Stranci u ravnici
9.9.2014. 15:04:50h
Graz i London postaju prioritetna turistička tržišta za Slavoniju
Osječka županija je u PPS projektu turistički ravnopravna s Dubrovnikom, Splitom i Šibenikom
ivoras / flickr.com

Dugogodišnje sustavno ulaganje u turističke potencijale Osječko-baranjskoj županiji očito se isplatilo jer će moći već ove jeseni zagrabiti u pet milijuna vrijedan kolač za promociju područja kao jedna od 22 destinacije izabrane u sklopu pilot-projekta poticanja PPS koncepta (predsezone i posezone) Hrvatske turističke zajednice.
Ove će se godine, naime, osigurati veća tržišna vidljivost, odnosno prepoznatljivost posezone u destinaciji nazvanoj Wine Tour Slavonije i Baranje koju nosi Turistička zajednica Đakovo, iako sjedinjuje ukupno jedanaest turističkih zajednica s područja cijele županije.
Kako je jedan od ključnih zadataka HTZ-a pokretanje marketinškog koncepta promicanja turističkog prometa u predsezoni i posezone, izrađen je PPS koncept promicanja turističkog prometa u 14 morskih i osam kontinentalnih destinacija pa se tako Osječka županija našla u projektu ravnopravno s primjerice Dubrovnikom, Splitom i Šibenikom.
Wine tour
To znači da Osječko-baranjska županija izvan glavne turističke sezone nudi posebne, autentične i privlačne turističke proizvode. Prihvaćanjem kandidature potvrđuje se da je prepoznat veliki trud u kreiranju novih motiva za dolazak turista, kao i novih proizvoda namijenjenih za različite potrošačke segmente i tržište posebnih interesa, prilagođenih preferencijama kupaca, čime se omogućuju produženje turističke sezone i smanjenje sezonalnosti s glavnim ciljem povećanja turističkog prometa.
Antonio Sobol, direktor Turističke zajednice Osječko-baranjske županije, kaže kako su pod zajedničkim nazivom Wine tour Slavonije i Baranje sjedinili ponude Osijeka, Našica, Donjeg Miholjca, Belišća, Valpova, Belog Manastira, Kneževih Vinograda, Popovca, Petlovca, Jagodnjaka, Čeminca, Darde, Bilja, Erduta, Bizovca i Draža. No, ne radi se samo, kaže Sobol, o ponudi vinskih cesta, jer gosti dolaze i zbog obilaska kulturnih vrijednosti, a to potvrđuje i rekordan broj plovećih hotela - kruzera u Osijeku.
- Već od ove posezone kreću pojačane marketinške aktivnosti prema proizvodima koje smo mi odabrali kao najvažnije: enogastronomija, biciklizam, outdoor i kultura. Za sada smo izabrali dva tržišta za posebne promocije u ovoj godini - London i Graz. Mislim da neću biti neskroman ako kažem da je na kontinentu naša kandidatura najjača. Novinarima i touroperatorima na studijskim putovanjima imat ćemo što prikazati - od vinskih cesta, četiri vinogorja, od kulture, krećući od naših gradova i ostalih područja, do prirode i Kopačkog rita i ostalih sadržaja i manifestacija, outdoora…
Sve više turista u riječnim lukama
Zasigurno je da će s većim brojem dolaska turista i ta ponuda biti zastupljenija - pojašnjava Sobol.
Sobol kaže kako je već značajno porastao dolazak turista riječnim putem, a očekujemo da se u tome priključe i luke u Batini i Aljmašu. Sve smo dostupniji svim oblicima prijevoza pa se i ponuda u skladu s tim razvija.
- Bitno za našu ponudu je i pitanje rješenja Bizovačkih toplica. Nećemo imati razinu turista kao na Jadranu, a niti to očekujemo, no potvrđujemo da se može i ovdje živjeti od turizma. Turizam je nadogradnja poljoprivredne proizvodnje, naročito vinarstva i gastronomije i na tome gradimo svoju turističku priču. Naše turističke zajednice odradile su veliki posao za kandidaturu, a još planiramo ostvariti i partnerski odnos s gospodarskim subjektima zainteresiranim za ulazak u projekt. Očekujemo unutar PPS kluba hotelijere, gospodarstva, kulturne institucije i zajednice, ali i turističke agencije, i domaće i strane. Za listopad su najavljeni dolasci grupa novinara i touroperatora iz zemalja koje gravitiraju ovom dijelu koje su naša potencijalna tržišta i očekujemo suradnju s agencijama u kreiranju novih turističkih proizvoda kontinentalne Hrvatske - zaključuje Sobol.

Piše: Darko PEJIĆ

Lani u OBŽ-u 75.177 dolazaka i 169.952 noćenja turista
Prema podatcima Državnog zavoda za statistiku, u Hrvatskoj je od siječnja do prosinca 2013. u odnosu prema istom razdoblju prethodne godine u svim komercijalnim smještajnim objektima ostvareno 5,1 % više dolazaka i 3,3 % više noćenja turista. Turisti su ostvarili 64,827.814 noćenja. Od toga su 92,1 % ostvarili strani turisti. Najviše noćenja ostvarili su turisti iz Njemačke (24,2 %), Slovenije (10,3 %), Austrije (8,7 %), Češke (7,6 %), Italije (7,4 %), Poljske (6,8 %), Nizozemske (4,2 %) te Slovačke (3,8 %), što je ukupno 73 %. U gradovima i općinama na području Osječko-baranjske županije ostvareno je 75.177 dolazaka i 169.952 noćenja (najviše u Osijeku, 42.120 dolazaka i 83.915 noćenja - domaći 27.064 / strani 15.096). Ukupno je u županiji bilo 51.252 domaća dolaska (114.908 noćenja) i stranih 23.925 dolazaka (55.044 noćenja).
BICIKLISTI ŽELE U KAMPOVE
Biciklisti koje viđamo po brojnim rutama i putovima koji su tematski osmišljeni, poput rute Stepskog sokola ili Zidina Kolođvar, poučnih staza u Erdutu…, ističu da nam nedostaju kampovi, i to na području cijele Slavonije. No, za taj projekt treba investitor, a ne samo deklarativna potpora. Inače, što se tiče turista na biciklima, oni su se pokazali lošim izvanpansionskim potrošačima, ali zato novac troše u trgovinama. Jedan od kriterija zadovoljenja PPS projekta bio je i aktivnost, raznovrsnost i obujam trgovina i različitih uslužnih djelatnosti u posezoni. Trgovačkih nam centara ne nedostaje, no zbog toga ispaštaju trgovci koji rade i svetkom i petkom. S druge strane, možda treba produžiti radno vrijeme ugostitelja jer oko 22 sata gotovo da se u Osijeku ne može pojesti ništa drugo osim bureka.
Antonio Sobol
direktor Turističke zajednice Osječko-baranjske županije
Raduje nas sve više Engleza
Godinu, dvije iza nas obilježio je malo usporen rast broja turista, ali iz objektivnih razloga. Zatvoren je hotel Mursa, iz nama neobjašnjivih razloga, a s druge strane Bizovačke toplice bile su u stečaju do rješenja pitanja vlasništva. Tako da smo primjerice u ovoj godini po noćenjima na razini prošle, ali treba uzeti u obzir da smo funkcionirali bez 500 hotelskih kreveta koliko nose ta dva hotela, što je izuzetno značajno za naš prostor. Raduje nas i to što sve više Engleza i drugih stranaca stiže avionima u Osijek, kaže Sobol.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved