Suradnja
12.11.2014. 13:50:47h
Promovirati cijelu regiju kao jednu turističku destinaciju
Da bi Osijek i Osječko-baranjska županija postali atraktivna turistička destinacija, nužno je povezivanje sa susjedima u regiji. Tako se, kroz prekograničnu suradnju, mogu stvoriti bolji turistički proizvodi, koji će pridonijeti razvoju kontinentalnog turizma.
tomislav medak / flickr.com

Da bi Osijek i Osječko-baranjska županija postali atraktivna turistička destinacija, nužno je povezivanje sa susjedima u regiji.
Tako se, kroz prekograničnu suradnju, mogu stvoriti bolji turistički proizvodi, koji će pridonijeti razvoju kontinentalnog turizma.
Zaključak je to skupa Projekti i inicijative za razvoj kontinentalnog turizma, koji je u Osijeku organizirala Regionalna razvoja agencija Slavonije i Baranje, u sklopu Otvorenih dana regija i gradova.
- Osječko-baranjska županija ima bogatu kulturu i tradiciju, a u suradnji s našim susjedima iz Srbije i Mađarske, na samo 20 km, možemo ponuditi desetke različitih kultura i tradicija, uz bogatu ponudu gastronomije i vina. Na taj način stvaramo turističku destinaciju, tržište za naš turistički proizvod i time razvijamo gospodarstvo - ističe Željko Kraljičak, dožupan Osječko-baranjske županije.
Ivana Jukić, iz Regionalne razvoje agencije Slavonije i Baranje, dodaje da je regionalno povezivanje bitno, jer turist ne poznaje granice. “Nas i naše susjede povezuje austro-ugarsko nasljeđe i još mnogo toga. Primjerice, Subotica, Pečuh, Osijek, Novi Sad, kulturološka su i enogastronomska cjelina, koju turist može obilaziti sedam dana i vidjeti najbolje od najboljeg”, objašnjava Jukić.
Primjer prekogranične suradnje je projekt Putevi rimskih careva i dunavski put mira, koji su osmislili u Dunavskom centru za kompetenciju iz Beograda. Projekt financira Europska unija, a povezuje čak četiri zemlje kroz koje prolazi rijeka Dunav, a to su Hrvatska, Srbija, Bugarska i Rumunjska.
- To je ruta koja priča priču o vremenu rimskih imperatora, kroz lokalitete iz tog vremena i vina koja se tu proizvode, a poznato je da su još Rimljani sadili vinovu lozu u ovim krajevima i pravili vino. Ovaj turistički proizvod razvijamo u suradnji s turističkim organizacijama i turoperatorima. Počeli smo 2012. i do sada smo mapirali rimske lokalitete, ukupno ih je dvadeset. Također, uspostavili smo suradnju s turističkim organizacijama i vinarijama, a osim toga pozicionirali smo rutu za tržište - objašnjava Danko Ćosić iz Dunavskog centra za kompetenciju.
Da su nam upravo takvi projekti potrebni za razvoj kontinentalnog turizma, potvrđuje Saša Uranjek, direktor Turističke zajednice grada Osijeka.
- Cijelu regiju možemo promatrati kao turističku destinaciju, koju treba promovirati. U suradnji s turističkim zajednicama predložili smo studijska putovanja u trokutu Hrvatska, Mađarska, Srbija, na kojima bi svi partneri istaknuli zanimljive turističke proizvode, koje bismo nudili jedni drugima, a poslije širem tržištu. Jedan od primjera na koji način možemo razvijati suradnju je šoping. Naime, u osječkim trgovačkim centrima možemo vidjeti posjetitelje iz cijele regije, kojima možemo ponuditi obilazak kulturnih znamenitosti Osijeka. Uz šoping, tu su vinske ture, biciklizam, gastronomija, rijeka Dunav kao brend poznat svima, ali i kulturna baština, umjetnički obrti i još mnogo toga što nas povezuje sa susjedima. Stoga definitivno moramo raditi više na međusobnoj suradnji, ali i promociji destinacije kao cjeline - zaključuje Uranjek.

Piše: Vesna Latinović

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved