Šibenik
Novi hotel
3.2.2014. 15:38:28h
Stara šibenska gradska jezgra postaje raspršeni hotel
Krešimirov grad na dobrom je putu da prvi u Dalmaciji, i u Hrvatskoj također, svoju staru gradsku jezgru i njezine iznimno vrijedne i nedovoljno iskorištene kulturno-povijesne i prirodne potencijale valorizira na turističkom tržištu po modelu “raspršenog hotela”.
Sitomon / flickr.com

Krešimirov grad na dobrom je putu da prvi u Dalmaciji, i u Hrvatskoj također, svoju staru gradsku jezgru i njezine iznimno vrijedne i nedovoljno iskorištene kulturno-povijesne i prirodne potencijale valorizira na turističkom tržištu po modelu “raspršenog hotela”.

U taj vrlo izazovan posao Šibenik se upustio prije godinu dana i već predstojeće turističke sezone model takvoga hotela – koji po horizontali pod jednu kapu stavlja većinu iznajmljivača, ugostiteljsko-turističkih objekata te drugih sadržaja koji su u funkciji turizma – mogao bi zaživjeti i dati svoje prve konkretne rezultate. U njemu smještajne jedinice i centralna recepcija nisu na jednomu mjestu, nego su disperzirani po starogradskoj jezgri.

Na ovom projektu intenzivno radi novoutemeljena udruga “Raspršeni hotel Šibenik”, a izravnu joj pomoć pružaju gradska uprava i gradska Turistička zajednica. Vrijednost ove ideje prepoznalo je i Ministarstvo turizma te je podržalo šibenski projekt kao pilot-projekt i za druge slične gradove u državi.

’Postoji niz izazova, s njima se treba stručno nositi’

Glavni je “krivac” što se Šibenik upustio u ovu svojevrsnu “avanturu” Ivana Bujas-Rupić, zaposlenica gradske uprave.

– Ideja “raspršenog hotela” postoji još od osamdesetih godina u Italiji, a ja sam je prepoznala prije sedam godina kad sam, kao konzultantica, radila na projektu razvoja ekološkog i ruralnog turizma. Učinilo mi se da bi takvo što trebalo ostvariti u starim jezgrama, pogotovo onima koje imaju spomenike pod zaštitom UNESCO-a, poput Šibenika, Trogira, Dubrovnika.

Ideja je predstavljena javnosti u ožujku 2013. godine, nakon što ju je prepoznala gradska uprava, a zaživjela je nakon što ju je grupa entuzijasta, privatnih iznajmljivača i poduzetnika usvojila i prihvatila kao model razvoja. Ti ljudi danas čine jezgru raspršenog hotela i vode istoimenu udrugu – kaže Ivana Bujas-Rupić.

Ona ističe da je Ministarstvo turizma dodijelilo 208.000 kuna za stvaranje uvjeta za razvoj “Raspršenog hotela Šibenik” kao inovativnoga koncepta u turizmu. Uključuju uređenje i opremanje recepcije, softver za booking, marketinške materijale, te konzultantsku, marketinšku i pravnu podršku. S obzirom na to da je Šibenik prvi počeo s inicijativom, vjeruje da će Ministarstvo turizma i u sljedećim godinama poticati daljnji razvoj.

– Gradska uprava daje i prostor i novac i ljude kako bi stvorila preduvjete za razvoj poduzetništva, u ovom slučaju s posebnim interesom “Raspršenog hotela” jer se radi o staroj gradskoj jezgri. Ne postoji ni jedna velika zapreka, nego samo niz izazova s kojima se treba planirano i stručno nositi – naglašava Ivana Bujas-Rupić.

Cilj je turiste dovesti u grad i izvan sezone

Tina Vickov, predsjednica udruge “Raspršeni hotel”, tvrdi da je projekt iznimno vrijedan za Šibenik.

– Stara gradska jezgra, iako ima ogromne potencijale – uostalom, tu je katedrala pod zaštitom UNESCO-a, vrlo vrijedna tvrđava Sveti Mihovil te brojni drugi kulturno-povijesni spomenici – desetljećima je bila turistički i gospodarski mrtva. Ovo je šansa da je pretvorimo u turističku atrakciju i nezaobilaznu destinaciju gdje će turisti ne samo navraćati, nego i provoditi svoj odmor, ako ne cijeli, onda njegov veći dio.

Uređuje se gradska plaža, tvrđava poprima nove sadržaje, a u posljednje vrijeme sve je više onih koji uređuju stare zapuštene kamene kuće i pretvaraju ih u apartmane za iznajmljivanje. Trenutno 58 kućanstava u staroj gradskoj jezgri pruža uslugu smještaja, s tim da se za sljedeću sezonu, prema informaciji TZ-a, očekuje još desetak smještajnih jedinica.

Tina Vickov ističe da na ovom projektu radi mnogo ljudi.

– Na recepciji “Raspršenog hotela” u Ulici don Krste Stošića stalno su u pogonu članovi Inicijalnog odbora udruge Ivan Pašalić, Željko Trzin, Ivana Šišara, Zvonimira Krvavica, Darija Šare, Ivana Bujas-Rupić, Anton Dobra i Tina Vickov. U suradnji s Upravnim odjelom za poduzetništvo, gospodarstvo i razvoj stalni suport daju Ivana Bujas-Rupić i Matija Bumbak, zatim Dino Karađole iz TZ-a, te konzultant na projektu Robert Baćec.

U Šibeniku je gorući problem, kao i drugim gradovima, parkiralište za gosta.

– U pregovorima s Gradom i “Gradskim parkingom” tražimo adekvatno rješenje, bilo da se radi o stalnom parkirnome mjestu za hotelske goste ili o mjestu rezerviranom za kratko parkiranje nakon smještanja u apartman, a zatim preparkiravanje na drugo mjesto po povoljnijoj cijeni. Dugoročno, naš je cilj dovođenje novih turista u grad Šibenik izvan sezone, osmišljavanje itinerara i paketa za grupe gostiju, suradnja s turoperatorima i agencijama za kongresni, zdravstveni, kulturni turizam...

Slijedi uključivanje agencija, restorana, stomatologa, salona za njegu tijela, kako bismo koordinirali događanja i stvarali dodatne sadržaje u izvansezonskoj ponudi – objašnjava Tina Vickov.

Piše: Marijan Džambo

Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved