Premantura
4.9.2013. 9:52:22h
Premantura: Kranjski kamp slavi 50 godina
Ove godine Kranjski kamp u Premanturi slavi 50-i rođendan pa je tim povodom direktor medulinske Turističke zajednice Aldo Dobrovac u kampu uručio priznanje i statuu Milanu Adlešiču za osobite zasluge u razvoju turizma u Medulinu.
M. Angelini / glasistre.hr

Ove godine Kranjski kamp u Premanturi slavi 50-i rođendan pa je tim povodom direktor medulinske Turističke zajednice Aldo Dobrovac u kampu uručio priznanje i statuu Milanu Adlešiču za osobite zasluge u razvoju turizma u Medulinu. Dobrovac je istaknuo da je obitelj Adlešič pionir premanturskog turizma i da je dala izniman doprinos njegovu razvoju na ovom prostoru.

- Kada sam tražio područje gdje ćemo osnovati kamp, u Općini Pula su mi predložili Premanturu. Ovdje je sve bilo zaraslo, more se nije vidjelo, nije bilo vode i struje. No, krenuli smo s podizanjem kampa, omladina odnosno učenici Industrijske škole Iskra radili su do 22 sata. Sjećam se zgode kad smo ostavili cijevi za vodu izvan kanala jer se žurilo otvoriti kamp i došla nam je jedna kampistica reći da "mrzla voda ne teče".

Cijevi su bile na suncu pa je voda bila vrela. Sljedećeg dana smo ih stavili u kanale pa nam je došla reći da "sad samo mrzla voda teče", prisjetio se Adlešič, koji je 1962. došao u Premanturu, a kamp je otvoren sljedeće godine. Bio je glavni aktivist Ferijalnog saveza Kranja koji je zajedno sa slovenskim kolegama podignuo kamp i to sve dobrovoljnim radom. Ima 92 godine, a po profesiji je profesor elektrotehnike.

Voditeljica kampa od 1992. godine je njegova kćer Dušica Capelle. Te godine je osnovano trgovačko društvo Kranjski kamp d.o.o., čija je ona direktorica.

- Kamp je procvat doživio 80-ih godina, a onda se desio rat u Hrvatskoj, no nismo htjeli da kamp prestane raditi pa smo 1992. osnovali trgovačko društvo. Prosjek noćenja u zadnjih pet godina je 19 tisuća na godinu, a ove godine smo krajem kolovoza zabilježili 19.480 noćenja što je povećanje od pet posto u odnosu na lani. Oko 70 posto gostiju su Slovenci, a ove godine Francuzi su ostvarili više od 50 posto noćenja u odnosu na francuska noćenja lani.

Slijede Talijani, Nijemci, Austrijanci, Nizozemci, Česi i Poljaci. Sve više se orijentiramo na obiteljski turizam jer gosti to traže, a 60 posto kampista nam se vraća jer se ovdje osjećaju kao doma. U zadnjih desetak godina uloženo je u kamp 600 tisuća eura, rekla je voditeljica kampa.

Kapacitet kampa je 300 osoba, gostima je na raspolaganju osam kuća za odmor veličine 35 kvadrata, šest bungalova, četiri sobe, 23 opremljene kamp prikolice te parcele za šatore i kamp kućice, restoran, bar, dva sanitarna čvora, igralište za odbojku i košarku, dječje igralište, stolni tenis.

- Ovdje kampiram od 1993. jer mi se jako sviđa i korektan je odnos osoblja prema gostima. Najviše mi se sviđa druženje. Oko 45 dana boravim u kampu, a dođu i moja dva sina. No, od ove godine sam u mirovini pa sam došao 1. lipnja i ostajem do 15. rujna. Svake godine nešto novo se napravi u kampu, ponude se novi sadržaji koji nas privlače da ostanemo, rekao nam je Zlatko Mauhar iz Ljubljane.

Bračni par Patricia i Jean-Michel Delmulle iz Strasbourga u kampu su ove godine prvi puta.

- Našli smo kamp preko interneta. Inače smo bili po dalmatinskoj obali, ali željeli smo malo istražiti i istarsku i zato smo tu došli. Zadovoljni smo kampom, ali malo smo zabrinuti zbog okoliša jer nema ekološke zaštite i brige o njemu na istarskom području, upozoravaju nas Francuzi.

Piše: T. GRBIĆ

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved