Cres
Divjina
4.9.2014. 9:26:49h
Njemački FAZ o divljem Cresu
Njemački dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung objavio je veliku reportažu s Cresa, jadranskog otoka koji opisuju kao 'čistu divljinu' u kojoj nema 'turističkih masa i spektakularnih plaža', ali se zato 'može naučiti da je ponekad manje – više'
Toni Krasnic / flickr.com

Njemačka novinarka Ulrike Maria Hund za dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung napisala je veliku reportažu s Cresa, otoka koji je u ovim utjecajnim njemačkim novinama dobio brojne pohvale zbog toga što odskače od masovnog turizma ostatka jadranske obale, naročito kada je riječ o sjevernom dijelu otoka.

'Više je ovaca nego ljudi u zaseoku Merag. Neoštrigane, slobodno hodaju posvuda, pa čak i po molu na obali. Popodne nestanu, skriju se u hladovinu obližnje šumice ili brste grmlje. Ovdje nema mnogo toga: trava je sasušena, a seljaci svoja dvorišta štite kamenim zidovima i bodljikavom žicom', započinje FAZ-ova reportaža u kojoj se detaljno opisuje mirna atmosfera turističkog iskustva na Cresu.

Merag se sastoji od desetak kuća, u njemu nema ni trgovine ni kafića, no zato se svaki dan može kupiti svježa riba koju ulove lokalni ribari. Sjever Cresa je mjesto na kojemu se 'svaki četvorni metar zemlje mora osloboditi od kamena koji se onda slaže u zidiće, a njih često zimske oluje znaju porušiti'.

Prema pisanju FAZ-a, vrijedi posjetiti i muzej u gradu Cresu, 'u kojemu su mnoge amfore s davno potonulih brodova'. Fascinantni su i bjeloglavi supovi koji obitavaju na ovom otoku, a za koje je osnovana posebna veterinarska ambulanta.

FAZ na kraju reportaže nudi konkretne informacije o tome kako na Cresu naći privatni smještaj, pa upućuju na lokalnu Turističku zajednicu. Napominju i da se iz Bonna može direktnim letom Germanwingsa doći na otok Krk, s kojega svakodnevno vozi trajekt prema Cresu. Javnog prijevoza na Cresu 'praktično nema' te se preporučuje unajmljivanje auta ili uzimanje taksija.

Piše: Gordan Duhaček

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved