Mali Lošinj
Otoci
23.9.2014. 5:24:47h
Kampovi podbacili za sedam, a hoteli za čak 16 posto
Jedan od razloga hotelskog podbačaja je neotvaranje Heliosa, odnosno otvaranje hotela Bellevue tek sredinom srpnja. Privatni smještaj ostvario je minus od 2 posto. No, najave za posezonu su vrlo dobre, Jadranka hoteli su trenutačno puni, kongresni turizam je u tijeku
Domagoj Skledar / croatialink.com

Sredina je rujna, špica turističke sezone je prošla, a o tome kakvi su rezultati ostvareni na Lošinju, kvarnerskom otoku vitalnosti, govori direktorica Turističke zajednice grada Malog Lošinja Đurđica Šimičić .

   – Svaka godina je novi izazov i svaka sezona je nepredvidiva, prepuna promjena, očekivanja, iščekivanja. Ove godine primjerice nismo planirali zatvoriti hotel Helios pa je ipak bio zatvoren, očekivali smo i dočekali otvaranje Bellevuea, prvog hotela s pet zvjezdica na Lošinju. Sveukupno, dali smo maksimum i tu naš posao ne staje jer pripremamo projekte kako bismo imali cjelogodišnji turizam, jaču pred i posezonu. Jadranka hoteli su trenutačno puni, kongresni turizam je u tijeku, kaže direktorica TZG-a Đurđica Šimičić, napominjući kako ovih dana Lošinj bilježi dvamilijunto noćenje, što je na uobičajenoj godišnjoj razini za ovaj otok u odnosu na protekle godine. No, generalno gledajući, osluškujući priče s ulica, od privatnih iznajmljivača, ugostitelja, trgovaca i ostalih, ova je sezona ipak bila nešto mršavija.

Malo domaćih gostiju
U prilog tomu ide i statistika.

   Privatni smještaj pao je za dva posto, a sjajnije nije bilo ni u kampovima gdje je ostvareno sedam posto manje noćenja. Samo dio razloga treba tražiti i u lošim vremenskim prilikama, a na kišu kao važan faktor slabijih rezultata pozivao se i resorni ministar pojašnjavajući srpanjsku rupu, ali i sezonu općenito.

Pojedinačno prvi na Kvarneru
Mali Lošinj kao destinacija ostvaruje najveći turistički promet na području Kvarnera kao pojedinačna destinacija, odnosno, sudjeluje sa 16,06 posto u udjelu turističkog prometa Turističke zajednice Kvarnera.

   Od siječnja do rujna Lošinj je zabilježio ukupno 223.472 dolazaka, od čega su gosti iz Hrvatske u manjini (27.594), a inozemnih je došlo gotovo 196 tisuća.

   Dok su tradicionalna tržišta, Slovenija, Italija, Njemačka i Austrija podbacile u broju dolazaka i ostvarenih noćenja, pozitivan su trend zadržali gosti iz Rusije, Švedske i Velike Britanije kojih je ove godine bilo u većem broju.

Hotelski minus
– Promatrajući ostvarenje turističkog prometa po smještajnim kapacitetima, najveći pad noćenja u postocima ostvarili su hoteli (- 16 %) zbog neotvaranje hotela Helios i renoviranja i kasnijeg otvaranja hotela Bellevue sredinom srpnja. Obnovom hotela Bellevue na razinu od visokih pet zvjezdica započeo je investicijski ciklus u zoni Čikat koja će biti okosnica cjelogodišnjeg turizma otoka. Vrlo je dobra i pozitivna reakcija gostiju koji su boravili u hotelu. Najave za posezonu su vrlo dobre, nastavlja se ciklus gostiju iz Švedske u hotel Puntu, Bellevue i Vesperu.

Destinacija zdravlja
Turistička zajednica Malog Lošinja priprema, provodi i uključena je u brojne projekte. Naki od njih su projekt Ruralnog turizma Grada, uređenje biciklističkih staza, osmišljavanje projekta, koordinacija i priprema za aplikaciju za EU, upravljanje kvalitetom destinacije – Total quality management ( TQM ) koji se nameće kao izazov turističkim destinacijama u kojima se turistička infrastruktura razvija u kvalitativnom smjeru.

   – Lošinj je prepoznao važnost implementacije standardizacije destinacije, odnosno upravljanja kvalitetom destinacijskog menadžmenta, kaže direktorica TZG-a Đurđica Šimičić i ističe kako je Lošinj prihvaćen kao pilot-projekt Europske certificirane destinacije zdravlja te da je ušao u 100 destinacija Europe u sklopu pilot-projekta Europske komisije o održivom razvoju.

   Privatni smještaj zabilježio je blagi pad od 2 posto i bilježe se usporene najave za rujan, kaže Đurđica Šimičić, dodajući da je karakteristično da su gosti u predsezoni bukirali rujan.

  Tendencija je i dalje »last minute booking«, priča Šimičić, a ove je godine bio velik broj individualnih gostiju bez rezervacije u razdoblju od 9. do 16. kolovoza i veći broj se nije uspio smjestiti.

Piše: Slađana Vignjević

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved