Zagreb
18.9.2013. 11:41:26h
Zagreb je zadnjih 10 godina doživio turistički bum: Prosječan turist u Zagrebu troši 111€ dnevno
PROSJEČAN turist u Zagrebu troši 111 eura dnevno, a usporedbe radi 2005. turisti su po danu trošili čak 147 eura. I dok Zagreb postaje sve značajnije turističko odredište sa konstantnim povećanjem broja turista, smanjio se njihov boravak u gradu.
(Mick Baker)rooster / flickr.com

PROSJEČAN turist u Zagrebu troši 111 eura dnevno, a usporedbe radi 2005. turisti su po danu trošili čak 147 eura. I dok Zagreb postaje sve značajnije turističko odredište sa konstantnim povećanjem broja turista, smanjio se njihov boravak u gradu.

Turisti u prosjeku ostaju jednu do dvije noći, ali zato više pokazuju interes za razgledom gradskih znamenitosti i kupovinu. Značajno se promijenila i struktura gostiju pa je sad sve više visoko obrazovanih koji posjećuju Zagreb.

Podaci su ovo najnovijeg istraživanja Instituta za turizam: Tomas 2012. koje su predstavili zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, direktorica Turističke zajednice grada Zagreba Amelia Tomašević u hotelu Westin.

"Zagreb je zadnjih 10 godina doživio turistički bum, a najnoviji podaci koji pokazuju da je u Zagrebu u kolovozu bilo čak 16 posto više turista nego lani ulijevaju optimizam. Jedan nizozemski portal Zagreb je uvrstio na drugo mjesto iza Krakova na listu najboljih gradova s restoranskom ponudom", rekao je Bandić.

Sanda Čorak iz Instituta za turizam rekla je da od 1998. otkako se provodi istraživanje o stavovima i potrošnji gostiju u Zagrebu, brojke turista koji posjećuju Zagreb stalno rastu.

"Najveći rast bilježimo u dolascima tijekom srpnja i kolovoza. Dok je 1998. u tim mjesecima ostvareno 12 posto od ukupnog broja turista tijekom godine, sad je ta brojka narasla na 20 posto. Prosječna dob turista u Zagrebu je 40 godina, a znatno je povećan postotak visoko obrazovanih gostiju kojih ima čak 62 posto, dok primjerice ljeti na obalu dolaze niže obrazovani. Lani je svaki drugi gost prvi put posjetio Zagreb", rekla je Sanda Čorak.

Turistima smeta skup javni prijevoz i fasade

Iako kaže, i dalje prevladavaju gosti koji stižu zbog poslovnih obaveza, njih 42 posto, povećao se broj gostiju koji dolaze isključivo radi turizma. "Od svih ispitanika njih 30 posto u Zagreb stiže radi novih iskustava, a 26 posto radi kratkog odmora, dok ih 20 posto stiže radi zabave", dodala je Čorak.

Kaže kako je porastao i broj gostiju koji razgledavaju turističke atrakcije. Najviše razgledavaju Trg bana Jelačića (76 posto), Gornji Grad (68 posto), Donji grad (67 posto), Katedralu (66 posto) i Dolac (48 posto).

Turisti su pak u gradu najlošije ocijenili mogućnosti za parkiranje. Turistima smatraju kako Zagreb ima dosta stare fasade, a ne sviđaju im se ni zgrade ispisane grafitima. Smeta ih skup javni prijevoz, siromašan noćni život i nedostatak tradicionalnih suvenira.

Što se tiče pozitivnih reakcija, veliki broj turista Zagreb je opisao kao "grad s dušom, pun zanimljivosti, živopisan, miran, lijep, jedinstvenog šarma, intimne atmosfere i srdačnih i otvorenih ljudi".

Nefleksibilan svećenik u Crkvi SV. Marka

Što se tiče gradskih manifestacija, direktorica TZGZ Amelia Tomašević rekla je kako TZGZ nastoji što više reklamirati Advent u Zagrebu koji bi postao brend. Na pitanje zašto turisti imaju poteškoća s razgledavanjem Crkve Sv. Marka koja je dosta nedostupna za razgled, Tomašević je istaknula kako to nije do TZGZ-a.

"Mi smo razgovarali sa svećenikom te Crkve, no on je dosta nefleksibilan u razmišljanjima. Smatra kako bi TZGZ trebala zaposliti osobu koja bi u Crkvi otvarala vrata turistima", rekla je Tomašević.

Na kraju je istaknula kako su ovi pozitivni podaci istraživanja Tomas samo naputak kako bi se dalje trebali ponašati svi u gradskoj turističkoj industriji."Mi problem s parkiranjem ne možemo riješiti, to je do grada. Mi smo uputili prijedlog Gradu da se na Kaptolu osigura parking za turističke autobuse, no čekamo odgovor", rekla je Tomašević.

Piše: M.P.Š.

Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved