Bjelovar
Nove nade
10.9.2014. 5:55:33h
Budućnost zdravstvenog i lovnog turizma - Bjelovarsko-bilogorska županija!
Bjelovarsko-bilogorska županija i okolica Bjelovara danas obiluju prirodnim ljepotama i velikim, nažalost, još uvijek neiskorištenim turističkim potencijalom. Vrijeme je da sjednete u automobil i krenete u osvajanje Lijepe naše - upravo iz ovog dijela naše domovine...
János Korom Dr. / flickr.com

Bjelovar je za SFRJ bio središte Zajednice općine Bjelovar. Danas je teško vjerovati da je ona zauzimala gotovo površinu triju županija jer su u njoj pripadali, nećete vjerovati, Koprivnica, Križevci, Pakrac, Virovitica… Kao sjedište današnje Bjelovarsko-bilogorske županije obuhvaća još četiri grada: Čazmu, Daruvar, Garešnicu i Grubišno Polje. Kraj je, uz poljoprivredu i stočarstvo, nekada bio poznat po koncentraciji industrije, a danas je gotovo bez nje.

Budućnost zdravstvenog i lovnog turizma! (Foto: Zvono.eu)

Bjelovar je bio i ostao poznat po slavnoj rukometnoj prošlosti, jer je RK Partizan 1972. godine bio prvak Europe, uz to što je bio klub koji je najviše puta bio prvak Jugoslavije. Što se tome još danas moglo dodati, a da svatko odmah zna odakle je? Možda samo po odličnom siru i isto takvom keksu. Poznatost, međutim, ne mora uvijek značiti isto što znači i riječ »važnost«. Na područje Bjelovarsko-bilogorske županiju može se ući iz šest glavnih pravaca. Iz Zagreba preko Ivanić Grada i Čazme, ili preko Vrbovca do Bjelovara; iz Koprivnice izravno u Bjelovar; iz Virovitice preko Grubišnog Polja, a u Daruvar se ulazi iz smjera Pakraca, tj. Požeško-slavonske županije. Iz Kutine ulazi se izravno u Garešnicu. Sve su to cestovni pravci, jer željeznički po značaju gotovo nisu vrijedni spomena.

Budućnost zdravstvenog i lovnog turizma! (Foto: Zvono.eu)

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji danas su, u usporedbi s drugima, po razvijenosti iznimno važni zdravstveni i lovni turizam. Središte zdravstvenog turizma je Daruvar, gdje su još iz vremena antičkog Rima glasovite Daruvarske toplice. I u lovnom turizmu koji je rasprostranjen po čitavoj županiji, dominira Daruvar zajedno s Garešnicom. Prema tim lovištima putuju lovci iz cijele Europske unije, a pogotovo Francuzi, koji uživaju u lovu na divlje svinje. U okolini Daruvara su i jedina dva dvorca na području županije: Janković i Dioš. O dvorcu Dioš, pisali smo nedavno u feljtonu, a vlasnici ga i dalje, poslije nekoliko godina pokušaja, ne uspijevaju prodati vlasniku koji bi mu posvetio dužnu pozornost. Iako je spomenik kulture nulte kategorije on svakodnevno propada, a brigu za nj ne pokazuju ni vlasnik niti država. Mogao bi proći kao zagrebački Paromlin, koji je izgorio, a od nebrige se i potpuno urušio.

Budućnost zdravstvenog i lovnog turizma! (Foto: Zvono.eu)


Županija je poznata i po kvalitetnim vinima i to prije svega po Daruvarskom vinogorju te Vinariji Daruvar i njihovoj graševini. No, osim Daruvara po vinima postaje poznata i Bilogora. I to zahvaljujući Vinariji Čačija koja je, utemeljivanjem geografskog podrijetla, Bilogori otvorila put na vinskoj karti Hrvatske. Uz vinariju Čačija još su dvije izvan daruvarskog područja – Coner i Šapić. U županiji je i najstarija pivovara u Hrvatskoj, također u Daruvaru. To se pivo proizvodi po originalnoj češkoj recepturi, te se prodaje pod brendom Staročeško koje je i najstariji domaći pivski brend, a prošle godine je proslavio 120. rođendan.
Nekada je ovaj kraj, pogotovo Končanica, bio poznat po ribnjačarskom uzgoju slatkovodne ribe. Bio je vodeći u Europi po proizvodnji slatkovodne ribe. Šarani iz tamošnjih ribnjaka u Končanici spravljali su se u kuhinjama širom Europe. Nakon razdoblja stagnacije oni su danas napokon obnovljeni zahvaljujući Daruvarskoj vodoprivredi. Jasno je međutim, da je ponovno osvojiti nekadašnje pozicije drugi put puno teže nego prvi put.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji rodile su se i mnoge poznate i slavne osobe. Od pjevača i glazbenika (Ivo Robić, Boško Petrović), preko sportaša (Hrvoje Horvat) te radijskih i televizijskih voditelja (Vojo Šiljak) pa do inženjera, koji je sudjelovao u slanju čovjeka na mjesec (Milojko Vucelić).

Budućnost zdravstvenog i lovnog turizma! (Foto: Zvono.eu)

Županija je puna malih, nebrušenih bisera, kao što je malo selo Siščani blizu Čazme. Ima i onih lijepo izbrušenih. Jedan od potonjih je u selu Velikom Grđevcu koji svake godine u centar Mato Lovrak, u rodno mjesto velikog pisca za mlade privlači sve više turista. Polako stasava i seoski turizam koji sve brojnije izletnike može smjestiti, nahraniti i zabaviti više od jedan dan. Danas je po cijeloj županiji sve više takvih obiteljskih gospodarstava, među kojima je ipak najpoznatije ono u blizini Čazme po svojim vizualnim bajkama koje se priređuje za Božić i Uskrs.
Prekrasne fotografije Bjelovarsko-bilogorskog kraja pogledajte na portalu Zvono.eu.

Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved