200 vezova
9.1.2014. 10:22:44h
Hrvatska bi da gradi marinu na Prevlaci
Na poluostrvu Prevlaka na ulazu u zaliv Boke Kotorske, uz podršku fondova Evropske unije, mogla bi biti izgrađena ekomarina kapaciteta 200 vezova, piše splitski dnevnik “Slobodna Dalmacija”.
Modzzak / wikipedia.org

Na poluostrvu Prevlaka na ulazu u zaliv Boke Kotorske, uz podršku fondova Evropske unije, mogla bi biti izgrađena ekomarina kapaciteta 200 vezova, piše splitski dnevnik “Slobodna Dalmacija”.

Ukoliko se nakon izrade projektne dokumentacije nađe zainteresovani investitor za marinu na Prevlaci, to bi značilo da će tivatski Porto Montenegro i buduća marina “Azmonta” u Kumboru dobiti jaku inostranu konkurenciju, bukvalno na svom pragu – na hrvatskoj strani ulaza u zaliv Boke Kotorske.


Projekat izgradnje velike marine sa unutrašnje strane rta Oštro (Prevlaka) u uvali Cipavica u hrvatskim teritorijalnim vodama, na obali “ispod” sela Vitaljina, kandidovala je Dubrovačko-neretvanska županija i on je krajem prošle godine dobio tehničku pomoć za pripremu, od hrvatskog Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Evropske unije.

“U prostornom planu postoji samo jedna lokacija sa unutrašnje strane poluostrva koja je planirana za luku nautičkog turizma, a druga slična oznaka je za lučko područje. Hoće li na ovoj lokaciji biti izgrađena i dodijeljena u koncesiju luka nautičkog turizma ili će to biti sidrište kapaciteta do 200 vezova, odrediće detaljni plan prostornog uređenja predmetnog područja, odnosno interes potencijalnih ulagača”, rekao je “Slobodnoj Dalmaciji” pročelnik za more i preduzetništvo Dubrovačko-neretvanske županije Maro Kristić.

Dvogodišnji rok za donošenje detaljnog plana prostornog uređenja istekao je, pa sada Dubrovačko-neretvanska županija može ići direktno u raspisivanje koncesije za izgradnju marine ili sidrišta na tom području, ukoliko za to bude interesa investitora.

Odobrena tehnička pomoć za ovaj i projekat marina na još dvije lokacije u Dubrovačko-neretvanskoj županiji podrazumijeva “izradu projektno-tehničke dokumentacije kojom će se definisati standardna rješenja koja pridonose poboljšanju zaštite prirodne sredine, uz zadovoljenje svih ekoloških uslova.” Taj isti posao za još sedam potencijalnih novih marina na području od Soina i Omiša do rta Oštro, prema procjenama, koštaće 26,7 miliona eura.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved