Zagreb
Metropola
11.10.2014. 7:46:18h
Zagrebački turizam izvukao Jadran iz rujanskog minusa
Vrijeme je bilo jako loše, ali sve više gostiju dolazi nam na kratke ture, objašnjenje je zašto broj gostiju raste brže od broja noćenja
Nicolas Vollmer / flickr.com

Stotinjak tisuća rujanskih turista u Zagrebu izvuklo je cijeli Jadran iz minusa. Na obali ih se, naime, u tom mjesecu odmaralo 0,4 posto manje nego lani (1,34 milijuna), spasonosni zagrebački plus iznosi deset posto pa se turizam rujna u cjelini zaključuje s mršavih 0,3 posto gostiju više. Rezultat je bolji što se tiče noćenja, u rujnu ih je bilo 8,7 milijuna i dva posto više nego lani. Čak četiri jadranske županije zaostaju za lanjskim rezultatima, najviše Kvarner s osam posto manje gostiju i šest posto manje noćenja u rujnu. Kvarnerska rivijera zaostaje i za ukupnim devetomjesečnim brojkama u odnosu na lani. Turizam u cjelini u tom razdoblju bilježi četiri posto više gostiju i dva posto više noćenja.

– Raskorak između rasta broja gostiju i noćenja posljedica je lošeg vremena, koje je pratilo sezonu, ali i činjenice da sve više gostiju ide na kratke ture od dva-tri dana – kaže Boris Žgomba, predsjednik UHPA-e.

Ministar turizma Darko Lorencin, međutim, nije nezadovoljan. – Rujan je bio solidan, vjerujemo da će listopad opravdati očekivanja i da će posezona biti dobra. Iza nas je uspješna špica u kojoj smo se borili s brojnim izazovima, lošim vremenom i rasporedom praznika na glavnim tržištima. Sada raduju porasti iz Njemačke, Austrije i Slovenije, Italije, Mađarske, Velike Britanije, ali i dalekoistočnih zemalja – kaže Lorencin, koji do kraja 2014. očekuje pozitivne i fizičke i financijske pokazatelje sezone.

Piše: Radmila Kovačević

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved