Vir
4.9.2013. 12:13:04h
Vir: Inozemne agencije nelojalna konkurencija koja posluje s ilegalnim iznajmljivačima
Otok Vir jedna je od tek tri turističke destinacije u Zadarskoj županiji, uz Zadar i Biograd, koje uspiju ostvariti milijun noćenja. Međutim, broj ostvarenih noćenja na Viru bio bi sigurno puno veći su svi gosti prijavljeni.
F.Krikava, Znojmo / wikipedia.org

Otok Vir jedna je od tek tri turističke destinacije u Zadarskoj županiji, uz Zadar i Biograd, koje uspiju ostvariti milijun noćenja. Međutim, broj ostvarenih noćenja na Viru bio bi sigurno puno veći su svi gosti prijavljeni. Voditelj jedine registrirane tamošnje agencije, agencije Vir-turizam, Ante Galić kaže kako su inozemne agencije nelojalna konkurencija koja posluje s ilegalnim iznajmljivačima, javlja Radio Zadar

Zadar, 100511.OPCINA VIR. U vjecnici opcinske zgrade u Viru odrzana je prezentacija Strategije razvoja turizma Opcine Vir.Na slici: centar Vira.Foto: Vladimir Ivanov / CROPIX

Kada je prije tri godine osnovana agencija Vir Turizam s ciljem poboljšanja ponude i zaokreta u turističkom image-u, registriranih iznajmljivača bilo je 280, sa 400-tinjak apartmana. S građevinskom legalizacijom broj je veći, ali ne dovoljno. Trenutačno je u turističkom sustavu 650 apartmana.

Morate znati da na Viru ima 11 tisuća objekata. Naša je procjena da se iznajmljuje smještaj u barem, 6 tisuća kuća. Sad oduzmite ove legalne iznajmljivače pa možete i sami zaključiti koliko ih se turizmom bavi na crno. Takvi iznajmljivači, najčešće zbog lošije kvalitete, spuštaju cijenu turističkoga smještaja.

Ante Galić voditelj Agencije Vir turizam upozorava na još jednu nelogičnost u poslovanju agencija.

Zakon o PDV-u turizmu je hrvatskim agencijama nametnuo jedinstvenu poreznu stopu od 25 posto dok inozemne agencije iz Mađarske, Češke, Slovačke, Poljske, Austrije i tako dalje mogu poslovati sa nekategoriziranim smještajem i ne plaćaju porez u Hrvatskoj, jedino što plate svodi se na boravišnu pristojbu.

Državnom inspektoratu dobro je poznata ova situacija. Rješenje problema nije ulaziti u ilegalne apartmane, smatra Galić. Treba prekinuti taj lanac bukinga i prijevoza takvih gostiju koji najčešće niti ne znaju da su u turističkoj ilegali. To ruši ugled svega što napravimo na podizanju kvalitete virskog turizma. Sav trud pada na osobnim iskustvima takvih gostiju - zaključuje Galić.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved