Crikvenica, Opatija
13.9.2013. 12:40:30h
Crikvenica pretekla Opatiju po noćenjima
Crikvenička rivijera je ostvarila gotovo pet tisuća noćenja više u odnosu na opatijsku i time se svrstala na četvrto mjesto na Kvarneru, nakon otoka Krka, Lošinja i Raba.
boomer97 / flickr.com

Crikvenička rivijera je ostvarila gotovo pet tisuća noćenja više u odnosu na opatijsku  i time se svrstala na četvrto mjesto na Kvarneru, nakon otoka Krka, Lošinja i Raba.

CRIKVENICA Iza Crikvenice je jedna uspješna turistička sezona u kojoj je već krajem kolovoza dostignuto 1,3 milijuna noćenja, što je plus od šest posto u odnosu na isti period prošle godine. Upisano je 224 tisuće dolazaka što predstavlja pomak od pet posto u odnosu na lanjskih prvih osam mjeseci.

Direktorica TZ-a Grada Crikvenice Marijana Biondić već gleda unaprijed i vjeruje da će do kraja godine turistička statistika biti još upečatljivija.
– Lani smo godinu završili s 1,409 milijuna noćenja. Nadamo se da ćemo se do kraja ove godine približiti brojci od 1,5 milijuna noćenja, kaže direktorica Biondić.

U godini obilježavanja 125 godina turizma, Crikveničane veseli jedan podatak. Po broju noćenja pretekli su Opatiju. Prema službenoj statistici TZ-a Kvarnera zaključenom zadnjim danom kolovoza, crikvenička rivijera je ostvarila gotovo pet tisuća noćenja više u odnosu na opatijsku rivijeru i time se svrstala na četvrto mjesto na Kvarneru po broju noćenja, nakon otoka Krka, Lošinja i Raba.

– Iz godine u godinu rastemo. Povećanje nas posebno veseli jer tijekom cijele sezone nismo imali pad već kontinuirani rast, ističe direktorica Marijana Biondić objašnjavajući uspjeh fokusiranjem na predsezonu i posezonu u kojima je Crikvenica brojnim i raznovrsnim manifestacijama privlačila goste.

Domaći turisti u ukupnom broju noćenja sudjeluju s 19 posto i time drže drugo mjesto. Nabrojniji su Nijemci s ostvarenih 320 tisuća noćenja i udjelom od 24,5 posto. Nijemci su povećali broj noćenja za šest posto, a uzme li se u obzir da su prošle godine ostvarili pomak od 15 posto, jasno je da su Nijemci još izraženije »zavoljeli« Crikvenicu. Hrvati su s 244 tisuće noćenja povećali broj noćenja za 1,3 posto. Očito se kriza ne reflektira suviše na crikveničku rivijeru. Od trećeg do sedmog mjesta odnosno od 95 do 83 tisuće noćenja poredali su se Slovaci, Slovenci, Česi, Poljaci i Austrijanci. Vrte se oko sedam posto udjela u ukupnom broju noćenja. Značajan je i porast dolazaka Slovenaca. Lani su povećali broj noćenja za deset posto, a ove godine za 18 posto. U tri godine su s osmog mjesta po noćenjima na crikveničkoj rivijeri stigli na četvrto. Uz bok su im Česi koji su na lanjski plus od 15 posto dodali ovogodišnjih 14 posto. Poljaci su ove godine upisali plus od 20 posto, Austrijanci od četiri, a Slovaci od jedan posto.

Privatni smještaj u Crikvenici je upisao 712 tisuća noćenja i plus od deset posto. Hoteli su s 342 tisuće noćenja zabilježili 5,5 posto bolji rezultat u odnosu na isti period lani. Kampovi su u plusu od 4,3 posto, dok su odmarališta pala za deset posto. Privatni smještaj je uzeo 55 posto noćenja, hoteli svako četvrto noćenje, a kampovi svako deseto noćenje na crikveničkoj rivijeri.

U prvih osam mjeseci ove godine Dramalj je povećao broj noćenja za 13 posto, samo mjesto Crikvenica za šest, Jadranovo za četiri i Selce za 2,4 posto. Niski rezultat Selca vezan je uz kamp i ovogodišnje promjenjivo vrijeme koje kampere motivira da pokupe kućice i šatore te potraže sunce.

Piše: Anto Ravlić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved