Cerovlje, Gračišće, Lupoglav, Lupoglav, Pazin, Pićan, Pićan, Sveti Lovreč Pazenatički, Sveti Petar u šumi, Tinjan
17.9.2013. 15:06:55h
Središnja Istra sve više po guštu stranih gostiju
Središnja Istra je sve popularnija turistička destinacija. Dokazuju to pozitivne brojke koje bilježe iz godine u godinu.
peatc / flickr.com

Središnja Istra je sve popularnija turistička destinacija. Dokazuju to pozitivne brojke koje bilježe iz godine u godinu. Ova je ponovo rekordna. Po podacima iz Turističke zajednice središnje Istre, koja obuhvaća Grad Pazin i općine Cerovlje, Gračišće, Karojba, Lupoglav, Pićan, Sveti Lovreč, Sveti Petar u Šumi i Tinjan, zabilježeno je značajno povećanje broja gostiju. Ovo je područje od početka godine do konca srpnja zabilježilo 8.397 dolazaka, od toga 6.923 strana turista. U istom razdoblju lani zabilježen je 7.451 dolazak, od čega su 6.082 bila stranca.

U prvih sedam mjeseci ove godine TZ središnje Istre bilježi 57.077 noćenja, a u istom razdoblju 2012. godine bilo je 49.101 noćenje. U Motovunu turistička zajednica djeluje samostalno, a od početka godine izbrojila je 5.460 dolazaka, od toga 4.300 stranih gostiju, dok su lani u istom razdoblju zabilježena 4.243 dolaska, od čega 3.273 stranaca. U srpnju TZ središnje Istre broji 32.571 noćenje, a lani u istom mjesecu 28.192.

Prostora za napredak, međutim, ima napretek. Recimo, općina Cerovlje, po površini jedna od najvećih u županiji, ima bogato kulturno naslijeđe, prekrasnu prirodu i ugodnu klimu koja pogoduje uzgoju vinove loze i maslina, a na tom području pronalazi se i veća količina tartufa. Sve su to potencijali turističkog razvoja Cerovljanštine. Općina očekuje privatne investicije, pogotovo domaćeg stanovništva.

U općini Cerovlje trenutno djeluje 26 objekata koji nude smještaj, a raspolažu s ukupno 121 ležajem. Na istom području uspješno djeluju i dva agroturizma, a općinski načelnik Emil Daus smatra da ima još puno prostora za takvu ponudu.

Na karti općine Cerovlje istaknuta mjesta zauzimaju gradići Gologorica i Draguć. Njima također nedostaje kvalitetnija turistička valorizacija. U Draguću se stara škola uređuje u centar za freske, dok stara škola u Gologorici propada.

Piše: Mirjan Rimanić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved