Makarska, Otok, Sinj, Trilj
6.9.2013. 4:53:22h
Prof. Slobodan Marinović: Tri igrališta za golf uz Cetinu turizmu bi značila kao tri hotela sa po 500 postelja
Koliko su plaže učinile za turizam na Makarskoj rivijeri, toliko je razvoju turizma na području gradova Sinja i Trilja te općine Otok mogao pridonijeti golf – tvrdi prof. Slobodan Marinović, jedan od pionira golfa u Hrvatskoj, osvrćući se sa žaljenjem na prijedlog dvaju ministarstava, poljoprivrede i zaštite okoliša.
jurvetson / flickr.com

Koliko su plaže učinile za turizam na Makarskoj rivijeri, toliko je razvoju turizma na području gradova Sinja i Trilja te općine Otok mogao pridonijeti golf – tvrdi prof. Slobodan Marinović, jedan od pionira golfa u Hrvatskoj, osvrćući se sa žaljenjem na prijedlog dvaju ministarstava, poljoprivrede i zaštite okoliša, da se iz Prostornog plana Splitsko-dalmatinske županije brišu “ucrtana” igrališta za golf uz rijeku Cetinu u Trilju i Otoku.

− Više od 20 godina postoje planovi da se uz rijeku Cetinu izgrade tri igrališta za golf. Sva tri igrališta uvrštena su u prostorne planove naše županije, kao i u sve strateške dokumente razvoja turizma Republike Hrvatske, uključujući i posljednji takav dokument do 2020. godine koji je donesen 6. veljače ove godine. Sada, odjednom, ministarstva poljoprivrede i zaštite okoliša nisu suglasna da se grade golf-igrališta Trilj i Otok, dok je igralište u Sinju ostalo.

Ministarstvu turizma strateški važni, a drugima problem

Ne razumijem kako su igrališta Trilj i Otok Ministarstvu turizma strateški važna, a ministarstvima poljoprivrede i zaštite okoliša problem. Pritom valja znati da se nikada nije planiralo da se ta tri igrališta grade na poljoprivrednom zemljištu, nego u inundaciji rijeke Cetine, na prostoru koji spada u javno vodno dobro. Podsjećam da je na golf-igralištu Trilj još 1991. godine, na samom početku Domovinskog rata, obavljeno više od 70 posto zemljanih radova i da je za to igralište izrađena skupa projektna dokumentacija – kaže Marinović.

− Poznato je da je vaša tvrtka “Alka-club” pokrenula i bila nositelj projekta izgradnje igrališta za golf u Trilju, pri čemu su se spominjali troškovi u stotinama tisuća njemačkih maraka, te da se iza tog nerealiziranog projekta vuku “repovi”. Je li to vaš motiv da igrališta za golf uz Cetinu opstanu? − pitamo Marinovića.

− Činjenica je da sam na sudu s Ministarstvom turizma zbog preuzimanja i ometanja projekta, pa mogu sumnjati da ministarstva poljoprivrede i zaštite okoliša brisanjem igrališta Trilj iz Županijskog prostornog plana žele napraviti uslugu Ministarstvu turizma. Spor, međutim, ostavljam sudu i DORH-u. Ja se, kao turistički djelatnik, zalažem za sva tri golf-igrališta uz Cetinu zbog ekonomskih razloga.

Učinci koje bi donosila ta tri igrališta po prihodima su ravni trima hotelima sa po 500 kreveta. Isključivo se zato zalažem za to da se projekt golfa u Sinjskom polju sačuva po svaku cijenu. Brisanje igrališta Trilj i Otok iz Županijskog prostornog plana suluda je ideja, ravna diverziji – kaže Marinović. Njegovo mišljenje, međutim, ne dijele u Trilju, u kojemu su suzdržani o projektu golfa, a u Otoku mu se otvoreno protive.

Piše: Toni Paštar

Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved