10.9.2013. 0:53:19h
Rujan pun gostiju s druge strane svita: odlična popunjenost sve do sredine listopada
Trebao bi ovo biti rujan za pamćenje! Tako barem najavljuju pojedini splitski hotelijeri zadovoljno trljajući ruke, jer sobe su im pune, vrijeme je lijepo, još samo kad bi ta idila što duže potrajala...
Joe Gatling / flickr.com

Trebao bi ovo biti rujan za pamćenje! Tako barem najavljuju pojedini splitski hotelijeri zadovoljno trljajući ruke, jer sobe su im pune, vrijeme je lijepo, još samo kad bi ta idila što duže potrajala...
Najave dolazaka gostiju obećavaju odličnu popunjenost sve do sredine listopada, a nakon toga slijedi šokovita promjena, kada upadnemo u zimsku shemu gdje šušura po gradu više nema i svi se vratimo u svakodnevicu. Joze Tomaš, direktor hotela “Park”, kaže nam kako je rujan već niz godina jako dobar mjesec za turizam.

− Vrijeme je ugodno, a pomalo se javljaju i poslovnjaci sa svojim aktivnostima, dok su istodobno aktivne i grupe na proputovanju kroz Hrvatsku. Popunjenost kapaciteta u rujnu sada je na nekih 70 posto, premda već sada punimo i rujan iduće, 2014. godine – veli Tomaš.

Skandinavci stižu low budget letovima

U posezoni, nastavlja, dolazi sve više Skandinavaca zbog low budget letova, uz tradicionalne Britance, Amerikance, Japance, ali i Australce, koji su ove godine očito hit u Hrvatskoj s obzirom da će Hrvatsku posjetiti njih čak 90.000. Nakon ovogodišnjeg uzleta splitskog turizma uslijedit će nakon listopada nagli pad kako dolazaka tako i noćenja, a to se razdoblje od listopada do travnja može premostiti samo kvalitetnim događanjima, smatra Tomaš.

− Nama je, primjerice, Ultra festival popunio srpanjsku rupu, a to je još samo jedan dokaz da kvalitetni događaji dovode turiste – veli. Silvia Markotić iz hotela “Atrium” pohvalila nam se kako su pojedini datumi u rujnu zatvoreni za prodaju, što pokazuje da će u ovom hotelu rujan biti najbolji mjesec do sada.

− Mi smo zadovoljni, no ono na što smo usmjerili sve svoje snage jesu city break aranžmani za sljedeće proljeće, jer su ove godine dogovoreni prekasno i nadamo se da će zaživjeti – kaže Markotić.

Kongresni turisti

I u ovom hotelu rujan će biti u znaku kongresnih gostiju, pogotovo zbog toga što su sada posebno aktualne edukacije o povlačenju novca iz EU fondova, a bit će i dosta grupa.

− Da bi Split bio prava turistička destinacija, treba nam još hotela i investicija, a moramo odgovoriti i na pitanje kakve goste želimo, odnosno kakva je kvaliteta gostiju – jesu li to mladi ili turisti srednjih godina kulturno orijentirani koji su spremni potrošiti. U tom smislu Split može biti na tragu Dubrovnika, uz više restorana, hotela, šoping-zona i zona zabave – mišljenja je Markotić. Izvanredan deveti mjesec najavljuje i Josip Čulić, voditelj hotela “Luxe”.

− Rujan nam je nikad bolji – tu i tamo koja slobodna soba i sve tako do sredine listopada – veli. Zanimljivo je kako ove godine hotel “Luxe” bilježi porast gostiju iz Novog Zelanda i Južne Koreje koji su nadomjestili nedostatak ruskih turista koji su zbog promijenjenog viznog režima ove godine općenito podbacili.

− Uspostavili smo suradnju s dvjema agencijama u Južnoj Koreji, kao i u Novom Zelandu, a kod nas su bili i južnokorejski novinari koji su o nama pisali. Inače, 45 posto gostiju dolazi nam iz zemalja izvan EU-a – u prvom redu iz Sjeverne i Južne Amerike te Azije. Ove godine imamo dosta Brazilaca, ali i Australaca – nabraja Čulić.

Pravo vrijeme za pravi odmor

Što se tiče cijena, one su uglavnom iste kao i za vrijeme sezone, za pojedine sobe su tek oko deset posto niže, dok se u listopadu spuštaju i do 30 posto. − Tada nam dolazi populacija iznad 50 godina kojima je važno da nema gužve, da imaju svoj mir, te da nije prehladno ni prevruće – zaključuje Čulić.

Piše: Nikolina Lulić

Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved