Baranja
2.1.2014. 10:48:37h
Po porastu broja dolazaka turista Baranja je tik do Dubrovnika!
Baranja je po porastu broja dolazaka i noćenja u odnosu prema 2012. godini u samom vrhu hrvatskih turističkih destinacija, u prvih pet, među kojima prednjači Dubrovnik.
tomislavmedak / flickr.com

Baranja je po porastu broja dolazaka i noćenja u odnosu prema 2012. godini u samom vrhu hrvatskih turističkih destinacija, u prvih pet, među kojima prednjači Dubrovnik. Godina koja je iza nas ostat će zapamćena kao rekordna, a tamošnji se turistički djelatnici nadaju da će tako biti i ove godine. Premda je riječ o statističkim pokazateljima, gotovo 10.000 dolazaka i 26.000 noćenja protekle godine poprilično su respektabilan broj, na čemu bi mogle pozavidjeti turističke zajednice iz znatno razvijenijih krajeva.
- Protekle godine zabilježili smo gotovo 100-postotni porast broja dolazaka i noćenja. Drago mi je što su Baranju prepoznali kako domaći tako i inozemni gosti - priča Beata Kovač, iz TZ Baranje, čija evidencija kaže da je na području pod njihovom ingerencijom (bez općina Bilje i Draž) lani boravilo 6.000 gostiju (od čega 1.700 stranaca) i ostvareno je približno 13.600 noćenja. Rekord je srušen i što se uplaćenih članarina tiče.
- Od članarina smo prikupili 222.000 kuna, a pedesetak tisuća kuna ostvareno je od boravišnih pristojbi - tvrdi Kovač, naglašavajući kako bi broj noćenja sigurno bio veći da je u Baranji više smještajnih kapaciteta. Ovako, dodaje, u bitku za privlačenje turista ulaze zajedno s Gradom Osijekom, koji za popunjenost smještajnih kapaciteta sigurno može zahvaliti baranjskim destinacijama. Već sada, nastavlja Kovač, sa sigurnošću se može reći da će tekuća godina biti, ako ne bolja, bar na razini prošle, jer su već sada najavljeni dolasci, prije svega, stranih turista. Njezin optimizam temelji se i na batinskoj luci, koja bi se trebala otvoriti sredinom godine. Ako se po jutru dan poznaje, rekord bi zaista mogao biti srušen, budući da se uoči dočeka Nove godine u Baranji tražio krevet više. Ne sjede u TZ Baranje prekriženih ruku. Već su skovali planove za predstojeće razdoblje, pa će i ove godine ''upetljati prste'' u brojna zanimljiva događanja.
Počinju već 22. siječnja, kada se diljem Baranjske planine obilježava Vinceška. Nastavak slijedi za Valentinovo, pokladne karnevale, pokladno jahanje, karanačku sarmijadu... Važno je istaknuti da je u njihovom kalendaru obilježen svaki mjesec, pa će Baranjci i njihovi gosti u koječemu moći uživati cijele godine. Sigurno je da ništa ne bi bilo bez brojnih OPG-ova, ugostiteljskih objekata odnosno vlasnika smještajnih kapaciteta, čija ljubaznost goste tjera na povratak u regiju između Dunava, Drave i Mađarske...
Zadovoljstvo ne skrivaju ni u TZ Općine Bilje. U 2013. godini na području Općine Bilje ostvareno je 3.854 dolazaka i 12.549 noćenja. Od toga 2.601 dolazak i 8.553 noćenja ostvarili su domaći gosti, a od stranaca najviše je gostiju stiglo iz Njemačke, Mađarske, Slovenije, Poljske i Srbije.
- Turistička djelatnost na području općine, osim pružanja usluge smještaja, uz bogatu gastroponudu, nudi i druge mogućnosti organiziranja različitih aktivnosti prema zahtjevima gostiju, a što je značajan pokretač ekonomskog razvoja svih - kaže direktorica TZ Općine Bilje Danijela Mihaljević, naglašavajući da, praćeni potporama Ministarstva turizma i HTZ-a, 2014. godine planiraju projekte izrade nove turističke image brošure te unapređivanje ponude adaptacijom i postavljanjem infrastrukturnih sadržaja na mjestima koja prikazuju razinu uređenosti mjesta.

Piše: Ivica Getto

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved