Kvarner
11.9.2014. 14:37:00h
Što se dogodilo Kvarneru?
Lošije brojke zbog takse autobuserima, puno kiše, Brazila...
János Korom Dr. / flickr.com

Kvarner je autobusna destinacija i taksa od 25 posto mu je presudila jer je veliki dio autobusera odustao od Kvarnera, kaže Katica Hauptfeld, vlasnica TA »Katarina line«. No, direktorica TZ Irena Peršić Živadinov ne smatra rezultate lošima, već vrlo solidnima jer se uspoređuju sa lanjskim rekordom

OPATIJA » Što se dogodilo Kvarneru, zbog čega turistički rezultati na području ove regije stagniraju u odnosu na ostatak Hrvatske? – pitanje je na koje će zasigurno ubrzo pokušati naći odgovor ministar turizma Darko Lorencin i direktorica Turističke zajednice Kvarner Irena Peršić Živadinov koji će nesumnjivo morati razgovarati o ovogodišnjim turističkim rezultatima na Kvarneru.
 
Isto lao lani
Naime, prema jučerašnjem priopćenju Ministarstva turizma kolovoz je u svim županijama, osim Kvarnera koji je u noćenjima na razini prošle godine, donio značajan rast turističkog prometa. Tako je primjerice Splitsko-dalmatinska županija zabilježila gotovo 717 tisuća dolazaka (+13 posto) i 4,7 milijuna noćenja (+8,3 posto), Zadarska županija 473 tisuće noćenja (9,5 posto) i 3,7 milijuna noćenja (+6,5 posto), Dubrovačko-neretvanska županija 337 tisuća dolazaka (+10 posto) i 1,85 milijuna noćenja (+5 posto), te Grad Zagreb 111 tisuća dolazaka (+13,5 posto) i 181 tisuću noćenja (+20 posto), a trećina od ukupnog turističkog prometa ostvarena je u Istarskoj županiji – 941 tisuća dolazaka i 7,5 milijuna noćenja (+4 posto u dolascima i u noćenjima).

Podaci Turističke zajednice
U kolovozu 2014. godine prema podacima TZ Kvarner ostvareno je 669.339 dolazaka, 1% više u odnosu na isto razdoblje 2013. i 4.327.565 noćenja, 0,8% manje u odnosu na lani. Inozemni gosti su ostvarili 625.784 dolazaka, 1,6% više u odnosu na kolovoz 2013. te 4.052.497 noćenja, što je na razini prošlogodišnjeg rezultata. Domaći gosti su ostvarili 43.555 dolazaka, 5,8% manje u odnosu na isto razdoblje lani, te 275.068 noćenja, što je 9,5% manje u odnosu na kolovoz 2013. godine.

   U razdoblju siječanj – kolovoz 2014. godine ostvareno je 1.869.367 dolazaka, 0,7% manje nego u istom razdoblju 2013. godine, 10.478.643 noćenja, 2,5% manje nego lani. Inozemni gosti su ostvarili 1.676.305 dolazaka, što je na razini prošlogodišnjeg rezultata, 9.597.169 noćenja, 2,2% manje u odnosu na lani. Domaći gosti su ostvarili 193.062 dolazaka, 4,7% manje nego u istom razdoblju 2013. te 881.474 noćenja, 5,5% manje nego lani.

   Baš kao u kolovozu, ni na nivou dosadašnjeg dijela godine Kvarner nije upisao liderske rezultate u odnosu na druge dijelove Hrvatske. U prvih osam mjeseci 2014. godine, sve su županije, osim Kvarnera koji je na razini prošle godine, ostvarile rast dolazaka. Najbolje rezultate zabilježile su Splitsko-dalmatinska županija – 2 milijuna dolazaka (+10,4 posto) i 11,3 milijuna noćenja (+7 posto), Dubrovačko-neretvanska - 1,1 milijun dolazaka (+9 posto) i 5,2 milijuna noćenja (+4 posto) i Grad Zagreb – 592 tisuće dolazaka i 1 milijun noćenja (+11 posto u dolascima i noćenjima). Ukupno je Jadran kao regija u osam mjeseci imao 4,5 posto više dolazaka i 2 posto više noćenja nego lani. Iako je u globalu, na razini Hrvatske, zabilježeno pet posto više dolazaka i dva posto više noćenja, vrijedi odgonetnuti što je dovelo do stagnacije ili »minusa« na Kvarneru u odnosu na prethodno razdoblje.

Ispraviti grešku
Prema mišljenju struke, vlasnica TA »Katarina line« Katica Hauptfeld ističe kako zasigurno na ovakav promet utjecalo više čimbenika, no kako ona u svojoj agenciji bilježi bolje rezultate nego lani.

   – Katarina line ne bilježi minuse, već imamo porast broja gostiju, ali i prihoda od 9-10 posto. Prema našoj projekciji do kraja godine očekujemo 88.500 gostiju, a lani smo godinu završili sa njih 82.500. Tako je i sa prihodom koji bi ove godine trebao biti 143 milijuna umjesto lanjskih 134 milijuna kuna. Kod isticanja ovih naših poslovnih rezultata valja reći da mi ne djelujemo samo na Kvarneru već da smo se proširili po Dalmaciji, imamo poslovnice u Splitu, Dubrovniku, a ture radimo i po cijeloj Hrvatskoj. Smatram da su na kvarnerske turističke rezultate prije svega utjecale loše vremenske prilike. Imamo veliki broj kampova iz kojih su gosti masovno odlazili zbog kiše, skraćivali boravak i eventualno najavljivali povratak kada se vrijeme smiri. Na lošiji početak sezone utjecao je i nogomet, odnosno SP u Brazilu, a ono što smatram da je presudilo Kvarneru koji je autobusna destinacija i koji ovisi o autobuserima jest činjenica da je uvedena taksa od 25 posto. Upravo zbog toga veliki dio autobusera odustalo je od Kvarnera i to treba čim prije ispraviti. Stoga, ovim putem želim apelirati na Ministarstvo turizma i ministra financija da ako ništa drugo bar pojednostave plaćanje tog poreza, a ne da je potrebno prolaziti proceduru i ispunjavati brojne formulare. Bude li to i nadalje funkcioniralo ovako kao sad, sigurna sam da ćemo zabilježiti još lošije rezultate, rekla je Haupfeld.

Još se »traži«
Neki turistički djelatnici smatraju kako se Kvarner još uvijek »traži«, kako se nije pozicionirao na tržištu, već pokušava gurati svoju »raznovrsnost« koja očito ne prolazi, umjesto specijalizirati se za određen vid turizma. No, tako ne misle i u TZ Kvarner koji raznim sadržajima žele turiste privući u posezoni i predsezoni.

   Direktorica županijske turističke zajednice ne smatra ovogodišnje rezultate lošima, već štoviše vrlo solidnima jer kaže da se uspoređuju sa lanjskom rekordnom godinom. Tvrdi kako 0,7 posto manje dolazaka u prvih osam mjeseci nije nešto što bi se trebalo podcrtavati ako se uzme u obzir da se uspoređujemo sa jednim odličnim lanjskim razdobljem.

   – Gotovo 30 posto smještajnih kapaciteta na Kvarneru čine kampovi, a koji su podbacili i upisali dva posto manje dolazaka u odnosu na lani što je direktan utjecaj kiše i lošeg vremena. Privatni smještaj koji čini 50 posto naših ukupnih smještajnih kapaciteta upisao je rezultat jednak lanjskom, a noćenja su u oba slučaja nešto slabija, što opet potvrđuje da su gosti skraćivali boravak, kaže Peršić Živadinov.

   Problem srpnja
Naglašava kako 70 posto gostiju Kvarnera dolazi s najbližih tržišta, iz Slovenije i Austrije.

   – Svi oni redovito prate vremensku prognozu i prema njoj donose odluku o putovanju. Isto tako za razliku od nekoga tko napravi tisuću kilometara da bi stigao do Dalmacije, ovi su gosti na svega sat-dva od svojih kuća i zato znaju i prekinuti godišnji i otići kući, dok gost iz Dalmacije to ne radi. S druge strane Kvarner nije zabilježio podbačaj dolazaka gostiju s dalekih tržišta. Za razliku od drugih mi se možemo pohvaliti da su Rusi ostvarili pet posto više noćenja, baš kao i gosti iz Velike Britanije, a zahvaljujući kampanjama koje smo provodili na njihovim tržištima. Ubacili smo se i na europske rute Koreanaca, imamo 13 posto više noćenja gostiju iz SAD-a, a zabilježen je i porast broja noćenja gostiju iz Švedske. Smatram da su rezultati koje imamo solidni. Mi smo od siječnja do lipnja zabilježili plus od dva-tri posto, srpanj sa 24 kišna dana bio je izrazito loš, a s obzirom na strukturu smještajnih kapaciteta na Kvarneru koju čine u 80-postotnom dijelu kampovi i privatni smještaj, to je bilo donekle i za očekivati, ističe Peršić Živadinov koja će imati priliku već sutra na Lošinju razgovarati sa Ministrom turizma Darko Lorencinom i secirati kvarnersku turističku statistiku.  kraj teksta

Piše: Marina Kirigin

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved