskim kućama jedna od ključnih stavki. Partner je i Turistička zajednca grada Cresa koja stranim produkcijama sufinancira 15 posto troškova smještaja u Cresankinim kapacitetima.

– Ova naša ponuda je nastala kako bismo produkcijske kuće motivirali na dolazak i olakšali im odluku gdje da snimaju. Riječ je o inovativnom projektu promocije tvrtke, ali i cjelokupnog otoka kao destinacije kroz obraćanje specifičnoj ciljnoj skupini koja uglavnom dolazi izvan visoke sezone i koju ne zanima standardna ponuda sunca i mora. Projekt je nastao kao posljedica moje »začuđenosti« time da se snimanja odvijaju po Hrvatskoj i drugim otocima, a vrlo rijetko na Cresu koji zapravo svojom veličinom i raznolikošću nudi zanimljiviji i širi spektar atraktivnih potencijalnih lokacija. Projekt svima ide u korist, a osim partnerstva s Gradom, TZ-om i jednom od najvećih domaćih produkcijskih tvrtki, podršku imamo i od Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) kao krovne državne institucije za snimanja u Hrvatskoj, rekao je Cresankin voditelj razvojnih projekata dodajući da veličina i goegrafska raznolikost predstavljaju komparativne prednosti Cresa koje drugi otoci nemaju.

Otok najbliži Europi
– Na relativno malom prostoru postoji velika raznolikost pejzaža, a samim tim i potencijalnih filmskih lokacija. Sjever otoka je visok i strm, jug nizak i ravan. Na sjeveru su velike listopadne šume sa stoljetnim hrastovima, a sredina i jug otoka su tipičan krški kamenjar i mediteransko nisko raslinje. Slikovita sela i gradići, litice, atraktivne plaže, napuštena sela, Vransko jezero, Tramuntana kao mistična šuma... Sve su to prekrasna i lako dostupna mjesta međusobno udaljena pola sata vožnje. Osim toga, logistički je otok Cres vrlo praktičan. Središnjoj Europi je Cres najbliži otok. U krugu od samo nekoliko stotina kilometara nalaze se velike europske metropole Rim, Milano, Trst, München, Beč, Budimpešta... Povezan je s dvije kratke trajektne linije i u blizini je dva međunarodna aerodroma, dok se onaj na Lošinju povećava što će još znatno olakšati pristupačnost. U tom pogledu je puno praktičniji od primjerice južnodalmatinskih otoka. Osim atraktivnosti lokacija i pristupačnosti otoka, produkcijama je jednako bitno da što jednostavnije i brže riješe sve eventualne administrativne probleme, istaknuo je Đogić te dodao kako je stoga potpora Grada izuzetno važna. Produkcijama nije svejedno da li dozvolu za snimanje na trgu ili za zatvaranje plaže čekaju pola dana ili pet dana. U tom pogledu Grad je prepoznao potencijal ovakvog projekta i izrazio želju da maksimalno pomogne.

Suradnja s PAKT Medijom
U ovaj projekt uključena je i produkcijska firma PAKT Media.

– Oni su nam partner zato što se Cresanka, jasno, ne bavi produkcijom. Ovo je za nas isključivo turistički proizvod, a oni su potrebni zbog ozbiljnosti pristupa. Moramo imati neku jaku i iskusnu domaću produkciju koja može garantirati za našu ponudu. Ako je stranoj produkciji potreban domaći partner, a u pravilu jest, PAKT Media stoji na raspolaganju. Ali naravno, strana produkcija ako želi može angažirati i nekog drugog, navodi Đogić.

Marketinški efekt
Iskustva onih koji su već ovdje snimali, navodi Đogić, bila su izuzetno dobra. Primjerice u ljeto 2012. se francuski film »Zagorjela ljubav«, koji trenutno igra u hrvatskim kinima, dobrim dijelom snimao na Cresu. Produkcija koja je film radila je bila vrlo zadovoljna kako je sve jednostavno, glatko i po planu funkcioniralo.

U Cresanki interes u filmskom turizmu vide kroz popunjenje kapaciteta i van glavne sezone, ali i zapošljavanju domaćih ljudi na otoku kao vozača, nosača opreme, statista... Vrlo važno je i to što jaka međunarodna snimanja imaju i jak marketinški efekt s obzirom da povlače velik interes javnosti te tako promoviraju otok Cres.

Piše: Alenka Juričić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved