Pazin
Pazinčica
29.1.2014. 13:38:32h
Bonacci: Sliv Pazinčice među najljepšima u svijetu
- Fasciniran sam. Mislim da je sliv Pazinčice među najljepšim slivovima, a u svijetu sam dosta toga vidio, utvrdio je nakon obilaska Pazinčice ugledni hrvatski hidrolog dr. sc. Ognjen Bonacci. - Pazinčica nije velika rijeka.
peatc / flickr.com

- Fasciniran sam. Mislim da je sliv Pazinčice među najljepšim slivovima, a u svijetu sam dosta toga vidio, utvrdio je nakon obilaska Pazinčice ugledni hrvatski hidrolog dr. sc. Ognjen Bonacci. - Pazinčica nije velika rijeka. Ona mijenja svoj tok i oblik, zato je bogata morfološkim i hidrološkim oblicima, a velika su i njena ekološka bogatstva. Međutim, nije dovoljno istražena i to je problem, ali ne samo Pazinčice, već i cijele naše zemlje. Mi smo jedna od zemalja dinarskog krša koja ima najbolje i najljepše fenomene koji su slabo poznati u svijetu.

To su svjetski fenomeni poput Plitvičkih jezera, Crvenog i Vranskog jezera. S time treba upoznati svijet u znanstvenom i turističkom smislu. Ranije sam bio upoznat s Pazinskom jamom, a sada kada sam obišao sliv, tvrdim da je to jedan od fenomena koji treba svijetu pokazati sa svih aspekata; turizma, znanosti, kaže dr. Bonacci.

- Rekli ste da Pazinčica nije dovoljno istražena. Kakva bi istraživanja trebalo provesti?

- Najprije treba cjelovito zahvatiti cijeli sliv. Pazinčica počinje u jednom nepropusnom dijelu, poslije postaje rijeka koja prolazi ravničarskim dijelom, zatim kroz kanjon u kojem djelomično gubi vodu, a onda postaje ponornica, gubi se u kršu i još ne znamo točno gdje se ponovno pojavljuje. Sve te elemente treba istražiti cjelovito i interdisciplinarno. Zašto to do danas nije napravljeno, ne znam, ali sam jako razočaran zbog toga.

- Imate li vi neki prijedlog uređenja Pazinčice?

-Prerano je o tome govoriti, tek sam se počeo upoznavati s tim problemom. Obišao sam dio sliva i dogovorili smo se da napravim opširan pregled o cijelom slivu koji završava svjetskim fenomenom, Pazinskom jamom. Ne volim obećavati čuda jer se ona ne događaju, zato ćemo ići ćemo korak po korak.

Piše: M. Rimanić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved