Važno tržište
5.11.2014. 6:22:12h
Dogodine dolazi pola milijuna Britanaca
Poželjni gosti – 
HTZ povećava oko 10 posto iznose za oglašavanje u Velikoj Britaniji
August Brill / flickr.com

Magičnih pola milijuna Britanaca, koje su domaćini u Hrvatskoj priželjkivali već ove godine, dogodine bi doista moglo izabrati Hrvatsku za svoj odmor. U idućoj sezoni tako će  biti postavljen povijesni rekord u broju britanskih gostiju.

U najboljoj, predratnoj 1987. godini bilo ih je, naime, oko 448.000. Ove, pak, godine očekuje ih se oko 440.000, pedesetak tisuća više nego lani, a na londonskoj burzi turizma World Travel Market čini se da neće biti problema za barem toliko povećati turističke tokove prema našoj zemlji.

Sve veći interes

– Ne mogu reći da je Hrvatska općepoznata i popularna kao Španjolska ili Francuska, gdje odlazi najviše Britanaca, ali i za Hrvatsku se zna, na glasu je kao lijepa, ne preskupa i sama je planiram uskoro posjetiti. Dosad sam vidjela samo Dubrovnik, koji sam putujući kruzerom posjetila na jedan dan – ističe Sharon Livingston iz britanskog online časopisa The Travel Magazine.

Poslovni partneri hrvatskih turističkih radnika potvrđuju rast zanimanja među Britancima, a važno je da su i vijesti iz avioindustrije dobre jer 96 posto Britanaca u Hrvatsku dolazi avionom.

– Veliko je zanimanje avioprijevoznika za letove u Split koji je najtraženija destinacija i kod redovnih i kod low-cost kompanija, a u tijeku su razgovori o uvođenju cjelogodišnje linije prema Splitu i Dubrovniku iz Britanije – kazao je Ratomir Ivičić, direktor HTZ-a.

Ministar turizma Darko Lorencin ističe važnost britanskog tržišta zbog činjenice da Britanci putuju i izvan sezone, a Hrvatskoj je prioritet upravo produljenje sezone. – Zanimljivi su i zbog natprosječne potrošnje od 127 eura dnevno – ističe ministar Lorencin na WTM-u koji je okupio oko 5000 izlagača iz 187 zemalja.

Ako dođe TUI...

Zato Hrvatska turistička zajednica povećava oko 10 posto iznose za oglašavanje u Velikoj Britaniji u 2015. Naročito se cilja na predsezonu i posezonu, pogotovo na London koji sam ima osam milijuna stanovnika.

– Gospodarska je situacija vrlo dobra, Britanci će i dogodine puno putovati, realno je očekivati da ih Hrvatska napokon ugosti pola milijuna. Do 2020. planiramo i priželjkujemo oko 800.000 gostiju iz Velike Britanije. Cilj je ambiciozan, ali i dostižan. Naročito ako TUI, sa svojim partnerima meksičkom Karismom i našim Agrokorom, dobije koncesiju nad Kuparima. Jer, kad TUI negdje ulazi, onda su to velike brojke, onda su to i avioni, novi letovi – kaže Tonko Rilović, direktor predstavništva HTZ-a u Londonu. Potrajat će da se britansko tržište po broju noćenja vrati na brojke prije rata. Naime, naš turizam sada knjiži po sezoni oko dva milijuna noćenja, a u najboljim godinama prije rata knjižio je do 4,5 milijuna.

Brojke
58,2 milijuna Britanaca putovalo je prošle godine u inozemstvo, do kraja ove godine broj će se popeti na 59 milijuna

35 milijardi funti godišnje potroše britanski turisti na putovanjima izvan zemlje, a 35 posto Britanaca za odmor bira Španjolsku i Francusku

3,1 posto očekuje se u Velikoj Britaniji rast BDP-a. Nezaposlenost je pala na 6,8 posto, a gospodarski rast iznenadio je i optimiste

Piše: Radmila Kovačević

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved