Rovinj
I dalje na vrhu
9.9.2014. 15:01:41h
Rovinj ostaje rekorder hrvatskog turizma
Bez obzira na nestabilno i kišovito vrijeme koje je ove ljetne sezone vladalo na Poluotoku, Rovinj na Jadranu i dalje ostaje šampion turizma po pitanju turističkog prometa. Jedini je u kolovozu na Jadranu ostvario više od milijun noćenja
Andrey / flickr.com

Bez obzira na nestabilno i kišovito vrijeme koje je ove ljetne sezone vladalo na Poluotoku, Rovinj na Jadranu i dalje ostaje šampion turizma po pitanju turističkog prometa. Jedini je u kolovozu na Jadranu ostvario više od milijun noćenja, a ove godine će kao i lani slaviti čak tri milijuna noćenja. Slijede ga Dubrovnik, Poreč, Medulin i Mali Lošinj koji spadaju među destinacije koje već niz godina premašuju dva milijuna noćenja.

- U kolovozu smo imali jedan posto više noćenja u odnosu na lani, a od početka godine do kraja kolovoza ostvarili smo 2,6 milijuna noćenja što je na nivou prošlogodišnjeg ostvarenja. Najveći broj dolazaka i noćenja ostvarili su gosti iz Njemačke, a najveći porast u odnosu na lani od emitivnih tržišta ostvarili su Austrijanci i gosti iz Velike Britanije. Podbačaj smo s druge strane imali sa nizozemskog tržišta, a razlog su vremenski uvjeti budući da su Nizozemci gosti koji kod nas uglavnom borave u kampovima, kaže nam direktorica Turističke zajednice Rovinja Odete Sapač.

Dubrovnik obara rekorde

Ističe da su u srpnju i kolovozu najbolje bili popunjeni hoteli, turistička naselja i privatni smještaj, dok je zbog dugog kišnog perioda posjećenost kampova čije je učešće u smještajnim kapacitetima Rovinja 55 posto, bila ispod prošlogodišnjeg nivoa.

- Od posezone očekujemo realizaciju turističkog prometa na nivou prošlogodišnjeg, čime bi Rovinj u konačnici ostvario 3,1 milijun noćenja, očekuje Sapač.

Po broju noćenja od početka godine pa sve do kraja kolovoza Rovinj slijedi Dubrovnik  koji ponovno obara rekorde. Time je ove godine nadmašio Poreč koji je lani bio na drugom mjestu. U kolovozu su imali 679 tisuća noćenja ili devet posto više nego lani, dok od početka godine i bilježe 2,3 milijuna noćenja što je devet posto više. Ove godine dvomilijunto noćenje ostvarili su sedam dana ranije, a nadaju se da će ove godine dosegnuti i tri milijuna. Gosti iz Ujedinjenog kraljevstva najbrojniji su posjetitelji Dubrovnika, a slijede ih gosti iz Italije, Francuske, Njemačke, Španjolske, Rusije, Sjedinjenih Američkih Država, Australije, Hrvatske te Švedske.

- Najave za rujan i listopad su također vrlo dobre, te se očekuju i daljnja povećanja turističkog prometa. Tijekom rujna, uz događanja svjetskog ranga – poput koncerta Jose Feliciana na Stradunu, Dubrovnik će biti domaćinom i niza konferencija i skupova. U predstojećem periodu također kreću snažne aktivnosti na promociji destinacije Dubrovnik i rivijera u okviru programa Hrvatska 365, tvrde u tamošnjem TZ-u.

I Poreč s 2,2 milijuna noćenja, s time da je to pad u odnosu na lani za tri posto, spada među najjače destinacije na Jadranu. Samo u kolovozu imali su 814 tisuća noćenja, isto kao i lani. Imali su tri posto manje Nijemaca, jedan posto manje Austrijanaca i 15 posto manje Rusa.

Rusi otišli  s Jadrana

- Razlog skromnijeg popunjenja na njemačkom tržištu je pozicioniranje katoličkih praznika u lipanj što znači smanjenje potražnje kroz prva dva tjedna srpnja te izrazito loše vremenske prilike koje ne utječu negativno samo na goste u destinaciji, već i na vikend-goste kojima informacija o vremenskoj prognozi znači odluka da li krenuti na put ili ne. Razlozi skromnijeg bukinga s ruskog tržišta je nestabilna situacija u Ukrajini, donekle i vizni režim te značajna devalvacija rublje, komentira sezonu u svom odredištu Nenad Velenik, direktor TZ-a Poreč.

Dodaje da, ukoliko se vrijeme stabilizira, očekuju tradicionalno dobru popunjenost u rujnu, a isto se nadaju da će potražnja za kapacitetima u listopadu rezultirati dužim radom

hotela te da ćemo nadoknaditi dio izgubljenih noćenja iz srpnja.

U Umagu su ove godine dosegnuli 1,7 milijuna noćenja što je manje za jedna posto u odnosu na lani, a razlog je prije svega iznimno loš srpanj koji je u noćenjima bio u padu za 13 posto. S kolovoških 737 tisuća i plusom od šest postio uspjeli su nadoknaditi taj manjak.

- Ukoliko destinacija bilježi pad broja noćenja nikako ne možemo biti zadovoljni dosadašnjom turističkom sezonom pogotovo ako je najveći minus zabilježen u mjesecu srpnju odnosno u periodu glavne sezone. Činjenica jest da je ovogodišnji srpanj bio natprosječno kišovit i to je u mnogome utjecalo na popunjenost smještajnih kapaciteta. Vlasnici kuća i stanova za odmor, u najvećem su to broju slovenski državljani, u slučaju nepovoljnih vremenskih prilika ne dolaze u svoje vikendice, pa je sukladno tome i broj slovenskih gostiju manji za pet posto u odnosu na prošlu godinu, kaže nam direktorica tamošnjeg TZ-a Sanda Bravar.

Zbog dobrih najava, posebice što se tiče cikloturizma, Bravar očekuje dobru posezonu i dostizanje prošlogodišnjih rezultata.

Piše: Barbara Ban

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved