Šibenik
12.9.2013. 8:14:19h
Turistička renesansa Krešimirova grada: broj noćenja povećan za 48 posto
Turistički sektor grada Šibenika u prvih osam mjeseci bilježi iznimno dobre rezultate, pri čemu prednjači sam grad. Naime, do kraja kolovoza ostvareno je 858.191 noćenje, što je 14 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.
lostajy / flickr.com

Turistički sektor grada Šibenika u prvih osam mjeseci bilježi iznimno dobre rezultate, pri čemu prednjači sam grad. Naime, do kraja kolovoza ostvareno je 858.191 noćenje, što je 14 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U ukupnom broju noćenja domaći turisti bilježe 30 posto više noćenja, a strani 12 posto više noćenja u odnosu na 2012. godinu.

Grad Šibenik, koji je, inače, godinama slovio kao mrtav grad u turističkoj sezoni, zbog značajnijeg povećanja smještajnih kapaciteta u privatnom smještaju, bilježi porast noćenja od čak 48 posto. Uočljivo je da se i gosti duže zadržavaju u gradu, u prosjeku 5,3 dana, što je osjetno iznad prosjeka. A to je bila rak-rana Šibenika.

Duži boravak turista u Krešimirovu gradu može se objasniti time što je grad napokon dobio gradsku plažu, pa su turistički oživjele i četvrti poput Crnice, koja prije nije mogla ni sanjati o tome da će zgrabiti dio turističkog kolača. Inače, sve kategorije bilježe rast turističkog prometa. Tako hotelski i hostelski smještaj ima povećanje od četiri posto, kampovi bilježe 33 posto, pri čemu najveći porast u ovom segmentu bilježi kamp “Solaris”, koji je ostvario 34 posto više noćenja u odnosu na isto razdoblje lani.

Ovo je, inače, i najveći kamp po smještajnim kapacitetima na ovom dijelu Jadrana. Kada je u pitanju turistički promet koji ostvaruju domaći gosti, valja istaknuti da je takav rast noćenja kod domaćih gostiju generirao boravak velikog broja radnika koji su proljetos radili na obnovi hotela “Ivan”, u koji je, zajedno s okolišem i wellness centrom, uloženo oko 20 milijuna eura. Ti radnici su tom prigodom zabilježili više od 21 tisuće noćenja.

Kada je u pitanju struktura gostiju koji su ovog ljeta boravili na šibenskom području, najviše su noćenja ostvarili Nijemci, s udjelom od 15,88 posto u ukupnom broju noćenja, zatim slijede Česi s udjelom od 8,94 posto, te Francuzi s 8,90 posto. Do kraja ove godine ukupni rezultati bi mogli biti i bolji jer je kolovoz iznimno dobar, a slično teče i rujan.

Tako je u kolovozu ostvareno 303.035 noćenja, ili 10 posto više u odnosu na prošlu godinu. Hoteli i hosteli su ostvarili 105.962 noćenja, što je na razini prošlogodišnjih rezultata, kampovi imaju povećanje od 17 posto, dok je u privatnom smještaju ostvareno 87.136 noćenja, što je povećanje od 14 posto, a tu se posebno ističe sam grad Šibenik u kojem je ostvareno 35 posto više noćenja.

Najviše noćenja u kolovozu ostvarili su Nijemci s udjelom od 16,91 posto. Slijede Talijani s udjelom od 10,44 posto, te Česi s udjelom od 8,57 posto.

Piše: Marijan Džabo

Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved