Opatija
Cvjetna čestitka
11.1.2014. 11:59:12h
Za 170 godina turizma, 170 kamelija za Opatiju
Nježni cvijet nad cvjetovima je simbol Opatijske rivijere, a Udruga ljubitelja kamelija »Iginio Scarpa« postoji od 2008. godine i njezina nova predsjednica Antonija Cvetković ima velike planove kako pretvoriti Opatiju u istinsko carstvo kamelija – najavila je revitalizaciju parka Angiolina uz potporu Grada Opatije
ChrisV / wikipedia.org

OPATIJA  Poznato je da kamelija, ovaj nježni cvijet nad cvjetovima za koji se često kaže kako je spoj ljepote anemone, elegancije ruže i profinjenosti orhideje, cvate u vrijeme dok ostala vegetacija još miruje, tijekom zime. Zbog svega toga je svojevremeno i odabrana kao zaštitni znak Opatije, te simbol cijele opatijske rivijere. Dakle, radi se o cvijetu kojemu zima ne smeta, pa može ovisno o vrsti procvjetati i u prosincu, ali i u ožujku kada je, po mišljenju zaljubljenika u kamelije, njezino doba cvatnje. No, s obzirom da je ovogodišnja zima zasad natprosječno topla, pomalo su zbunjene i kamelije. Neke su već doživjele punu cvatnju, pa čak i ocvale, a tek je siječanj, dok su pojedini grmovi u parku upravo u fazi pune cvatnje. Trgovci cvijećem kažu da je ove godine posebno zanimljivo i neobično to što se već sada u nekim opatijskim vrtovima mogu primijetiti i prve procvjetale mimoze. Tijekom proteklih sezona znalo se da će prve uvezene mimoze stizati u Opatiju iz Sanrema, a sada ih ima i u opatijskim vrtovima, iako je tek početak siječnja...

   Brend kamelije na Opatijskoj rivijeri međutim ne postoji samo u svom originalnom, cvjetnom liku, već je ne tako davno Opatija dobila i prvi jestivi suvenir, nadaleko poznatu tortu Opatijska kamelija čija je autorica likovna umjetnica Yasna Skorup Krneta, a 2012. godine je na svjetlo dana izašla i prva originalna knjiga čije stranice tek treba ispisati.

   Naime, nakon Zlatne knjige opatijskih gostiju u koju se vlastoručno potpisuju svi ugledni i poznati posjetitelji Opatije kojih je tijekom povijesti bilo mnogo, ovaj je grad dobio još jednu vrlo originalnu i unikatnu knjigu, Zlatnu knjigu »Kamelije u Opatiji«, a u koju se mogu potpisivati svi koji odluče darovati Opatiji ovu kraljicu cvijeća.

   Zlatna knjiga
I uz ovu Zlatnu knjigu »Kamelije u Opatiji« koja se nalazi u najstarijoj opatijskoj vili, u Villi Angiolini, odnosno u Hrvatskom muzeju turizma vezano je obilje zanimljivih detalja. Pokrovitelj projekta je Grad Opatija, a knjiga je nastala uz potporu Turističke zajednice i Parkova. Autorski tim pod čijim vodstvom je nastala knjiga »Kamelije u Opatiji« čine urednica Yasna Skorup Krneta, dok je predgovor napisala dr. Koraljka Vahtar Jurković. Dizajn potpisuje Romano Grozić zajedno s Yasnom Skorup Krneta, a grafičko oblikovanje i produkciju Portfolio by Studio Grozić. Izvedbeni autor cvijeta kamelije je Goran Gus Nemarnik. Tekstove u knjizi preveo je Adverbum Opatija, a u rad oko nastanka knjige bilo je uključeno i osoblje Parkova.

   – Zlatna knjiga »Kamelije u Opatiji« posveta je Iginiju Scarpi i kameliji, vjerojatno najslavnijoj opatijskoj turistkinji koja se ljepotom i bojom svojih raskošnih cvjetova nametnula kao simbol Opatije oduzevši primat domaćem lovoru, kaže u predgovoru knjige dr. Koraljka Vahtar Jurković.

   Poticaj darivanju kamelija Opatiji dao je Jan Bernd Urban osnivanjem Udruge ljubitelja kamelija Iginio Scarpa – Opatija čiji je bio prvi predsjednik, te je kroz 2008. i 2009. godinu prikupio iznimno vrijednu kolekciju posebnih vrsta kamelija. Među darivateljima iz tog razdoblja su gradovi, poduzetnici te ugledne ličnosti, a većinski dio Rotary klubovi i njihovi članovi iz Hrvatske i Europe.

   Od ukupno 300 stranica, 24 su tijekom prve godine postojanja knjige ispisane – a sve ostale su slobodne, zbog čega je prozvana i »beskonačnom knjigom«.

   Udruga ljubitelja kamelija »Iginio Scarpa« je do danas pokrenula nekoliko akcija koje bi trebale pridonijeti još većoj popularnosti kamelije. Za novu je predsjednicu nedavno izabrana dugogodišnja uspješna uzgajivačica kamelija i dobitnica mnogih nagrada za najljepšu kameliju Opatijske rivijere Antonija Cvetković.
  
Traže mlađe članove
Novu predsjednicu koja je istinski zaljubljenik u kamelije, pitali smo koliko je novih upisa u Zlatnu knjigu »Kamelije u Opatiji« bilo tijekom 2013. godine. Po njezinim riječima, donatori su bili Vilim Sušanj iz Voloskog, Natalija Jambrušić iz Opatije, obitelj Popović – Marija i Miljenko iz Ike te Radovan Korić iz Opatije.

   Otkrila nam je i detalje iz rada Udruge, kao i zanimljive planove za budućnost.

   – Udruga ljubitelja kamelija ima trenutačno oko 45 članova, od kojih približno 30 stalnih, posjećuju predavanja o kamelijama koje je tijekom cijele prošle i početkom ove 2014. svaki mjesec držao Jan Bernd Urban, veliki poznavalac kamelija. On zna sve o vrstama, o uzgoju i presađivanju, zaštiti i kompletnoj povijesti te biljke od njenog dolaska u Opatiju za što je zaslužan Iginio Scarpa po kojem Udruga i nosi ime. Članovi udruge su istinski čistokrvni kamelijoljupci amateri. Vjerujemo da takvih ima dosta, ali još se u članstvu nisu angažirali pa ih pozivamo da postanu članovi Udruge. Za naše buduće projekte potrebni su nam i mlađi članovi – istaknula je Cvetković.

   Najavila je i tradicionalnu izložbu kamelija koja će se održati od 4. do 6. travnja pod znakovitim nazivom »170 cvjetova kamelija za Opatiju« – čime se aludira na proslavu 170 godina početka turizma u Opatiji i Hrvatskoj u cjelini.

   Urban i »Opatijske kamelije«
– Promovirat će se i knjiga »Opatijske kamelije« autora Jana-Bernda Urbana, koja govori o povijesti kamelija u Europi, njihovom dolasku u Opatiju koji se skoro poklapa s tom brojkom od 170 godina i to je prva značajnija knjiga na ovom području o kamelijama te će biti dragocjen doprinos Opatiji i turizmu. Naravno, tijekom izložbe bit će više tema o kamelijama, izložba dječjih crteža, crteža odraslih te prodajna izložba raznih suvenira, od tekstilnih do jestivih, ispijanje čajeva – biranje najljepšeg cvijeta kamelije i stabljike i ostala djelovanja u čijem je središtu cvijet kamelije. Ova će izložba prvi put biti i međunarodna, jer očekujemo kamelijoljupce s 50 kamelija iz pokrajine Veneto te potpredsjednika Međunarodne udruge kamelija. Detalje ćemo znati krajem veljače, kad bude manifestacija već dobila svoj detaljniji oblik. U planu imamo i jedan veliki staro-novi projekt revitalizacije parka Angiolina, posebno sada nakon ove jake bure i štete koju je napravila u studenom, za koji smo okvirno odredili temeljne postavke i nakon razgovora s Gradom Opatija i ostalim jako važnim relevantnim faktorima koji su potrebni za ostvarenje tog projekta, prihvatit ćemo se zdušno i volonterski njegova razvoja. Budući da je to multidisciplinarni projekt koji nadilazi kadrovske snage Udruge, a razvijat će se najmanje 5 do10 godina, te zahtijeva fizičku i korporativnu filantropiju, morat ćemo raditi i na tome jer Udruga može puno volontirati, ali nema vlastitih financijskih sredstava čak ni za djelomično pokrivanje. Radit ćemo u tom pravcu da Opatija stvarno postane grad kamelija u kojima će uživati građani, te koji će svi susjedi i turisti tijekom zime posjećivati radi kamelija i manifestacija oko njih – zaključila je Cvetković.

Piše: Aleksandra Kućel-Ilić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved