Bez sunca i mora
15.1.2014. 10:35:46h
Hrvatska prestaje biti samo zemlja sunca i mora
Hrvatska turistička zajednica bi u 2014. trebala raspolagati s oko 347 milijuna kuna prihoda, dok je lani plan prihoda bio 245 milijuna kuna, dakle, oko sto milijuna kuna manje.
Gruenemann / flickr.com

Hrvatska turistička zajednica bi u 2014. trebala raspolagati s oko 347 milijuna kuna prihoda, dok je lani plan prihoda bio 245 milijuna kuna, dakle, oko sto milijuna kuna manje.
Veliko povećanje prihoda odnosi se najvećim dijelom na prenesena sredstva, dok se u manjoj mjeri očekuje povećanje prihoda od boravišne pristojbe i turističke članarine. Prema programu rada HTZ-a za ovu godinu planira se povećanje ukupnih prihoda od boravišne pristojbe za 1 posto u odnosu na rebalans plana za 2013. godinu, odnosno 106 milijuna kuna, članarina bi trebala biti 2 posto veća te iznositi 62 milijuna kuna, dok bi se u blagajnu HTZ-a iz državnog proračuna trebalo preliti 95,5 milijuna kuna, što je 7 posto više od iznosa utvrđenog rebalansom u 2013. Ostali prihodi su planirani na razini od 7 milijuna kuna, što je 4 posto manje. U ovu godinu preneseno je 77 milijuna kuna, što je za 175 posto više u odnosu na rebalans plana za 2013. Prijenos viška posljedica je neiskazanog prenesenog viška od oko 28 milijuna kuna iz 2012. koji je tek rebalansom krajem prošle godine uvršten u plan, tu su zatim povećani prihodi boravišne pristojbe i turističke članarine zbog učinkovitog rada sustava turističkih zajednica u suradnji s Državnim inspektoratom i Poreznom upravom dok se ostatak odnosi na namjenska sredstva koja se prenose u ovu godinu, a to su sredstva za udruženo oglašavanje u iznosu od 20 milijuna kuna i ugovoreni trošak izrade Strateškog marketinškog plana u visini od 2.520.000 kuna. Operativne aktivnosti HTZ-a u ovoj godini podijeljene su u tri osnovne smjernice. Nacionalna TZ tako će raditi na jačanju turističkog brenda Hrvatske, poticanju turističkog prometa u pred i posezoni te povećanju prosječne dnevne potrošnje turista u Hrvatskoj. Nacionalni TZ očekuje da na temelju novog Stateškog marketinškog plana, a koji bi skoro trebao biti usvojen, definira novi turistički identitet Hrvatske. Uz ostalo, slogan Mediteran kakav je nekad bio očito će u povijest, a pred HTZ-om je izgradnja nove brending strategije. U prvoj fazi pristupit će se izradi novih kreativnih rješenja za sve ključne komunikacijske kanale, pa se tako mogu očekivati drugačiji oglasi, spotovi, brošure, multimedija, banneri i drugo. U drugoj fazi, HTZ će putem javnog poziva odabrati kreativnu agenciju koja će definirati tu "ključnu ideju" o Hrvatskoj kao turističkoj destinaciji temeljem koje će se izraditi i novi logotip, slogan i ostalo. Ipak, ovogodišnja turistička sezona odradit će se sa starim sloganima, dok će međunarodno lansiranje nove brending strategije biti u studenome u Londonu, na turističkoj burzi WTM 2014. HTZ će, osim toga, raditi na poticanju prometa van glavne sezone.
- Hrvatsku se u ovom trenutku primarno percipira kao destinaciju sunca i mora, a potom kao destinaciju turinga te nautike i ruralnog turizma. Stoga je namjera HTZ-a u inicijalnoj fazi komunikacijskim aktivnostima potaknuti povećanje prometa u razdoblju lipnja i rujna, do razine koja će nadmašivati prosječnu godišnju stopu kretanja broja i dolazaka. Daljnja je intencija da se u idućim godinama ista platforma primijeni i na promicanje prometa u razdobljima koja će se pomicati "dublje" prema predsezoni i posezoni, s konačnim ciljem postizanja rasta predsezonskog i posezonskog prometa za 30 posto do 2020., naveli su u HTZ-u.
Da bi u pred i posezoni privukli više turista osmišljen je Croatia PPS koncept, što podrazumijeva razvoj od 10 do 15 destinacija u dosegu hrvatskih zračnih luka koje će se profilirati i dobiti oznaku PPS friendly destinacija na kojima bi u razdoblju pred i posezone trebalo biti poslovno aktivno najmanje 50 posto ponude, odnosno hotela i ostalih smještajnih objekata, ali i restorana, trgovina i ostalog.

Piše: Alenka JURIČIĆ

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved