Novi pokušaj?
1.10.2014. 4:42:17h
Dvanaest mjeseci čistog užitka: doživite ljepote naše zemlje u svako doba godine
Da je produžiti turističku sezonu lako i jednostavno, odavno bi ona na svim mediteranskim obalama trajala puno duže nego je to sada slučaj.
Dennis Jarvis / flickr.com

Da je produžiti turističku sezonu lako i jednostavno, odavno bi ona na svim mediteranskim obalama trajala puno duže nego je to sada slučaj.

Ali, svim turističkim profesionalcima koji se desetljećima trude nastaviti makar i smanjenim intenzitetom turističkog prometa nakon glavnih mjeseci ljetne “špice”, jasno je da je to težak i mukotrpan posao s nizom poslova koje valja napraviti, ali i onih na koje se ne može utjecati, a bitno određuju uspješnost izvansezonskih zarada od turizma.

A upravo u jedan takav dug i kompliciran posao, upustila se posljednjih mjeseci Hrvatska turistička zajednica i Ministarstvo turizma kroz projekt “Hrvatska 365”, želeći poslati svijetu poruku kako smo spremni i voljni primiti i domaćinski ugostiti turiste u posezoni i predsezoni, osmisliti im događanja, atrakcije i doživljaje, kako bismo predstavili sve svoje skrivene adute.

Veliko tržište

Unatoč tome što je u jesen i rano proljeće ponekad nebo prosuto oblacima, a vjetar zna ohladiti zrak, nema romantičnijih šetnji, ugodnijih razgledavanja i ljepših smiraja dana nego u prvim jesenskim danima punim boja, kada se rumenilo na krošnjama stapa s bojama zalaza sunca.

Imati sreću kakvu ima turistička Hrvatska u srcu Europe da u krugu od 500 kilometara ima potencijalno turističko tržište od oko 200 milijuna putnika-susjeda, okolnost je koja Hrvatskoj doista može donijeti respektabilan turistički promet izvan sezone, bez obzira radi li se o kratkim putovanjima, produženim vikendima ili city-break putovanjima, tematskim turama pojedinih interesnih skupina gostiju ili ciljanim aktivnostima kojima se u to doba godine može ispuniti dan.

Sve to uobličeno u novu turističku priču o Hrvatskoj kroz specifičnu ponudu u 22 naše turističke destinacije, projekt je “Hrvatska 365”, čije oglašavanje diljem Europe je u tijeku. Na taj način u domove Europljana poslat će se poruka o raznolikosti ponude Hrvatske kroz kulturni turizam, enološku i gastronomsku ponudu, biciklizam, poslovna putovanja, wellness i zdravlje te aktivni odmor.

Od kulture do zdravlja

- Program „Hrvatska 365“ čini iskorak u promociji hrvatskog turizma i prikazuje turističku Hrvatsku iz jednog drugog kuta, gdje pored predivne obale i mora predstavljamo bogatu kulturnu i prirodnu baštinu, aktivni odmor, raskoš kuhinje, maštovitost vinara i destinaciju zdravlja.

Jedna od ključnih prednosti Hrvatske kao destinacije je i njezina raznolikost, koju na ovaj način želimo kapitalizirati. Zaokret je i u tome da je u prvom planu proizvod kojeg svaka od destinacija nudi na točno odabranim tržištima. Prvi put su se destinacije dobrovoljno udružile i formirane su bez obzira na administrativne granice, što je i jedna od teza novog Zakona o turističkim zajednicama koji je u pripremi - kaže Darko Lorencin, ministar turizma.

Od stjenovite kolijevke dalmatinske baštine u Dalmatinskoj zagori, preko uživanja na biokovskim vrletima, u antičkoj baštini splitske rivijere, gusarskih bitaka u Omišu preko zelenih brežuljaka i dvoraca Slavonije i Baranje, nevjerojatnih okusa vina Pelješca i Korčule, smaragdnih slapova Plitvica, istarskih vila i legendi, arheoloških nalazišta Bjelovarsko-bilogorskog kraja, slavonskih ravnica....

Niz je to projekata posebno osmišljenih za posezonu 2014. godine i predsezonu 2015. godine oslikava svu raznolikost, osebujnost i autohtonost koju se nudi gostima u vrijeme kada žele otkrivati, saznavati, družiti se i biti dio domaćeg kolorita, brati masline i mandarine ili sudjelovati u jematvi.

Sve su to doživljaji koji se podastiru onima koji tu skrivenu, a atraktivnu Hrvatsku ne poznaju. I ne samo da za nju ne znaju stranci, nego često ni naši građani nisu svjesni mogućnosti koje im stoje na raspolaganju sa samo stotinjak kilometara vožnje koja ih dovodi u potpuno drugi, neotkriveni turistički svijet prepun zanimljivosti, lijepih pejsaža, svjetske baštine, ali i okusa i mirisa koji se još malo gdje na Mediteranu mogu naći.

Okusi i mirisi

Kada je HTZ birao 22 destinacije koje se promoviraju ove jeseni u projektu “Hrvatska 365”, uvjet je bio da gostima na raspolaganju u destinaciji mora biti otvorena barem polovina hotelskih kapaciteta, restorana, kafića i trgovina,liječnička ordinacija i ljekarna, uslužne djelatnosti, najmanje jedna banka i mjenjačnica te bankomat s radom 0-24. Također, turistima na raspolaganju moraju biti sportski, kulturni i drugi sadržaji koji ne ovise o vremenskim prilikama.

A kako će sve to izgledati na tim lokacijama idućih mjeseci, koliko će se ove jeseni oni “razbuditi” kako bi se prikazali u najboljem svjetlu stranim turističkim novinarima i agentima koji će ih idućih dana obilaziti, prezentirat ćemo vam slijedećih dana u našim reportažama kojima ćemo predstaviti svaku od ovogodišnje 22 destinacije iz programa “Hrvatska 365” koje promovira i podržava Ministarstvo turizma i HTZ.

Upustite se, stoga, s nama na putovanje neotkrivenom Hrvatskom, njezinim legendama i pričama, okusima i mirisima, ljepotama i zanimljivostima za 365 dana u godini.

Piše: Ružica Mikačić

Ratomir IVIČIĆ, direktor Glavnog ureda HTZ-a: Najvažniji projekt HTZ-a

- Projekt „Hrvatska 365“ jedan je od najvažnijih projekata HTZ-a u sljedećem razdoblju. Šest ključnih proizvoda temelj su turističke ponude destinacija u ovome projektu, ali ujedno i pokazatelj kako destinacije i sustav doista mogu biti nositeljima turističke ponude te time i aktivno kreirati prepoznatljiv turistički proizvod Hrvatske.

Ključ svega i jest naglasak na kreiranju novih proizvoda kao novih motiva dolaska naših gostiju te stvaranje prepoznatljivog imidža Hrvatske kao cjelogodišnje destinacije i svijest o brendu. Očekujemo kako će projekt „Hrvatska 365“ intenzivno trajati sedam godina, a nakon toga će to postati trajan proces.

Naravno, krajnji ciljevi su produljenje sezone, povećanje broja dolazaka u pred i posezonskim mjesecima i na kontinentu i kao rezultat svega povećanje potrošnje gostiju u destinacijama - kaže Ivičić.
Darko Lorencin, ministar turizma: Sve mora raditi do 15. listopada

- Programom „Hrvatska 365“ poseban prostor dobiva kontinentalni turizam što potvrđuje i činjenica da je od 22 destinacije 8 kontinentalnih. Također, velik doprinos produljenju sezone je i činjenica da je sam sektor počeo razmišljati na drugačiji način.

Naime, izjavom koju su trebali potpisati turistički subjekti na destinaciji, oni jamče da će raditi najmanje do 15. listopada. Riječ nije samo o hotelima, turističkim agencijama, ugostiteljskim objektima, već i o subjektima koji na neposredan način utječu na imidž Hrvatske kao turističke destinacije.

Ove jeseni krenuo je pilot-projekt, a sljedeće godine ćemo krenuti s punom primjenom projekta te tada očekujemo dobre rezultate, posebice u financijskim rezultatima - kaže Lorencin.

Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved