Zagreb
16.9.2013. 20:50:28h
Najveći vodič za hostele u ZG-u! Jeftinije je sve, ali ne i lošije
Prljave plahte, oronuli namještaj, nesigurna vrata ili prošlotjedni ostaci hrane otišli su, čini se, u zaborav. Novi su objekti dizajnerski vrlo inovativni i svi nude puno više od kreveta po povoljnoj cijeni
Pero Kvrzica / flickr.com

“Ondrušek parna bojadisaona i kemička čistiona odijela”, pisalo je nekad na ulazu u Ilicu 50. Taj tmurni industrijski prostor danas priča neke sasvim drukčije priče. Živopisnije. Ostaci parnog stroja i golemih željeznih glačala služe kao stolovi za kojima se uz šalicu kave ili čašu dobrog vina stvaraju nova prijateljstva ili ljubavi, retro “haube” za sušenje kose vise iznad šanka i osvjetljavaju prostoriju, oronuli cigleni zidovi osvježeni su urbanim grafitima, u spavaćim sobama prevladava zelena boja života, a iznad umivaonika u zahodima stoji smeđi kožnati starinski kovčeg koji služi kao zrcalo...

Za mjesec tisuću ljudi

U tom je prostoru u lipnju otvoren hostel Swanky Mint, u kojemu je u manje od mjesec dana prenoćilo gotovo tisuću ljudi. Turista je u gradu svake godine sve više, pa je i potražnja za smještajem sve veća. Zagreb je, čini se, zatresla prava hostelska groznica. U samo godinu dana otvoreno ih je čak deset novih.

– Nekada je bilo opasno ostavljati svoje stvari u hostelima. Dugo se vremena uz njih vezala predrasuda da su to derutna mjesta u koja idu samo oni najsiromašniji – prisjeća se Amelia Tomašević, direktorica zagrebačke Turističke zajednice.

Danas je to, kaže, sasvim drukčije.

– Imaju sve, od besplatnog interneta i televizora do sefova, kuhinje, raznih izleta i drugih ponuda, a dizajnerski su vrlo inovativni. Hotel ima konzervativniju koncepciju, dok se u ovom slučaju arhitekti i dizajneri mogu razigrati bez ikakvih granica. Osim toga, hosteli više nisu samo za mlade backpackere jer ih sve više biraju i obitelji s djecom ili poslovnjaci u odijelima i s aktovkama u ruci koji žele opušteniji i jeftiniji smještaj – ističe A. Tomašević te dodaje kako, u usporedbi s drugim metropolama, Zagreb ima vrhunski hostelski smještaj.

Uokvirili prvih 200 kuna

I neki su od turista to potvrdili. Belgijci Alex (25) i John (26) iznenadili su se, kažu, urednošću i dizajnom hostela Brit koji se u prosincu otvorio u blizini Britanskog trga.

– Zaista smo mnogo putovali i bili u raznim hostelima, ali ovo je najbolje dosad. A jeftino – kažu Belgijci.

Prljave plahte, oronuli namještaj, nesigurna vrata ili prošlotjedni ostaci hrane otišli su, čini se, u zaborav. Pojavila se nova generacija hostela u gradu. Svi nude puno više od samoga kreveta. U prvom ulazu do zagrebačke Uspinjače razigrana ekipa toplo dočekuje svakoga gosta. U siječnju je ondje otvoren Chill Out. S obzirom na to da su tijekom dana većinom prazni jer turisti odlaze u obilazak grada, mnogi se hosteli trude poboljšati svoju noćnu ponudu. Tako se u Chill Outu, primjerice, održavaju tematske večeri, poput pravljenja palačinki, karaoka i Harry Potter partyja.

Jubilarni, 30. hostel u Zagrebu, pak, otvoren je prije dva tjedna u Heinzelovoj ulici, na mjestu gdje je bilo prihvatilište za beskućnike. Iako je tek otvoren, imali su dosad, kažu, više od četrdeset gostiju.

– Britanci, Rumunji, Francuzi, Belgijci, Iranci... iz različitih su krajeva i većinom mladi turisti – ističe recepcionarka Anja te dodaje kako ju je zatekla tolika posjećenost s obzirom na to da su tek počeli s radom.

A uspješan početak imali su i u hostelu Party, čiji su djelatnici prvih dvjesto zarađenih kuna uokvirili i objesili iznad recepcije kako bi ih novčanica uvijek podsjećala na to.

Većinu novih hostela u gradu otvorili su mladi, uspješni i kreativni ljudi koji redom ističu da svojim gostima žele pružiti noviji, svježiji i živopisniji ugođaj. Njihovi zaposlenici, pak, mahom također mladi ljudi, govore i po nekoliko stranih jezika.

– Zagreb je pokazao veliki zamah u turističkome smislu. Ove smo godine zabilježili oko 15 posto više dolazaka, a u srpnju čak 18 posto više noćenja, odnosno u kolovozu 12 posto više u odnosu na lani. To je izvrstan rezultat – zaključuje Amelia Tomašević.

>>Pogledajte hostel iznikao iz prihvatilišta za beskućnike

>>Turistička sezona u Zagrebu bolja nego na Jadranu

BRIT

U ulici A.Kačića Miošića 3b na raspolaganju je 13 soba

Otvoren je 22. prosinca u samom srcu Zagreba, u neposrednoj blizini Britanskog trga, po kojem je i dobio ime. Vlasnica je mlada Matea Pokrovac, koja se s dečkom Daliborom Mačkićem brine o funkcioniranju hostela. Ima ukupno 13 različitih soba, od dva do 12 kreveta po sobi, a cijene su od 105 do 180 kuna. Sva je oprema, poput posteljine, ručnika ili klime u sobama, besplatna. Gostima je na raspolaganju besplatan pristup internetu te dizajnerski uređen bar otvoren od 0 do 24 u kojemu je i pianino koji često koriste za razne zanimljive zabave. U sobama je pušenje zabranjeno. WC-i su podijeljeni na muške i ženske, a sve povezano s kupaonicom besplatno je, od tople vode do sušila za kosu. Nude i korištenje perilice i sušilice za rublje za 40 kuna.

POZITIV

Kastavska 8 (Trešnjevka), imaju i 4-krevetni apartman

Hostel je u ožujku na Trešnjevci otvorio vlasnik Davor Sladović, dok se o njegovu vođenju brine mlada Itana Stanković. Ima ukupno 12 soba (dva do 8 kreveta po sobi) i jedan četverokrevetni apartman, a cijene su od 92 do 294 kune. Dizajn je kombinacija modernoga i retro detalja s buvljaka i iz second hand dućana. U hostelu se nalazi i jedan prostor od 70 četvornih metara koji služi za druženje gostiju, zabave i svirke. Gosti imaju besplatan pristup internetu, u ponudi su i izleti na Plitvice, rent-a-bike mogućnost te različiti oblici zabave, poput pikada, play stationa, kvizova i slično. Kupaonice i kuhinja su zajedničke, ima i blagovaonicu te mali café bar za goste hostela. – Cijelu smo sezonu bili popunjeni i jako smo zadovoljni, iako je u gradu sada zaista velik izbor hostela. Najviše dolaze Francuzi i Britanci, ali imali smo i goste iz Malezije, Kine, Čilea, Japana i slično – kaže voditeljica Itana.

LIKE

Vlaška 44, art štih u povijesnoj zgradi

Na križanju Vlaške i Draškovićeve 21. lipnja otvoren je prvi gradski art hostel Like. Nalazi se u povijesnoj zgradi koja je izvana zadržala taj stari zagrebački štih, dok je interijer luksuzno uređen, a dominiraju umjetničke slike i grafike. Ima ukupno 17 soba, od čega je devet dvokrevetnih s vlastitom kupaonicom, a ostale su s četiri do osam ležaja. Cijene su od 115 do 420 kuna. Svaka soba ima sanitarni čvor, a opremljene su modernim namještajem. Predvorje hostela je mjesto druženja i okupljanja, gledanja TV programa ili besplatnog surfanja internetom. Organiziraju razne izlete, razgledanja, glazbene nastupe, umjetničke večeri, ali i specijalna gastrodruženja za sve posjetitelje.

CHILL OUT

Tomićeva 5a (podno uspinjače), najveći je u gradu

U Tomićevoj ulici 5a podno Uspinjače u siječnju je otvoren hostel Chill Out, najveći u gradu, sa 170 kreveta. Vlasnik je Goran Osredečki, koji vodi hostel zajedno s djevojkom Nikolinom Kuhar. Zaposlili su čak tridesetak mladih ljudi. U hostelu je 37 soba, od dva do osam kreveta po sobi, a cijene su od 110 do 250 kuna za noćenje. Osim besplatnog pristupa internetu, gosti imaju na raspolaganju i veliki bar otvoren od 0 do 24 sata, kuhinju i blagovaonicu, kupaonice, praonicu i sušilicu rublja za 40 kuna, kamere na svakom katu zbog sigurnosti, glačalo za odjeću, pegle za kosu i još mnogo toga, a u noćnoj ponudi su razne tematske večeri, poput pravljenja palačinki, karaoka ili Harry Potter partyja.

MY WAY

Trpimirova 4/1, planiraju ponudu upotpuniti pizzerijom

U neposrednoj blizini Glavnog kolodvora 10. kolovoza otvoren je hostel My Way. Ima 10 soba, dvije su sa šest ležaja, dvije s osam i tri s deset ležaja, dok su tri sobe privatne s velikim bračnim krevetima. Cijene noćenja su od 100 do 180 kuna po osobi. U samo pola mjeseca rada popunjenost im je bila pedeset posto. – To je iznad svih naših očekivanja. Najviše su nam dolazili Britanci i Francuzi. To je odličan početak, a zbog dobre lokacije, između željezničkog i autobusnog kolodvora, s vremenom će biti sve bolje – ističe Kristina Podgajski, voditeljica hostela.

Imaju besplatan pristup internetu, praonicu i sušilicu za rublje za 50 kuna, velik zajednički boravak, bar s povoljnom ponudom pića i vanjsku terasu. Trenutačno imaju četiri zaposlenika, a planiraju otvoriti i pizzeriju u hostelu kako bi gostima pružili što kvalitetniju i bogatiju ponudu. Za posjetitelje je osigurano i parkiranje ispred samog hostela.

FANCY

Poljička 13 (Vrbik), živopisni zidovi

Ovaj posebno dizajniran art hostel otvoren je 21. travnja u Poljičkoj 13. Zidovi u predvorju, na katovima i u sobama oslikani su u živopisnim tonovima. Imaju šest soba, od čega su četiri šesterokrevetne, a dvije četverokrevetne. Cijene su od 120 do 135 kuna za noćenje po osobi. Imaju besplatan pristup internetu, potpuno opremljenu kuhinju i doručak u zajedničkom boravku te zasebne kupaonice za žene i muškarce. Subotom organiziraju karaoke večeri li igranje Pictionaryja. – Naši zaposlenici govore najviše jezika. Jedan se gost ugodno iznenadio kada mu se recepcionarka obratila na turskom – kaže Natalie Mišković, voditeljica hostela.

SHAPPY

Varšavska 8, imaju i stol za biljar

U Varšavskoj je ulici mladi tandem Marko Šepetavc i Niko Skrivaneli otvorio hostel Shappy koji ima šest različito uređenih soba. Cool, Stripey, Green samo su neki od naziva četverokrevetnih, peterokrevetnih i deseterokrevetnih soba koje interijerom predstavljaju upravo teme iz svog naziva. Posebno zanimljiva je soba Romantic, u kojoj se nalazi samo jedan krevet, i to bračni. Cijene su od 128 do 450 kuna. Gostima je omogućen besplatan pristup internetu, svaka soba ima klima-uređaj. U prizemlju se nalazi veliki bar za goste, a za ljubitelje bilijara ima i stol za igranje.

PARTY

Heinzelova 78a, najmlađi u gradu

Ime im je, kažu, bilo najteže smisliti. Za restoran su odabrali “Šarm” jer ima taj šarmantni rustikalni ugođaj, a hostel se zove “Party”, s obzirom na to da je namijenjen uglavnom mladima, da se ondje mogu opustiti i zabaviti. “Najmlađi” je među zagrebačkim hostelima i jubilarni, 30. Otvoren je 3. rujna u Heinzelovoj 78a, na mjestu gdje je bilo prihvatilište za beskućnike. Ima sedam četverokrevetnih soba koje koštaju 100 kuna po osobi i četiri apartmana koji su 50 kuna skuplji. Ponuda restorana, koji je u sklopu hostela, bazirana je na roštilju, ražnju i peki, a cijene su pristupačne. Tako, primjerice, slavonski čobanac košta 30 kuna. Trenutačno imaju osam zaposlenika, uređen parking za goste, dvije kupaonice za muškarce i žene te besplatan pristup internetu. Prvih su 200 zarađenih kuna uokvirili.

SWANKY MINT

U Ilici 50 ponose se obilježjima nekadašnje industrije

Na mjestu na kojem se od 1887. godine nalazila bojadisaonica i kemijska čistionica obitelji Ondrušek, u Ilici 50, 26. lipnja otvoren je hostel Swanky Mint. Zbog zanimljivijeg su ugođaja vlasnici ostavili obilježja nekadašnje industrije, poput golemih željeznih glačala ili ostataka parnog stroja. Hostel ima 57 soba sa dva do devet ležaja po sobi. Cijene su noćenja od 120 do 760 kuna. Privatne su sobe opremljene satelitskom TV, klima-uređajem i privatnom kupaonicom. Sve sobe imaju osigurane ormare koji se mogu zaključati. Također, imaju bar u kojem se poslužuje doručak, terasu s pogledom na vrt te kuhinju sa svim aparatima. Svaki petak u baru je happy hour.

– Iako smo noviji, imali smo oko 80 posto popunjen hostel tijekom sezone. To je odlično. Predani smo, kvalitetni, imamo iskustva i odličan prostor, pa ne strahujemo od konkurencije – poručio je jedan od vlasnika Lovro Novinc.

CHIC

Pavla Hatza 10, kućni ljubimci dobrodošli

U samom centru grada, u Ulici Pavla Hatza 10, lani u kolovozu otvoren je moderan hostel Chic. Ima ukupno šest soba, od kojih su tri dvokrevetne s vlastitom kupaonicom, a tri sobe sa šest i osam kreveta sa zajedničkom kupaonicom. Svaka dvokrevetna soba ima vlastitu kupaonicu s tušem i televizor. Hostel ima zajedničku prostoriju za druženje, s televizorom i besplatnim internetom te malom kuhinjom. Cijene su od 127 do 420 kuna, a u to su uključeni i pristup internetu, sigurnosni ormarići, klima-uređaji, kuhinja. Dopušten je ulaz i kućnim ljubimcima.

Piše: Sandra Golemac

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved