8.9.2013. 1:41:33h
Za pola godine u Srbiji noćilo 872.276 stranaca, u Hrvatskoj u 2012. - 70 miliona noćenja!
Omiljena mesta turista u Beogradu su Skadarlija, Hram Svetog Save, Dedinje, Botanička bašta, Knez Mihailova, Kalemegdan, Saborna crkva i Avala. Strani gosti vole da vide i Niš, Kopaonik i ZlatiborOmiljena mesta turista u Beogradu su Skadarlija, Hram Svetog Save, Dedinje, Botanička bašta, Knez Mihailova, Kalemegdan, Saborna crkva i Avala. Strani gosti vole da vide i Niš, Kopaonik i Zlatibor
anaroza / flickr.com

U prvih šest meseci ove godine u Srbiji je zabeleženo 872.276 noćenja stranaca, što je za 7,1 odsto više nego u istom periodu 2012. godine!

Ukupno u prošloj godini stranci su u našoj zemlji ostvarili ravno 1.796.217. noćenja. Očekuje se da će ove godine biti 2 miliona noćenja u zemlji.

Najviše su u goste dolazili građani Bosne i Hercegovine - 74.956, Crne Gore – 64.618 i Slovenije – 60.371. Doputovalo je i dosta Rusa (53.088) i Hrvata (45.534). Posetilo nas je i 46.369 Nemaca, 31.200 Makedonaca i 30.969 Bugara.

Manje nego u istom periodu prošle godine u Srbiju su dolazili građani Austrije, Italije, Belgije, Danske, Norveške.

Profil današnjeg turiste se dosta razlikuje, podjednako dolaze i mladi i oni koji su malo stariji.

U grad na ušću dveju reka, neretko se stiže preko reka. Prošle godine je zabeleženo da je kroz luku Beograd prošlo je 59.000 ljudi, a očekuje se da se taj broj ove godine poveća za 20 odsto.

Svi koji dođu u Beograd, kažu da ih podseća na Amsterdam, a najviše vole da posete: Skadarliju, Hram Svetog Save, Dedinje, Botaničku baštu, Knez Mihailovu, Kalemegdan, Sabornu crkvu i Avalu.

Najviše je interesovanja za razgledanje Beograda iz autobusa, gde se turistima pruža prilika da vide Generalštab, Narodnu skupštinu, Muzej 25. maj, Slaviju, Milošev konak…

Veliko interesovanje svakako vlada i za vreme festivala Egzit u Novom Sadu i Bir festa u Beogradu.

Naša tradicionalana jela su neizbežna, obično se poseti i neki od restorana sa domaćom i stranom kuhinjom.

Stranci vole da na Kalemegdanu kupe suvenir, dok novinari koji prvi put dođu u Srbiju, često odu do Titovog groba.

Strani turisti vole da vide i Niš, Kopaonik i Zlatibor.

Iako u Srbiji iz godine u godinu raste broj noćenja, ta cifra je još uvek skromna. Poređenja radi, Hrvatska, koja ima more i daleko razvijeniji turizam, prošle godine je imala čak 70 miliona noćenja.

Piše: Lj. Vujović / N. Sekulić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved