Osijek
Rječni kruz
10.11.2014. 13:59:27h
U Osijek ove godine pristalo čak 50 kruzera s 5404 turista
Prema istraživanjima, gosti s kruzera pri posjetu gradu prosječno potroše 11 eura po osobi
Cookie.Wookie.Jar / flickr.com

U osječko dravsko putničko pristanište Galija 27. listopada s 59 putnika na kružnom putovanju Dunavom pristao je riječni kruzer Amadeus Classic njemačkog brodara Lueftner Reisaen.
Time je i završena ovogodišnja iznimno uspješna sezona pristajanja turističkih brodova u Osijeku započeta dolaskom prvog kruzera, Scenic Crystala - 2. travnja.
Kako saznajemo od Darka Takalića, ravnatelja Lučke uprave Osijek, u čijoj se organizaciji i odvija promet turističkih brodova u Osijeku, za razliku od prošle godine pristalih deset kruzera s ukupno 1118 turista, ove je godine u Galiji pristalo čak 50 velikih turističkih brodova s ukupno 5404 putnika. Najveći je broj njih i izišao iz brodova te posjetio povijesne znamenitosti grada, ponajviše konkatedralu i Tvrđu, ali i boravio u ugostiteljskim objektima te ondje i potrošilo nešto novca, kupilo i poneki turistički suvenir i sl. Ovogodišnja istraživanja Instituta za turizam pokazala su da takvi turisti u nekoliko sati boravka u Osijeku i okolici potroše 11 eura po osobi. Riječ je o turistima starije životne dobi, uglavnom dobrostojećim umirovljenicima, ponajviše iz Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske i Njemačke.
Najviše turističkih brodova u Osijek je stiglo na temelju ugovora između Lučke uprave Osijek i Prvog parobrodnog društva iz Beograda, koje uglavnom i pruža usluge brodovima na kružnom putovanju Dunavom u njegovu srednjem toku.
- Europski brodari i operatori kružnih putovanja iz cijelog svijeta Osijek su prepoznali kao iznimno zanimljiv turistički grad destinaciju za pristajanje dunavskih kruzera, čiji se broj iz godine u godinu povećava, a taj oblik turizma postaje sve zanimljiviji europskim turistima, poglavito Nijemcima. Uz to, oni pritom Osijek drže i jednim od najljepših pristaništa na dunavskoj ruti turističkih kružnih putovanja od Beča do Crnog mora. Budući da je osječko riječno pristanište u samom središtu grada, a grad obiluje brojnim kulturno-povijesnim znamenitostima te pritom turisti imaju i iznimno srdačan prijam, oni Osijek stavljaju u rang glavnih gradova podunavskih zemalja, poput Beča, Bratislave, Budimpešte, Beograda i Bukurešta - kaže Takalić. Stoga i s velikim zadovoljstvom ističe da je već do sada ugovoreno pristajanje 60 kruzera u Osijeku u 2015. godini, a taj će se broj vjerojatno još povećati.
- Posebno nas ohrabruje činjenica da je središnjica Hrvatske turističke zajednice prepoznala riječni kruzing turizam kao ekspandirajući oblik turizma te će stoga osigurati i značajnije iznose kako bi turističke zajednice gradova gdje takvi brodovi pristaju dobile i dodatna financijska sredstva za stvaranje još ugodnije atmosfere takvim turistima, ali i proširile programe njihova boravka - veli Takalić.
Pritom dodaje da će Lučka uprava Osijek, čiji je inače zadatak da se brine o sigurnosti i udobnosti brodskih putničkih pristaništa, osigurati i povećana sredstva te nastojati izgraditi i dodatne sadržaje pristaništa Galija.

Piše: Nikola Vukadinović

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved