Bitka za goste
22.1.2014. 11:31:39h
Bum smještaja za mlade: U godini niklo 40 hostela
Raspon usluge je od vrhunske do improvizacija u stanovima pa Hrvatski ferijalni savez priprema prijedlog kategorizacije
TijsB / flickr.com

Popularni, hostelski smještaj za mlade lanjsku je godinu okončao rekordima po svim kriterijima. S 225.000 gostiju od siječnja do rujna hrvatski su hosteli 2012. prebacili za čak 40 posto, noćenja je bilo 30 posto više, a u godinu dana ih je otvoreno i četrdeset novih. Trenutačno ih je oko 120 i mogu primiti gotovo devet tisuća gostiju.

Za koji tjedan hrvatski hostelski kapaciteti porast će za prvi hostel na opatijskoj rivijeri. Nekadašnji lovranski hotel Meridional sa pet milijuna eura pretvoren je u hostel sa 111 moderno i kvalitetno uređenih soba. Svaka će soba u hostelu Link, što nije uvijek hostelska praksa ni u nas ni u europskim gradovima, imati kupaonicu, a svaki kat svoju priču i karakteristične boje, specijalnu rasvjetu i sl.

Lovranski hostel, koji je na samo nekoliko metara od glavne lovranske plaže, zamišljen je kao mjesto održavanja urbanih festivala, radionica, projekcija za mlade, a nije jedini koji se uređuje za ovogodišnju sezonu. Recimo, jedan otvara Antunović, a jedan u centru Poreča uređuje Valamar.

Istina je da niču kao gljive poslije kiše, čemu je pogodovala gospodarska situacija, a imamo ih uistinu vrhunskih, u rangu s ponajboljima u svijetu
– Činjenica da i hotelska kuća s nekoliko desetaka tisuća kreveta radi hostel govori o tome da ta vrsta smještaja i te kako ima prođu na turističkom tržištu – objašnjava mali bum koji su u domaćem turizmu napravili hosteli, Tihomir Plejić, direktor Hrvatskog ferijalnog i hostelskog saveza.

– Istina je da niču kao gljive poslije kiše, čemu je pogodovala gospodarska situacija, a imamo ih uistinu vrhunskih, u rangu s ponajboljima u svijetu, ali i improvizacija u stanovima i obiteljskim kućama koje se ne bi smjele ni zvati hostelom.

Hrvatski ferijalni i hostelski savez, stoga, za Ministarstvo turizma priprema prijedlog hostelske kategorizacije kako bi u tu vrstu smještaja bio uveden red. Inače, najviše je hostela otvoreno na području Splitsko-dalmatinske županije, čak, 26, a slijede Zagreb sa 24 hostela, Kvarner sa 22, Zadarska županija sa 15 itd.    

Piše: Radmila Kovačević

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved