Dubrovnik
12.9.2013. 11:41:49h
Dubrovčani u panici: proširilo se da inspektori traže i vatrogasne aparate - odmah se sve zalihe rasprodale
Privatni iznajmljivači soba i apartmana protekloga su tjedna bili u nedoumici jer se gradom pronio glas da turistički inspektori, osobito oni pristigli iz unutrašnjosti, obilaze apartmane i traže PPZ aparate.
Thomas's Pics / flickr.com

Privatni iznajmljivači soba i apartmana protekloga su tjedna bili u nedoumici jer se gradom pronio glas da turistički inspektori, osobito oni pristigli iz unutrašnjosti, obilaze apartmane i traže PPZ aparate. To je rezultiralo potragom za aparatima u brojnim servisima koji nisu mogli nabaviti tako mnogo aparata kolika je bila iznenadna potražnja, za koju je dio iznajmljivača rekao da je umjetno izazvana kako bi se netko riješio zaliha.
- Protekloga smo tjedna imali pojačanu prodaju vatrogasnih aparata te smo ih prodali 50-ak komada. Bila je jača potreba za servisom: čak 20-ak aparata.

Ne znamo jesu li ti aparati obvezni jer u zakonu nigdje o tome ne piše. Cijena pojedinog aparata je 400-600 kuna, a građani su govorili da inspekcija kruži gradom i to traži. Ipak, nemamo potvrdu da je inspekcija bilo koga posjetila i tražila taj aparat - rekao je serviser PPZ aparata u sklopu JVP-a Dubrovački vatrogasci, a radnik servisa “Almel” je ustvrdio:

- Potražnja za PPZ aparatima traje danima. Servisiram, a ne tumačim zakon prema kojem fizička osoba, a ne obrtnik i trgovačko društvo, treba imati aparate cijena kojih je 300-500 kuna. Nismo ih previše prodali jer se mnogi raspitaju prije nego izdvoje veći neplanirani novac.

Osobno, uvijek kažem da je PPZ aparat poželjno imati i da mu je veća korist od utrošenog iznosa! Servis tvrtke “Prom” u luci Gruž od prošle srijede je prodao neobično mnogo: 50 PPZ aparata po cijeni 500-700 kuna, a svim su građanima rekli da “aparat prema zakonu trebaju imati svi koji se bave gospodarskom djelatnošću”, što je građanima vjerojatno stvorilo još veću nedoumicu. Kako bismo razbili i posljednju dvojbu, pogledali smo Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti koji konkretno u članku 31. kaže da iznajmljivači ne trebaju imati PPZ aparate.

Neslužbeno smo doznali da ovog ljeta “inspektora iz unutrašnjosti nije bilo, a domaći su inspektori samo educirali vlasnike soba i apartmana za iznajmljivanje”. PPZ aparat nije obvezan, a iznajmljivači moraju staviti obavijest o pušenju: ako nije dopušteno, nužan je znak o zabrani, a ako jest, mora imati “vatrootpornu pepeljaru” (vjerovali ili ne, to je zakonska definicija), ali doista svi moraju izvjesiti plan evakuacije u slučaju požara.

Što je još nužno?

Raspitujući se o PPZ aparatima, doznali smo još neke podatke koji će iznajmljivačima svakako biti od koristi: iznajmljivač mora osigurati posebne PVC vrećice za higijenske uloške, a inspektori “ne prave problem niti traže točno određeni izgled vrećice”. Od 1. srpnja ukinute su knjige žalbi te je nužna obavijest o načinu podnošenja prigovora.

Nužno je imati pet vješalica po gostu i kutiju prve pomoći te TV u boji s uputom o uporabi na hrvatskom i engleskom. Iznajmljivači “najviše padaju” zbog ne isticanja cjenika usluga na hrvatskom i nekom stranom jeziku, po mogućnosti i engleskom, gdje je u kunama navedeno što cijena obuhvaća te podatak da je boravišna pristojba uključena u cijenu.

Inspektori savjetuju da se svi izdani računi upisuju po rednom broju i redovito plaća godišnji paušal te članarina Turističkoj zajednici a trebaju rješenje o pružanju usluga u domaćinstvu te knjiga evidencije prometa.

Piše: Ahmet Kalajdžić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved