Podaci Eurostat-a
29.1.2014. 14:24:37h
Zadovoljni sezonom? Nema nas u pet država s najvećim rastom noćenja u EU!
Najveći postotak stranaca, u odnosu na ukupan broj turista, odmarao se na Malti (96 posto) i Cipru (93) posto, a na trećem mjestu se našla Hrvatska sa 92 posto.
Pil56 / wikipedia.org

Iako je prije desetak dana hrvatski ministar turizma Darko Lorencin rekao da možemo biti "izuzetno zadovoljni ostvarenim rezultatima u 2013. godini u turizmu", podaci Eurostata pokazuju da je broj noćenja u mnogim drugim država rastao brže nego u Hrvatskoj.

Najveći porast broja noćenja, prema danas objavljenim podacima Eurostata, imali su naši konkurenti u Grčkoj i to 11,7 posto, Malta (7,8 posto) pa slijede Latvija sa 7,3 posto, Velika Britanija sa 6,5 posto, Bugarska (6,2 posto), Slovačka (5,5 posto) i nama susjedna Mađarska sa 5 posto. Prema ovim podacima, Hrvatska je broj noćenja u 2013. godini, u odnosu na 2012., povećala za 3,4 posto.

EU srušila rekord
Od država koje su dostavile podatke najveći pad broja noćenja imala je Italija (4,6 posto) pa slijedi Cipar sa padom od 3,7 posto, Češka je u minusu za 1,2 posto, a Finska i Belgija su zabilježile pad manji od 1 posto. Ukupno je u EU ostvareno u 2013. godini 2,6 milijardi noćenja, što je 1,6 posto više u odnosu na 2012. godinu. To je rekordni broj noćenja zabilježen u jednoj godini u EU.

Francuska je sa 405 milijuna noćenja turistički rekorder EU, a slijedi je Španjolska sa 387 milijuna noćenja, Italija sa 363 milijuna, Njemačka sa 355 milijuna te Velika Britanija sa 320 milijuna noćenja. Tih pet velikih članica ostvaruje čak 70 posto svih noćenja u EU. Prema ovoj statistici Hrvatska je 2013. godine imala 64,3 milijuna noćenja.

Struktura turista u EU kaže da su prošle godine 45 posto turista bili stanovnici države u kojoj su odsjeli, dok su stranci činili 55 posto. Najveći postotak stranaca, u odnosu na ukupan broj turista, odmarao se na Malti (96 posto) i Cipru (93) posto, a na trećem mjestu se našla Hrvatska sa 92 posto "nerezidenta" u ukupnom broju ostvarenih noćenja. Najmanje stranaca odmara u Rumunjskoj (18 posto) te Njemačkoj i Poljskoj sa 20 posto. U Hrvatskoj se broj noćenja stranaca povećao za 3,9 posto, dok je ostvaren pad noćenja domaćih turista od 2 posto.

Prema ovim podacima za bolju turističku sezonu 2014. ministar turizma će morati smisliti kako domaće turiste vratiti u naša odmarališta.

Piše: Ivica Kristović/VLM

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved