Van sezone
6.10.2014. 6:15:38h
Puno ulaganja i truda za privući turiste u posezoni
Iako je početak listopada, na jugu Istre, u Rovinju, Labinu i Rapcu te Umagu i Novigradu otvoreni su gotovo svi hoteli. Gostiju ima, a motivi dolaska su različiti - od kulture, do sportskih natjecanja, wellnessa, ali i gastronomije.
/ glasistre.hr

Iako je početak listopada, na jugu Istre, u Rovinju, Labinu i Rapcu te Umagu i Novigradu otvoreni su gotovo svi hoteli. Gostiju ima, a motivi dolaska su različiti - od kulture, do sportskih natjecanja, wellnessa, ali i gastronomije. Isto je bilo i lani, ali za razliku od prošle godine ove se ovaj dio godine u tim odredištima počeo promovirati putem Hrvatske turističke zajednice (HTZ) na najbližim europskim emitivnim tržištima u sklopu programa Hrvatska 365.

Riječ je o pilot-projektu koji je pokrenut početkom rujna kada je odabran dio destinacija u Hrvatskoj koje se putem njihovog portala, ali i prezentacija po Europi te organizacijom studijskih putovanja novinara reklamiraju potencijalnim europskim turistima. Njime se želi privući veći broj gostiju na proljeće i u jesen. Odredišta moraju imati otvoreno više od polovice hotela, ali i druge smještajne kapacitete, dovoljan broj restorana i trgovina te manifestacije koje je vrijedno posjetiti. Ujedno, svaka od destinacija promovira u tom periodu proizvode za koje smatra da su njen najveći potencijal poput wellnessa, kulture, enogastronomije, aktivnog turizma, biciklizma ili poslovnog te zdravstvenog turizma.

Sve su se istarske destinacije, a to su Puljština, sjeverozapadna Istra, Rovinj i Labin, odlučile za aktivni turizam i biciklizam. Sjeverozapadna Istra i Labinština dodatno su navele enogastronomiju, dok je Rovinj među svojim adutima istaknuo wellness i zdravstveni turizam, a Pula kulturu.

U principu, za Istru takav program nije nikakva novost. Pravi primjer je klaster turističkih zajednica sjeverozapadne Istre, odnosno Umaga, Novigrada, Buja i Brtonigle koje taj koncept njeguju od 2011. od kada su i povećali promet u posezoni zahvaljujući posebnim proizvodima uz koje vezuju svoje manifestacije.

Ovaj se klaster još prije nekoliko godina odlučio da će se u pred i posezoni promovirati u segmentu cikloturizma,
enogastronomije, wellnessa, tenisa i nogometa. Upravo stoga tijekom rujna, listopada i prosinca organiziraju osim
biciklističkih utrka i manifestacija brojne enogastronomske manifestacije poput dana švoja ili dana istarskih tartufa koji privlače većinom goste na produženi vikend. Baš ovog vikenda na tom se području održava masovna biciklistička utrka Istria Granfondo koja će privući mnogobrojne poklonike ovog sporta, sportaše, rekreativce, ali i njihove obitelji.

- Od kada smo se sustavno počeli baviti proizvodima posebnih interesa za pred i posezonu naša su noćenja porasla s 92 na 116 tisuća. Nisu to zasad velike brojke, ali svatko tko ulazi u to, mora znati da su ulaganja na početku puno veća od onoga što se dobiva nazad. Međutim, dugoročno je to isplativ projekt, tvrdi Sanda Bravar iz umaškog TZ-a.

Piše: B. Ban

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved