Turističko brend
24.1.2014. 15:49:04h
Gorski kotar ima priliku postati turistički brend
U Hrvatskoj ima svega nekoliko skijališta, većina njih je u Gorskom kotaru zbog planina čija nadmorska visina oko 1000 metara obećava snijeg tijekom zimskih mjeseci, no blizina mora je najveći bhihov problem.
Perun / wikipedia.org

U Hrvatskoj ima svega nekoliko skijališta, većina njih je u Gorskom kotaru zbog planina čija nadmorska visina oko 1000 metara obećava snijeg tijekom zimskih mjeseci, no blizina mora je najveći bhihov problem.  

Zbog miješanja dvaju klima (hladne kontinentalne i tople primorske) u Gorskom se kotaru stvara mnoštvo oborina, ali je ta kolizija zaslužna i za nagle temperaturne promjene koje pogoduju brzom otapanju snijega.

More i gorje

Vremenske prilike zbog toga stvaraju probleme na skijalištima, prije svega izostankom snijega kao što je cijele ove zime do sada, te ih je već nekoliko zatvorilo svoja vrata. Jedan od rijetkih skijaških centara koji ni ove zime nije zatvario vrata je Petehovac, nedaleko od Delnica. Taj centar nastavlja s radom svake godine zahvaljujući entuzijazmu i ljubavi prema ovom poslu vlasnika centra, Zagrepčanina Srećka Oreškovića, koji je trajno preselio u Gorski kotar.

„Bavim se turizmom cijeli život te sam i po struci ugostitelj. U potrazi za objektom koji bi iznajmio na moru zastao sam samo pogledati jedan u Gorskom kotaru - Petehovac i ovdje ostao, evo već 7 godina. Ove prirodne ljepote, čist zrak i dobre ljude zavolio sam na prvi naš susret. To me i dalje motivira da svakog jutra zajedno sa svojim radnicima otvaram vrata Petehovca i svakog gosta dočekam s veseljem i željom da mu uljepšamo odmor. Drago mi je da smo se i usprkos financijskim poteškoćama svake godine uspjeli malo proširiti i poboljšati našu ponudu“, ispričao nam je Orešković.

Planinski centar Petehovac ima skoro 70 kreveta u višekrevetnim sobama s kupaonicom opremljenih po hotelskim standardima. Restoran je kapaciteta 100 gostiju s ljetnom terasom kapaciteta 50 gostiju.

Osobni entuzijazam

„Izrazito volim kuhanje i s posebnom strašću pripremam domaća jela koja se nalaze u našem jelovniku ili tjednoj ponudi. Moj tim je motiviran u svakom pogledu te gostima pruža osjećaj ugode i pomoći u organizaciji njihovog boravka kod nas. Moji zaposlenici sami nalaze nove načine da zabave svoje goste te kroz konzultaciju s njima ja opremam centar u skladu s tom potražnjom. Znam iz iskustva da je zadovoljno osoblje uz dobru ponudu idealna kombinacija za dobro poslovanje pa ja svoje obveze prema njima izvršavam redovito i na vrijeme, a oni mi vraćaju osmijesima i pozitivnom energijom prema našim gostima. Zaista namjeravam ostati ovdje dok god budem mogao“, rekao nam je Orešković.

„Snijeg je dobrodošao u bilo koje doba, naša vučnica na Petehovcu je spremna. Na njoj smo obavili sve tehničke preglede i dobili pozitivno rješenje od Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture. Isto smo također učinili i na strojevima za obradu snijega. Staze za skijanje i sanjkanje su također već dulje vrijeme u najboljem redu, samo čekaju bijeli pokrivač. Čim padne dovoljno snijega doći će i ljudi koji su itekako željni zimskih sportova, rekreacije i zabave. Tome svjedoče svakodnevni pozivi i upiti o tome kakvo je stanje kod nas“, ispričao nam je Orešković, dodajući kako ih sada kada nema snijega 'drži' dobra kuhinja koju svake godine otkriva sve više ljubitelja dobre domaće hrane.

„Izletnici su ovdje u potrazi za specijalitetima od divljači ili slasticama od šumskog voća te ugodno se provedu kod nas i uz domaću rakiju kraj upaljenog kamina. Mi smo se također pripremili i dobro surađujujemo i s ostalim izletištima i turističkim i izletničkim destinacijama u Gorskom kotaru te svakom gostu osobno pomažemo u kreiranju slobodog vremena nastalog nedostatkom snijega. Djeca iz vrtića, prije svega iz Zagreba, koja kod nas provode zimovanje uz dobru animaciju skoro zaborave da snijega nema“, ispričao nam je Orešković.

„Ako zbrojimo kilometre svih skijališta u Gorskom kotaru, na žalost, nećemo dobiti dužinu koju broje skijališta koja postoje u Sloveniji, Italiji i sličnim zimskim turističkim zemljama. Naša mala skijališta možda neće na svojim stazama vidjeti profesionalce željne dugih tura, ali ona su tu zbog obitelji s malom djecom, rekreativaca i početnika kojima su uvjeti kod nas više nego idealni. Dodajte tome ugodan i topao smještaj, dobru domaću kuhinju, vrući čaj i kuhano vino – osjećaj je nezaboravan“, objasnio nam je Orešković, dodajući da Petehovac zajedno sa skijalištima Platak, Čelimbašom u Mrkoplju, Bjelolasicom, Begovim razdoljem i sličnim malim skijalištima treba stvoriti obiteljske aranžmane kako bi njihovi gosti svaki dan posjetili jednog od njih i tako svoje zimovanje učinili zaista zanimljivim.

Orešković ističe da Gorski kotar u turističkom smislu može napredovati samo ako ako svi dionici turizma budu surađivali, kako u usluzi tako i marketinški.

„Mi smo otvoreni cijele godine svakim danom, zapošljavamo kadar i unapređujemo ponudu sukladno financijskim mogućnostima. Državne institucije poput Ministarstva turizma i Hrvatskog olimpijskog odbora bi trebale razmisliti o investicijama i subvencijama prema nama koje bi pomogle našem poslovanju. Financijske injekcije za pomoć razvoja umjetnog zasnježenja ili olakšice pri pribavljanju potrebnih dozvola vratile bi se kroz davanja za povećani broj posjetitelja. Moram napomenuti da imamo vrlo dobru suradnju s lokalnom samoupravom, no županija i njena nadležna turistička zajednica Kvarner kao da zaboravljaju da u ingerenciji imaju i Gorski kotar te da izraz 'more i gorje' nije samo fraza. Skijališta postoje, kadar također, a država se treba odlučiti da zimski obiteljski turizam dakako ima potencijala i budućnost“, smatra vlasnik skijaškog centra Petehovac.

Piše: Gorden Knezović

Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved