7.9.2013. 8:55:38h
Suradnja NP Una i NP Plitvička jezera
Direktor Nacionalnog parka Una Amarildo Mulić i član Uprave Nacionalnog parka Haris Hadžihajdarević s novinarima posjetili su NP Plitvička jezera u kojem je predstavljen projekt „Greenway Tour 2 Parks“ kojim se turističkom ponudom žele povezati ova dva nacionalna parka.
ReneKr / flickr.com

Direktor Nacionalnog parka Una Amarildo Mulić i član Uprave Nacionalnog parka Haris Hadžihajdarević s novinarima posjetili su NP Plitvička jezera u kojem je predstavljen projekt „Greenway Tour 2 Parks“ kojim se turističkom ponudom žele povezati ova dva nacionalna parka.

Pored povezivanja u turističke svrhe, učinit će se više na promociji turističke ponude općine Bihać i Unsko-sanskog kantona. Predstavljajući turistički program „Greenway Tour 2 Parks“ njegova autorica Danijela Bujanović je kazala kako bi ovim nacionalni parkovi Plitvička jezera i Una bili povezani starim seoskim šumskim putevima kojima bi se kretala velika populacija turista, biciklista,planinara i tako došla do onih mjesta, kojA su odvojena od glavnih punktova i u njima uistinu uživali, kaže Bujanovićeva.

S obzirom da NP Plitvička jezera i NP Una jedan drugom nisu konkurencija, i da su to različiti nacionalni parkovi, njihova saradnja je neminovna. – Plitvice su bajkovite i obiluju sedrenim barijerama, a Una je adrenalinska rijeka. Područje NP Una pogodno je za sportove na vodi, planinarenje, vožnju bicikla. Kako kaže direktorica Lidija Bertović, NP Plitivčka jezera osnovan je prije 64 godine i član je UNESCO-a.

Do sada ga je posjetilo milion turista a u njemu je zaposleno hiljadu stalno zaposlenih i sezonskih radnika. Dnevno se kuha deset hiljada obroka što potvrđuje koliko je to razvijena „turistička industrija“. U NP Plitvička jezera apsolutno podržavaju projekt povezivanja s NP Una jer bi gosti NP Plitvička jezera tada ovdje duže boravili, šetali i biciklirali do BIH kako bi spoznali drugu kulturu i nove prirodne ljepote.

– Nacionalni park Plitvička jezera će od naredne godine organizirati jednodnevne izlete u Bihać i NP Una. Naši gosti će pored redovnih sadržaja koje nudimo imati dodatnu ponudu da posjete grad Bihać, upoznaju njegove prirodne ljepote i kulturu-historijsko naslijeđe, te bogatu gastro ponudu, kaže Bertovićeva.

Ideju povezivanja dva nacionalna parka podržao je i Franjo Franjković,načelnik Općine Rakovica koja iako se naslanja na NP Plitvička jezera nije uključena u ovaj projekt.  – Našim  dosad izgrađenim pješačkim stazama rado bi se uvezali u mrežu starih seoskih šumskih puteva, kaže Franjković i dodaje kako Rakovica želi biti speleološka destinacija jer obiluje kršem koji predstavlja globalnu baštinu.

Turistima mogu ponuditi Baraćeve spilje i Panjkov ponor koji su turistički brendovi Rakovice. Program „Greenway Tour 2 Parks“ za Amarilda Mulića, direktora NP Una predstavlja izuzetnu šansu za uspješno povezivanje dva parka, prekogranična ekološka i turistička resursa. Podršku saradnji nacionalnih parkova Plitvička jezera i Una još ranije je izrazio i Ivo Josipović, predsjednik Republike Hrvatske jer projekt „Greenway Tour 2 Parks“ obogaćuje turističku ponudu i povezuje različite ljude i kulture.

Nakon prezentacije projekta, domaćini su s gostima obišli dio turističkih potencijala NP Plitvička jezera i uz brojne turiste iz Europe i svijeta zajedno uživali u čarima netaknute prirode.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved