Zašto?
16.10.2014. 15:01:32h
Hrvatska gubi 93 posto gostiju jer nema prepoznatljiv brand
Hrvatski turizam početkom iduće godine kreće u kompletan rebranding, dobit će novi slogan, a sva komunikacija usmjerit će se na on-line kanale oglašavanja, najavljeno je na Danima hrvatskog turizma koji se danas i sutra održavaju u Opatiji, koji okupljaju oko dvije tisuće turističkih stručnjaka.
Riessdo / flickr.com

Hrvatska gubi 93 posto gostiju jer nema prepoznatljiv brand. Od 258 milijuna Europljanja koji putuju jednom godišnje u druge zemlje, njih 110 ne zna da je Hrvatska turistička zemlja – istaknuo je u sklopu prezentacije Strateškog marketing plana hrvatskog turizma Ratomir Ivičić, direktor Hrvatske turističke zajednice.  Finalna verzija Strategije obuhvaća glavne točke i ciljeve koji bi se trebali realizirati do 2020. godine, a to su povećanje turističke potrošnje za 72 posto (na 574 kuna dnevno), povećanje broja noćenja turista u komercijalnim smještajnim kapacitetima za 43 posto. Time bi Hrvatska, umjesto 11 imala 18 milijuna turista godišnje i financijski prihod od 12,5 umjesto sedam milijardi eura.
Nakon svih odrađenih koraka u konačnici bi se cijene  podigle za 15 posto. Među glavnim ciljevima su i produljenje sezone, povećanje broja hotelskih kapaciteta (trenutno ih je 15-tak posto u ukupnom smještajnom portfelju Hrvatske) te privlačenje novih gostiju. Ivičić je istaknuo da je hrvatskom turizmu potreban kompletan rebranding, za što treba angažirati neku jaku međunarodnu PR agenciju koja ima veliku bazu globalnih klijenata i iskustva u brandiranju destinacija, poput agencije Advertising Age.
- U Europi smo prisutni, no želimo postati globalno prepoznatljivi, a za to nam treba velika PR agencija, da ispriča priču o novoj velikoj ideji hrvatskog turizma – istaknuo je Ivičić.
Tržišta na kojima bismo trebali odraditi novu kampanju Strategija je podijelila u dvije skupine; 65 posto aktivnosti i budžeta bit će usmjereno na njemačko, austrijsko, talijansko, francusko i slovensko tržište, a 35 na hrvatsko, mađarsko, češko i slovačko tržište.  Iako cijeli dokument ima preko 600 stranica, u skraćenoj verziji i prezentaciji istaknute su već prilično poznate činjenice i otvorena pitanja koja već desetljećima postavljaju svi turistički stručnjaci (tko smo mi i što želimo), no dano je vrlo malo odgovora tko će i kako postići te ciljeve.

11 proizvoda koje ćemo prodavati turistima:

1.    Sunce i more
2.    Nautika
3.    Zdravstveni turizam
4.    Kulturni turizam
5.    MICE
6.    Golf
7.    Cikloturizam
8.    Vino i gastronomija
9.    Ruralni i planinski turizam
10.   Avanturistički i sportski turizam
11.   Priroda (eko turizam)

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved