Mladi i turizam
19.9.2014. 6:31:04h
Juniorskim turizmom vežemo mlade goste uz Hrvatsku za cijeli život
Kao i svake godine, potkraj ljeta mnogo se prostora daje učincima turističke sezone na hrvatsko, ali i regionalno gospodarstvo.
Giorgio Montersino / flickr.com

Turizam je globalno industrija u velikom porastu, a parcijalni rezultati uvelike ovise o mješavini ulaganja, položajnoj renti, vremenskim prilikama te sociopolitičkom okružju. Iako je svaka godina ‘rekordna’ za Hrvatsku, javnost očekuje još više, a cijeli logističko-distribucijski lanac nada se još većem broju dolazaka i noćenja te boljoj strukturi potrošnje. Nažalost, trend i nakon ulaska Hrvatske u EU nije dovoljno dobar, pa je indeks rasta najmanji od svih mediteranskih konkurenata.
Elektronička prilika Jedan od najboljih strateških marketiških alata za poboljšanje broja dolazaka i jačanje lojalnosti odredištu, iako ne i jedini, jest event-menadžment, koji se odnosi na organizaciju ljetnih glazbenih festivala i EDM (engl. electronic dance market). Te događaje posjećuju juniori - mladi, cjenovno manje osjetljivi gosti. Vežući ih u tinejdžerskoj i malo starijoj dobi, možemo očekivati da će odredištu ostati vjerni i kad budu zreliji.
Biznis s koncertima uživo u SAD-u u posljednjih je desetak godina utrostručen - s 1,5 na čak 4,6 milijardi dolara na godinu, a cijena ulaznica znatno se povisila. Zbog toga raste i posjećenost glazbenih festivala i EDM-ova. Na najjačim manifestacijama (kalifornijski Burning Man i Coachella, britanski Leeds Festival ili australski Big Day Out) bude od 40.000 do 140.000 posjetitelja na dan. EDM je u tih deset godina vrijednosno narastao za oko 45 posto.
U našoj regiji svjetski je poznat novosadski Exit, koji je proglašen i najboljim europskim festivalom, što pojačava prepoznatljivost regionalnih turističkih odredišta na svjetskom tržištu. Svjetski je događaj i Sarajevo Film Festival, na kojem su gosti najveće svjetske filmske zvijezde, kao i Ultra Festival Europe (Split/Hvar), franšiza američke Ultre. Sponzori su najpoznatijih festivala tvrtke kao Heineken, Carlsberg ili Coca-Cola, a lokalnih regionalne tvrtke kao T-Mobile, Vipnet, AC Zubak, Jamnica, VodaVoda, banke i osiguravajuće kuće te jači regionalni proizvođači/distributeri.
Procvat malih festivala Da je organizacija takvih događaja dobar put, svjedoči i razvoj manjih festivala u manjim sredinama. U Osijeku je vrijedno spomenuti UFO i Pannonian Challenge (ekstremni sportovi), čiji pandan možemo naći i u ljetnome bračkom Vanka Regule. U Varaždinu se upravo održao Špancirfest (gosti Blondie, slovenski Laibach i Siddartha), a potkraj rujna Italija je zemlja partnerica Varaždinskim baroknim večerima. Za alternativce tu je Trash film festival. Cres je pak predivna pozornica za Osorske i Lubeničke glazbene večeri.
Moramo spomenuti i Harteru u Rijeci, Jelen festival u Banjoj Luci, SchengenFest u Beloj Krajini, Weekend Media Festival u Rovinju, InMusic na zagrebačkom Jarunu, Terraneo u Šibeniku, Outlook u Puli, The Garden u Tisnome, Starigrad Paklenica film festival, Eurokaz, Tjedan suvremenog plesa, Festival svjetskoga kazališta u Zagrebu...
Svaki od tih događaja ima zrnce multikulturalnosti, potencijala da naraste u regionalno-europski hit-događaj, a odredištu na kojem se održava donese mnogo posjetitelja/turista te, posljedično, novih biznisa i umrežavanja.
Drugi je način na koji se odredište može približiti niši posjetitelja organizacija sportskih događaja poput triatlona, polumaratona i sličnih utrka. Maratonci u Ljubljani doslovce zablokiraju grad u listopadu. Natjecanje je savršano organizirano, a na cilju se gradonačelnik Jankovič rukuje sa svakim tko svlada stazu. Upisnina je, ako ste ‘early bird’, 35 eura po natjecatelju. Većina od dvadeset tisuća natjecatelja treba smještaj, posjećuje resotorane i kafiće dan prije ili poslije natjecanja...
U rujnu je pak ‘egzotični‘ polumaraton u Sarajevu, na kojem je upisnina samo 19 eura, a natjecatelja je od pet do šest tisuća. U regiji su najkvalitetniji, najprofesionalniji i najimpresivniji maratoni u Budimpešti i Beču, ograničeni na 25.000 natjecatelja, na koje se mora prijaviti mjesecima prije.
U Hrvatskoj se također održavaju takve manifestacije - najpoznatija je zagrebački maraton, a posljednji inovativni bio je u Istri, bivšom prugom Trst - Poreč (bivša Parenzana), gdje je na svakom odmorištu umjesto Multipowerovih napitaka bilo ponuđeno lokalno vino! Sportaši i rekreativci mjesecima se pripremaju za te utrke, a odredišta koja posjećuju ostaju im urezana u sjećanje pa ih sigurno posjete još nekoliko puta kao obični turisti s obitelji ili prijateljima.

Piše: Dragan Munjiza
Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved