Našice
Hodočasnici
30.1.2014. 13:38:13h
Našice na trasi najvećeg EU hodočasničkog puta
Koordinacija partnera na vjersko-turističkom projektu, odnosno hodočasničkom putu kroz cijelu Mađarsku, održana je u Pécsváradu.
Lidija Aničić / glas-slavonije.hr

Koordinacija partnera na vjersko-turističkom projektu, odnosno hodočasničkom putu kroz cijelu Mađarsku, održana je u Pécsváradu. Projekt provodi udruga Europski hodočasnički put iz Budimpešte, a financira ga Europska unija kroz Program prekogranične suradnje u koji je, osim grada Pécsvárada i općine Beremend u Mađarskoj, uključen i Grad Našice, a kojem je za infrastrukturne radove odobreno 153.000 eura, odnosno 1,1 milijuna kuna. Radovi počinju početkom ožujka, a rok za izvođenje je 16 mjeseci. Infrastrukturni radovi obuhvaćaju komunalno opremanje i djelomično uređenje našičkog parka, aleje lipa i samog središta grada.
Prema tom projektu, organizirat će se hodočasnički put kroz cijelu Mađarsku, od Esztergoma do Mariagyuda, odnosno granice s Hrvatskom, a ovim projektom Našice će postati dio buduće trase tog puta. Prema riječima gradonačelnika Našica Krešimira Žagara, Našice će postati vjersko-turistička destinacija najvećeg europskog hodočasničkog puta i nezaobilazna točka europskog vjerskog turizma. Europski hodočasnički put, naime, počinje u poljskom gradu Czestochowu, a završava u Međugorju, jednom od najpoznatijih katoličkih svetišta u svijetu, mjesta Gospinih ukazanja. Kada je o vjerskom turizmu u Našicama riječ, do sada ovakav oblik turizma nije bio glavni motiv dolaska gostiju i vjerska zdanja tek su bila lijepi dodatak na turističkom meniju, baš kao što je uostalom to i enogastronomska ponuda. Ipak, velik broj našičkih turista za boravka u gradu franjevaštva, posjeti gotičko-barokni samostan i župnu crkvu sv. Antuna Padovanskog, barokiziranu u 18. stoljeću s bogato urešenim oratorijem s grbom Pejačevića i rešetkama bez premca u cijeloj Hrvatskoj. Našičku župnu crkvu je Ministarstvo kulture zaštitilo, pa već nekoliko godina traje obnova tog sakralnog objekta. Turistima je i poznata i neogotička kapelica s kriptom obitelji Pejačević te templarska crkvica sv. Martina. U Našice se hodočasti i za križni put uoči Cvjetnice, gdje trasa puta obuhvaća našička mjesta i okolicu. To hodočašće organiziraju sekcija sv. Bernarda Planinarskog društva "Krndija" Našice, Franjevački samostan, Franjevački svjetovni red, Frama, Udruga "DarNa", Policijska postaja Našice i Radio klub Našice.
Direktora gradske Turističke zajednice Srečka Perkovića pitali smo mogu li Našice biti kunkurenta destinacija glede vjerskog turizma.
- U Našicama postoje vjersko-turistički potencijali koje koristimo, ali nisu dovoljno prepoznati i turisti o njima malo ili ništa ne znaju. Svaki pomak, pa kao i ovaj najnoviji prekogranični projekt je više nego dobar za razvoj turističkih Našica – kaže Perković, koji naglašava da je vjerski turizam Našica najvećim dijelom i u nekim svojim segmentima fino utkan u kulturnu i cjelokupnu turističku ponudu Našica.
- Svi gosti koji dođu u dvorac Pejačević, traže da pogledaju i stalni izložbeni postav o blagu našičkih franjevaca u našičkom samostanu, ali i kapelicu Pejačevića. To su prepoznatljivi simboli u kojima se može iščitati bogata i raznolika kultura i povijest Našica - kaže Perković.

Piše: Snježana Fridl

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved