Dubrovnik
4.9.2013. 13:33:33h
OŽIVJELA TRADICIJA Sad i znamo zašto je u Konavlima vino najbolje!
U tradicionalnim, patrijarhalnim Konavlima, oduvijek se znalo što je muški, a što ženski posao! Muški je, jasno, onaj odgovorniji, na primjer berba grožđa, a ženski…
Luka Krstulović / wikipedia.org

U tradicionalnim, patrijarhalnim Konavlima, oduvijek se znalo što je muški, a što ženski posao! Muški je, jasno, onaj odgovorniji, na primjer berba grožđa, a ženski… – krenuo je s pričom, danas popodne, u vinogradu Iva Karamana u Pridvorju Ivo Mujo. I dobro nasmijao turiste koji su turističkim vlakićem, u organizaciji Gullivera, stigli  na „trganje“ – početak berbe grožđa u Konavlima za čiji se simbolični početak pobrinula udruga Agroturizam Konavle. U dobrom raspoloženju, bila je ovo prigoda i da domaćini gostima pojasne baš tu žensku stranu posla u Konavlima zbog koje je, kažu oni, i njihovo vino najbolje. A odgovor je jednostavan: najljepše noge najljepše gnječe! Pa i rezultat ne može biti nego – najbolji!
Trganje je priređeno na tradicijski način, onako kako su to radile generacije konavoskih poljoprivrednika. Cilj je, kako ističu, ukazati na Konavle kao vinsku regiju, koja je konceptom razvoja malih obiteljskih vinara s naglaskom na autohtone sorte vinogorja posljednjih godina postigla visoke standarde u kvaliteti vina.
Također, očuvanje i valorizacija tradicijske baštine i autohtonih poljoprivrednih proizvoda nezaobilazan je dio ponude u stvaranju i pozicioniranju Konavala kao destinacije izvrsnosti u ruralnom turizmu, naglašavaju u Agroturizmu Konavle.
Vinare i vinogradare danas u Pridvorju, uz Iva Muja, u ime Dubrovačko-neretvanske županije podržao je i pozdravio i zamjenik župana Davorko Obuljen, te direktor konavoske Turističke zajednice Frano Herendija… Agroturizam Konavle ovu je manifestaciju organizirao inače prvi put, i to među ostalim i povodom aktivnosti oko skorašnjeg osnivanja odjela za vinogradarstvo i vinarstvo odnosno vinski turizam u okviru udruge Agroturizam Konavle. Sve zajedno je pozdravio na svom imanju, na kojem je oko četiri tisuće loza, i domaćin Ivo Karaman.
„Danas počinje berba, što mi je posebno zadovoljstvo jer počinje kod mene. Dogodine bit će kod nekog drugog…“, rekao je pozdravljajući goste Ivo Karaman. Da, pak, vino bude kao i svake godine dobro, zaželio je dožupan Obuljen, dok je Frano Herendija kazao kako mu je posebno zadovoljstvo bilo što su se ovo ljeto održale prezentacije ponude konavoskih agro turizama, što je vrlo dobro prihvaćeno od gostiju.
Vrijedni težaci, Konavljani i Konavoke u nošnjama, zajedno s turistima koji su im se pridružili, potom su se prihvatili posla u vinogradu. Uz pomoć magaraca i konja tek ubrano grožđe prebačeno je u vinicu, na zadovoljstvo (posebno strane) publike demonstrirano je i gnječenje grožđa, a ni tratamenat poslije „mečenja grožđa“ nitko nije odbio…

Piše: kc

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved