Rijeka
13.9.2013. 0:31:25h
Rijeka se sprema postati »prava« luka za megajahte
Već neko vrijeme razrađujemo ponudu upravo za primanje megajahti u Rijeci i vjerujem da ćemo ih uskoro viđati u daleko većem broju, kaže ravnatelj Lučke uprave Vlado Mezak ne želeći još o detaljima
MASSAR / wikipedia.org

RIJEKA  Uplovljavanje 65 metarske megajahte »Trident « u riječku luku privuklo je jučer pažnju brojnih šetača i znatiželjnika koji su došli razgledati atraktivno plovilo privezano na Gatu Karoline Riječke.

   Megajahta u vlasništvu ukrajinskog biznismena čiji identitet ni brodski agent ni Lučka uprava nisu željeli otkriti, izgrađena je prije četiri godine, za nizozemsku tvrtku Feadship , u tamošnjem brodogradilištu Royal Van Lent .

Zanimljivo, brod nije izgrađen po narudžbi, za poznatog kupca, već je po izgradnji stavljen na tržište. Početna mu je cijena, prema podacima s internetske stranice www.boatinternational.com bila oko 95 milijuna eura. Prodan je 2010. godine, a zadnja oglašena cijena bila je 85 milijuna eura.

   Ovaj je brod jučer bio glavna zvijezda riječkog lučkog bazena, ali nipošto i jedina. Uz njega su u Rijeci jučer bile još tri velike jahte, od kojih je druga po veličini poslije »Tridenta« bila Riječanima već dobro poznata »Follow me V «, inače relativno čest gost u luci.

   Pomalo suzdržano, iz Lučke uprave i agenta svih četiriju luksuznih plovila najavljuju kako bi prizor megajahti uskoro mogao postati svakodnevica u riječkoj luci.

Vez rezerviran do 25. rujna
»Trident« je u Rijeku uplovio bez putnika, potvrdio je Šimić, a koliko će se zadržati još nije poznato.
   – Vez je rezerviran do 25. rujna, iako postoji mogućnost da isplovi i ranije, ako bude potrebno. Inače, očekujemo da će Rijeka ubuduće biti i polazišna luka za megajahte, čiji se vlasnici mogu ukrcati na brod ovdje, ili u Omišlju, nakon slijetanja na tamošnji aerodrom, rekao je agent.

    – Glavni razlog dolaska ove i drugih jahti u Rijeku je što smo im ovdje ponudili najbolji i najsigurniji vez. Posada će se ovdje osjećati sigurno, a to je bio jedan od najvažnijih uvjeta. Osim toga, ovo je predivna luka, koja posadi nudi i brojne sadržaje, što je također iznimno važno kod odabira luke u kojoj će brod biti vezan. Ono što članovi posade očekuju u luci je blizina mjesta za izlaske, restorane, barove, shopping, blizina tržnice, te druželjubive domaćine, a Rijeka im osigurava sve to, zajedno s mogućnošću odlaska na izlete na brojne atraktivne lokacije u okruženju. Potvrdili su nam to i ljudi s drugih jahti koje su ovdje dolazile ili su tu, poput posade »White Queen« koji naprosto kažu da se ovdje osjećaju dobro, kazao je agent broda Andrija Šimić , koji najavljuje dolaske većeg broja megajahti.

– Bit će ih još. Lučka uprava ima jako lijep projekt osiguravanja uvjeta za primanje megajahti. Razgovarali smo o tome još početkom ove godine i veliki sam optimist. Rekao bih da su u riječkoj luci zapuhali neki novi vjetrovi, kazao je Šimić, ne želeći za sad izlaziti u javnost s preciznijim detaljima.

   Jednako optimistični, ali i zakopčani bili su u Lučkoj upravi, čiji ravnatelj Vlado Mezak također nije htio govoriti o detaljima planova za privlačenje većeg broja megajahti.

   – Imamo najave dolazaka još brodova tog tipa u riječku luku, ali ne bih htio o brojkama prije nego li dolasci budu potvrđeni. Već neko vrijeme razrađujemo ponudu upravo za primanje megajahti u Rijeci i vjerujem da ćemo ih u skoroj budućnosti viđati u daleko većem broju. Ono što se kod velikih jahti u prvom redu traži je sigurnost, i tu smo spremni ponuditi posebne mjere. Traže se i posebni, pojačani priključci struje i slično. Spremni smo poduzeti sve kako bi privukli čim više ovakvih brodova u Rijeku, kazao je Mezak.

Piše: Marinko Glavan

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved