Dubrovnik, Pag, Split
7. umjetnost
19.1.2014. 12:12:01h
Hrvatska - zemlja filmskog turizma
U Dubrovniku su snimane tri sezone »Igre prijestolja«, a ove godine se u četvrtoj sezoni lokacijama snimanja pridružio i Split. Snimanje »Borgia« odvijat će se tijekom siječnja na području Dubrovnika, Istre i Paga
SPDP / flickr.com

U Dubrovniku su snimane tri sezone »Igre prijestolja«, a ove godine se u četvrtoj sezoni lokacijama snimanja pridružio i Split. Snimanje »Borgia« odvijat će se tijekom siječnja na području Dubrovnika, Istre i Paga

W arner Brothers je odabirući lokaciju za snimanje »Hobbita« razmišljao i o Istočnoj Europi. Dakle, Gandalf i ostala ekipa mogli su, eventualno, kročiti i po nekoj hrvatskoj šumi ili pustopoljini. Svi znaju da ipak nisu, već su u Međuzemlje krenuli preko Novog Zelanda.

   Međutim, iako se ova saga nije snimala na ovim prostorima, Hrvatska je već tri godine u centru pažnje zbog toga što se ovdje snima uspješnica HBO-a »Igra prijestolja«. U Dubrovniku su snimane tri sezone, a ove godine se u četvrtoj sezoni, lokacijama snimanja pridružio i Split te atraktivni zakutci Dioklecijanove palače. U drugoj i trećoj sezoni Dubrovnik je korišten za jednu od najvažnijih lokacija u seriji – prijestolnicu Sedam Kraljevstava Kraljev grudobran (King's Landing). Serija se snimala na nekoliko lokacija u okolici Dubrovnika, kao što su Lokrum i tvrđava Lovrijenac. Snimanje u Hrvatskoj održava se u organizaciji hrvatske tvrtke Embassy Films.

   Treću sezonu ove serije je pratilo oko 14 milijuna gledatelja i druga je najgledanija HBO-ova serija nakon »Sopranosa«. Zanimljivo, na Google je termin »Game of Thrones Croatia« tražen više od 1,5 milijuna puta. O snimanju u Hrvatskoj su govorili Daily Mail, USA Today, CBS News, Sky, Telegraph, Huffington Post... Sve u svemu, odlična reklama za hrvatski turizam.

   Veliko platno
   Ovih dana je, osim toga, u Dubrovniku započelo snimanje treće sezone francusko-njemačko-češke serije »Borgia« koja donosi priču o ovoj ozloglašenoj obitelji i njihovim spletkama u renesansnoj Italiji. Producent serije je Rick McCallum, filmski i televizijski profesionalac koji je za veliko platno producirao revidirana izdanja starih te nove epizode »Ratova zvijezda« Georgea Lucasa. S Lucasom je producirao i akcijski film »Red Tails«, koji je 2009. godine sniman u Istri. Snimanje » Borgia« odvijat će se tijekom siječnja na području Dubrovnika, Istre i Paga, a produkcija se zatim seli u Italiju. Procjenjuje se da će hrvatskoj filmskoj industriji ovo snimanje donijeti oko 11 milijuna kuna.

   Strane produkcijske ekipe, kao i one »Borgie« te »Igre prijestolja«, u pravilu u Hrvatskoj surađuju s Hrvatskim audiovizualnim centrom (HAVC) koji promovira Hrvatsku kao destinaciju za snimanje filmova, serija i ostalog. Naime, jedan od ključnih strateških ciljeva Centra osnovanog 2008. bio je uspostaviti valjani pravni okvir koji bi olakšao vanjska ulaganja i repozicionirao Hrvatsku na karti europskih i svjetskih produkcijskih središta.

   Prema riječima Hrvoja Hribara, ravnatelja HAVC-a, prije tri godine je tako donijet Nacionalni program promicanja audiovizualnog stvaralaštva 2010.-2014. koji je prihvatila Vlada, a u kojem je jedan od glavnih ciljeva vratiti međunarodni filmski business u Hrvatsku.

   – U tom smislu definitivno postoji tradicija, međutim s dolaskom kaotičnog ratnog perioda i zaborava kulturne industrije taj je posao zamro. Stoga smo prije tri godine javnosti obećali da ćemo našu zemlju vratiti na svjetsku mapu produkcijskih središta. Za to je bio ključni sustav poticaja cash rebate – sustav povrata novca po uzoru na neke druge europske zemlje, a prema kojem ekipe, koje dobiju odobrenje i ispune određene uvjete poput određenog postotka zaposlenih hrvatskih djelatnika, imaju pravo na povrat 20 posto sredstava potrošenh u Hrvatskoj. No, s obzirom na karakter djelatnosti, Institut za financije je izračunao kako na jednu uloženu kunu, u državnu riznicu dolazi 3 kune zarade. Dakle, jasno je kako u ovim vremenima, odluka o ulaganju nije bila jednostavna, no i Ministarstvo financija u dva mandata i Ministarstvo kulture u dva mandata pokazali su veliku dobru volju bez koje se ovo ne bi moglo realizirati. Rekao bih da je ovo nadpolitički projekt koji bi mogao biti dobar primjer kako raditi, kazao je Hribar navodeći kako su efekti ovakvog pristupa višestruki. Istaknuo je kako je do danas s ovog osnova uprihodovano oko 12 milijuna eura, što bi se moglo povećati i do 20 milijuna eura godišnje, a uz izgradnju filmskog studija i do 50-ak milijuna. No, korist je i to što domaći filmaši dobivaju posao, te ulaze u suradnju s najznačajnijim ljudima iz filma što znači i nova znanja te iskustva.
  

Reportaža o Dubrovniku
   Isto tako, Hrvatska se vraća na listu zemalja atraktivnih za snimanja, a tu je i utjecaj na turističku sliku i općenito turizam.

  – Primjerice, očit je utjecaj snimanja serije »Igra prijestolja« na turizam Dubrovnika. Isto tako me dirnulo kako gradska uprava i općenito ovdašnji ljudi prihvaćaju takve projekte jer je očigledno da im nose korist. Danas se tako organiziraju ture lokacijama na kojima je snimana serija, takvi projekti imaju velik broj poklonika, nazvao bih ih hodočasnicima, koji ciljano dolaze na destinaciju upravo jer je ondje snimana serija. Tu je i enorman publicitet u prime time terminima najjačih svjetskih medija što je Hrvatskoj i našem turizmu nevjerojatna besplatna promocija, dodao je Hribar istaknuvši i kako je reportaža o Dubrovniku u prosincu objavljena i na Bloombergu koji ima 400 milijuna korisnika u svijetu. Također je najavio kako će ove godine na hrvatskim otocima biti snimana jedna švedska serija za djecu i mlade. »Aquila – Božić na suncu«, tako će hrvatske vedute donijeti u švedske domove od 1. do 24. prosinca, dakle u vrijeme Adventa.

   Inače, kao jednu od prednosti audiovizualnih djelatnosti, kao i turizma, je to što su bitno decentralizirane. Dubrovnik, Split, Rijeka, otoci, Istra... Sve su to područja koja su zanimljiva za snimanja filmova i serija, reći će ravnatelj HAVC-a, navodeći i primjer Opatije koja je pretvorena u Azurnu obalu u filmu »Diana«, ali i Rijeke koja je, prema njegovu mišljenju, za snimanje filmova i serija čudesan grad.

   O tome kakav potencijal Hrvatska ima kao zemlja takozvanog filmskog turizma (screen tourism) te filmske i TV industrije, krajem prošle godine je u Zagrebu govorila Juliane Schulze, senior partner u agenciji Peacefulfish, Berlin. Tako je, pojašnjavajući što to filmski turizam jest, kazala kako se radi o tome da turisti posjećuju destinaciju kao rezultat toga što su je vidjeli na televiziji, videu, DVD-u, filmskom platnu, video igri ili u mobilnoj aplikaciji. Potencijali takvog vida turizma su u tome što se stvara emocionalna povezanost s pričom i posebnostima lokacije, povećava se svjesnost o destinaciji, film ili serija utječu i na turistovu percepciju same destinacije pa tako mogu pojačati ili čak i promijeniti njen postojeći imidž. Stvara se i lokalni brend, a destinaciju posjećuju posebno targetirane grupe gostiju. I naravno, u destinaciji troše novac. Tako je blockbuster »Hrabro srce« s Melom Gibsonom u glavnoj ulozi, povećao dolaske posjetitelja u Škotsku za 300 posto, jedan je od podataka koje je navela Shultze. Isto tako, uspješnica Toma Cruisea »Nemoguća misija 2« je dovela do toga da je broj posjetitelja nacionalnih parkova na području Sydneya udvostručen. Mjesto Canakkale u Turskoj, u kojem je snimana »Troja« s Brad Pittom, imalo je povećanje turističkih dolazaka za 73 posto. Među poznatijim primjerima je i »Ples s vukovima« koji je popularizirao Kanzas, »Miami Vice« su naravno na mapu poželjnih odredišta 80-ih stavili Miami.

   Percepcija o zemlji
   Poznato je i kako je gradska vlast dobro platila Woody Allenu da u naslov filma »Vicky Christina Barcelona« stavi naziv ovog turističkog središta. Što im se u konačnici višestruko isplatilo.

   Zanimljiv je i primjer nepoznatog malog mjesta Juzcar u Španjolskoj, točnije okolici Malage. Promovirajući film »Štrumpfovi 3D«, Sony je odabrao upravo ovo mjesto za svjetsku promociju ovog djela i to stoga što je 250 stanovnika Juzcara pristalo ofarbati 175 zgrada, uključujući i lokalnu crkvu i nadgrobne spomenike na mjesnom groblju, u plavo. Od 300 turista, koliko su ih imali u godinu dana, stanovnici ovog mjesta sada su u pola godine morali ugostiti njih 80.000.

   – Mjesta na kojima su snimani ovi filmovi utječu na percepciju koju turisti imaju o zemlji u kojoj su filmovi snimljeni, ukazala je Schulze pojasnivši i što je, uz ostalo, dovelo »Hobbita« na Novi Zeland. Naime, navela je kako su novozelanske vlasti osigurale povrat od 25 milijuna dolara i 15 posto plaćenog poreza. Izračunali su da bi gubitak »Hobbita«ovu zemlju koštao 1,5 milijardi dolara. Ovu zemlju, inače, 9 posto svih turista posjećuje zbog trilogije »Gospodar prstenova«.

   Filmski turizam, dakle, nije nešto čega bi se Hrvatska trebala olako odreći. Dapače, nosi izravnu korist mjerljivu plaćenim porezom i ostalim troškovima filmskih ekipa, ali i još vrjednijom besplatnom promocijom kakvu bi Hrvatska kroz sustav turističkih zajednica teško mogla sama platiti.

   Dok su nekad glamour i pažnju svjetske javnosti na tadašnju Jugoslaviju donosili Elisabeth Taylor, Richard Burton, Sofia Loren ili Orson Welles, danas to rade neke druge generacije filmskih i TV zvijezda. Kad Angelina Jolie kroči na hrvatsko tlo, o tome se čuje i dalje od Hrvatske.

____________________________________________________
MATEŠIĆ: NEPROCJENJIVE PREPORUKE
  
   – Snimanje visokobudžetnih i iznimno popularnih TV i filmskih projekata kao što su HBO-ova »Igra prijestolja« ili, najnovije, povijesna serija »Borgia«, svakako predstavlja doprinos ukupnoj promociji Hrvatske. Dubrovnik je jedan od gradova s najočuvanijom arhitekturom pa nije neobičan izbor za kulisu povijesnih serija, ali je istovremeno, prema rezultatima istraživanja koje je krajem prošle godine Hrvatska turistička zajednica (HTZ) provela u suradnji s tvrtkom Ipsos Puls, i najpoznatija hrvatska destinacija. Brojne snimateljske i glumačke ekipe koje borave u Hrvatskoj i vraćaju nam se, prenijet će svoje dojmove i zadovoljstvo dalje, a takve preporuke neprocjenjive su, kazala je Meri Matešić, direktorica HTZ-a, navodeći kako ih TV i filmske ekipe nisu do sada izravno kontaktirale, no kako je HTZ na raspolaganju svima kojima treba podrška u vidu informacija o pojedinim lokacijama, kao i pomoć u uspostavljanju kontakta. Također je navela kako je HTZ u 2013. započeo dva važna projekta s dugoročnim ciljem uspješnijeg razvoja ponude destinacija, posebice u razdoblju pred i posezone.

  – Prvi se projekt odnosi na proces transformacije i osposobljavanja sustava turističkih zajednica za djelovanje po modelu destinacijskih menadžment organizacija (DMO), a drugi je projekt poticanja razvoja destinacijskih menadžment kompanija (DMK) koje će kreirati ponudu proizvoda i sadržaje za segmente posebnih tržišnih interesa, u koje spada i takozvani filmski turizam. U ovoj godini radimo i na definiranju hrvatskih top doživljaja/iskustava na temelju smjernica Strateškog marketinškog plana hrvatskog turizma 2014.-2020. Proces odabira se sastoji od nekoliko faza od kojih je početna faza provođenje ankete u zainteresiranim destinacijama na temelju koje će svaka destinacija kandidirati ključne sadržaje koji imaju potencijal top doživljaja/iskustava za tu destinaciju. Nakon toga se provodi definiranje i odabir Top doživljaja/iskustava u suradnji sa sustavom turističkih zajednica i relevantnim privatnim subjektima koji će biti njihovi nositelji na pojedinoj destinaciji. Filmski turizam svakako ima potencijala da postane jedan od novih složenih turističkih proizvoda koje bi za tržišta posebnih interesa trebale kreirati Destinacijske menadžment kompanije, zaključila je Matešić.
 

____________________________________________________
NA IZLET U TEMATSKI PARK WINNETOUA ILI PROFESORA BALTAZARA
  
   Da TV ekran i filmsko platno neodoljivo privlače ljude, shvatili su odavno hrvatski turistički djelatnici, a ta magična privlačnost ušla je na mala vrata i u Strategiju razvoja hrvatskog turizma do 2020. Naime, među greenfield projektima, koji bi prema Strategiji, trebali obogatiti turističku ponudu Hrvatske, su i tematski parkovi od kojih je dobar dio povezan upravo sa svijetom filma. Naime, ovaj nacionalni dokument predviđa gradnju tematskog parka »101 dalmatiner« u Dugopolju, u zadarskom zaleđu bi se trebao graditi »Winnetouland« – tematski park posvećen likovima i tematici iz romana Karla Maya. Hrvatska je, naime, bila lokacija na kojoj je od 1962. do 1968. snimljeno čak 11 filmova o ovom indijanskom poglavici te Old Shatterhandu. U Zabiokovlju se planira tematski park na temu serije »Prosjaci i sinovi«, u Slavonskom Brodu ili u Ogulinu tematski park osvećen djelima Ivane Brlić Mažuranić, u sjeverozapadnoj Hrvatskoj tematsko park posvećen legendarnom profesoru »Baltazaru«, a u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji bi prema Strategiji trebao nastati park s temom djela Mate Lovraka pa bi mališani, a i oni malo stariji, mogli konačno ući u taj famozni vlak u snijegu. Naravno, ako tematski park ikad bude izgrađen.

____________________________________________________
   DUBROVNIK UZ BOK HOBBITONA I MRTVOGA GRADA  
   Zahvaljujući Igri prijestolja, web stranica BuzzFeed, koju mjesečno posjeti preko 80 milijuna ljudi, svrstala je Dubrovnik uz rame 18 poznatih filmskih lokacija, koje su ujedno i posjećene turističke destinacije, kazali su u Hrvatskom audiovizualnom centru. Naime, dubrovačke lokacije na kojima su snimane druga, treća i četvrta sezona popularne HBO-ove serije našle su se prve na listi preporučenih turističkih destinacija na kojima su snimljeni popularni filmovi, i to u društvu novozelandskog Hobbitona, Državnog zatvora u Ohiju gdje je sniman film »Iskupljenje u Shawshanku«, tuniških lokacija na kojima su snimani »Ratovi zvijezda« i japanskog Mrtvoga grada na otoku Hashima gdje je sniman »Skyfall«, posljednji film iz serijala o Jamesu Bondu.

Piše: Alenka Juričić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved