14.9.2013. 2:00:09h
Međunarodni dan odgovornog turizma
Oko dvije stotine eksperta i profesionalaca turizma, dosli su nedavno, u Pariz iz 52 zemlje, razmijeniti iskustva sa specijalistima iz znanstvenog konteksta, svjetske turisticke Koalicije.
/ vijesti-x.com

Oko dvije stotine eksperta i profesionalaca turizma, dosli su nedavno, u Pariz iz 52 zemlje, razmijeniti iskustva sa specijalistima iz znanstvenog konteksta, svjetske turisticke Koalicije. Rasprave su se uprilicile  o tri glavne teme : ekonomiji, drustvenoj suradnji i okolisnim sadrzajima, u koje se ukljucuju biorazlicitosti. Ovaj sedmi, medjunarodni sastanak odgovornog turizma, pod nazivom “Otoci, laboratoriji dugorocnog turizma” imao je za pocasnog uzvanika Vanilske otoke. Vise od 200 eksperata i odgovornih Hemicikla, oblasnog odbora Otoka Francuske /pariske oblasti/, bilo im je na raspolaganju. Sve dogadjaje zajednicki su organizirali clanovi medjunarodne Koalicije za turizam u Parizu, Rennesu, Kao i galskoj oblasti Rhone Alpes, zatim u Spanjolskoj, talijanskoj oblasti Bolonja, Beninu, Kanarskom otocju, Peruu, oko jezera Titicaca, Maliju, Togou.
Doktor geografije i docent Sveucilista Antilles kao i u Gijani, Pascal Laffoche je bio kum manifetacije. U uvodnom govoru je predstavio ekolosku osjetljivost otoka, kao i zavisnost lokalnih polpulacija od njihovih, prirodnih bogatstava. Takodjer je skrenuo paznju prisutnih na pogresno upravljanje i nedovoljnu brigu oko gradnje hotela, odmah uz obalu, kao i opasnosti neprofesionalnog ronjenja.
Odgovorni turizam
Za trajanja nekolicine okruglih stolova, predstavljene su teskoce oko upravljanja otocnih bastina i pravilnih upotreba otoka za potrebe dugorocnog turizma, sa posebnim osvrtom na stanje Vanilskih otoka.
Dogadjaj je  ranije zapoceo  u Gradu svjetlosti, pod nazivom “Pariz grad svijeta” i pod geslom ”Zasto traziti na drugom kraju svijeta ono sto se nalazi na kraju ulice”?Putovanje u nepoznato sto predstavlja izazov i avanturu, ne mora zapoceti prelaskom granica. Organizatori ove manifestacije su bili Udruzenje za ekitabilni  i solidarni turizam kao i hrvatsko udruzenje sa pariskom adresom, pod nazivom “Bastina”, koju predvodi Stefan Buljat. Ubijedjen da se moze djelovati u dva pravca-razvijenim zemljama i onima u razvicu, ovaj galski  turisticki djelatnik prakticira alternativni turizam, u razlicitim zemljama Arfike i Europe : Maliju, Senegalu, Beninu, Burkini Fasso, Togou, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i naravno Francuskoj. “Uskladjivanjem inicijativa i solidarnosti koje se harmoniziraju s etikom i dobrom organizacijom i usmjerenosti, udruzenje “Bastina” sve vise djeluje i na drustvenoj bazi sto se stavrno upisuje u domen socijalne i solidarne ekonomije”-kaze.
“Bastina” je realiziranaa kao profesionalna mreza ekitabilnog turizma, kako u razlicitim dijelovima Starog i Crnog kontinenta, pa prihvatanja i pracenja turista, koje ostvaruje sa lokalnim stanovnistvom. Posebno se brinu o kulturnim bastinama posjecenih predjela  uprilicavanjem susreta i dogadjaja u lokalnim okvirima, kao i organiziranjem kolektivnih akcije opceg interesa. Osim brige za kulturno naslijedstvo, udruzenje njeguje i posebnosti bio razlicitosti. Takodjer, “Bastina” spaja stanovnike kozmopolitskih sredina poput Pariza ili Rijeke, Pule, Lomea, sto zajednicki borave na istom tlu, pod geslom “Bolje se zivi u zajednistvu”.

Piše: Dzana Mujadzic

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved