Osijek
Pretvorba
17.9.2014. 18:34:10h
Novi život nekadašnje tvornice: Kožara postaje mali hotel s pristaništem za kruzere?
Iako Kožaru danas teško ne možemo zamisliti kao mali hotel s pristaništem za kruzere koji bi imao oko 50 soba i nacionalni restoran, moguće je da upravo tako bude.
/ glas-slavonije.hr

Iako Kožaru danas teško ne možemo zamisliti kao mali hotel s pristaništem za kruzere koji bi imao oko 50 soba i nacionalni restoran, moguće je da upravo tako bude.
Naime, na adresu Odbora za razvoj, investicije i zapošljavanje Grada Osijeka uskoro bi mogao doći odgovor ministrice kulture Andreje Zlatar-Violić kojoj je, kako doznajemo od tajnika Odbora Branka Bogdanovića, poslan zahtjev o ideji i rekonstrukciji osječke Kožare.
- Još tijekom kampanje gradonačelnika Ivice Vrkića ja sam predložio analitiku gospodarske kulture i situacije po gradskim četvrtima i mjesnim odborima. Kad je u pitanju Donji grad, odnosno Kožara, ona je definitivno problem jer se ondje tijekom noći događaju stvari koje nama ne trebaju. Prije godinu dana ministrica je bila u Osijeku i vodili smo neformalni razgovor o riječkom 'Rikardu Benčiću', što je gotovo istovjetan projekt, odnosno riječ je o revitalizaciji industrijskog naslijeđa. Kad je čula za Kožaru, ministrica je rekla da joj što hitnije pošaljemo projekt kako bi se donio zajednički zaključak - pojasnio je Bogdanović, koji očekuje poziv ministrice. Početna bi dokumentacija, kaže optimistično, trebala biti gotova do kraja godine, a realizacija cijelog projekta ne bi trebala trajati duže od tri do pet godina.
- Hoće li projekt biti sublimat javnog i privatnog partnerstva s bankom ili nova tvrtka u dioničkom obliku između banke i Grada, vidjet će se. Moguće je da projekt zainteresira još neke investitore. Sve to će se vidjeti, no u ovom je trenutku važno da se projekt dobro pripremi i prezentira Ministarstvu kulture. Za 'Rikarda Benčića' u Rijeci izdvojeno je 120 milijuna kuna, nadam se da će i Kožara dobiti svoju priliku za revitalizaciju - rekao je Bogdanović.

Piše: Marija Mihelić

Zadržati turiste
Pronađen je model, kaže Bogdanović, da se u Donjem gradu spoje tradicijski obrti, nove prodavaonice, izložbeni, kulturni, proizvodni i turistički prostor.
“Ne ponudite li aranžmane, brodovi će završavati u Vukovaru. Moramo gostima pružiti vidljiv sadržaj koji će ih zadržati u Osijeku dan ili dva. Inače, ovo je samo jedan od ukupno 54 projekta koje planiramo”, kaže Bogdanović, dodajući da je Odbor za razvoj, investicije i zapošljavanje Grada Osijeka sastavljen od 12 kvalitetnih ljudi koji bi u sljedećih pet godina poduzeli sve da Osijek dobije nove sadržaje.
RIJEČKI PRIMJER
Nova zgrada Gradske knjižnice, Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Muzej grada i Dječja kuća - četiri su dijela nove zgrade koja će niknuti nakon rekonstrukcije objekta bivše tvornice Rikard Benčić u Rijeci. Projekt koji uključuje rekonstrukciju i revitalizaciju, prema mišljenju Ministarstva kulture, primaran je za prijavu za nepovratna sredstva iz strukturnih fondova EU. Inače, riječ je o budućoj “H-građevini” koja će dobiti lijep i moderan izgled.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved