Biševo
Jadranski dragulj
31.8.2014. 10:07:32h
Čuvamo Modru špilju kao zjenicu oka svoga
Modra špilja, jadranski dragulj na otoku Biševu nadomak Visa, traži stalnu zaštitu i izvan sezone, a svako pa i najmanje onečišćenje treba prijaviti nama, jer mi smo koncesionari Modre špilje – kaže Brigita Fiamengo, direktorica Nautičkog centra Komiža, tvrtke u vlasništvu Grada Komiže.
japus / wikipedia.org

Modra špilja, jadranski dragulj na otoku Biševu nadomak Visa, traži stalnu zaštitu i izvan sezone, a svako pa i najmanje onečišćenje treba prijaviti nama, jer mi smo koncesionari Modre špilje – kaže Brigita Fiamengo, direktorica Nautičkog centra Komiža, tvrtke u vlasništvu Grada Komiže.
Ovaj prirodni fenomen i turistički biser na Biševu ove godine, a posebno velikom feštom ovoga vikenda, obilježava 130. obljetnicu, no prije i nakon obljetnice obveze oko ovog zaštićenog spomenika prirode su uvijek na istoj razini.

– Odgovorno provodimo zaštitu od onečišćenja, odvozimo komunalni otpad s otoka, a u slučaju bilo kakvog onečišćenja prva smo adresa za sve prijedloge, sugestije i primjedbe građana. Na žalost, praksa je pokazala da se iza pojedinih prigovora uvijek kriju razlozi druge prirode, što nikome u konačnici ne ide u prilog – poručuje iz Komiže Brigita Fiamengo.

Oni brinu o posjetima, razgledavanju i čuvanju Modre špilje, koja je dio Ekološke mreže RH – Natura 2000, te je klasificirana u područje od vitalnog interesa za Hrvatsku.

– Veseli nas što je posjetitelja sve više, lani smo imali rekord od 56.875 posjetitelja, u odnosu na lani kada ih je bilo 45.131. Ove godine, zbog lošeg vremena, imamo manje gostiju, njih 37.600. Vrijeme nam je važan preduvjet, no bez obzira na pad broja posjetitelja radimo istim tempom – kaže Fiamengo.

Zbog posebnih prirodnih okolnosti, ljepotu špilje najbolje je doživjeti od 11 do 13 sati, kad je i najviše gostiju i prijevoznika, pa se mora voditi računa o redu na pristaništu u uvali Mezuporat, jer dnevno zna biti i više od 1500 gostiju. Pristanište Mezuporat ne uspijeva zadovoljiti potrebe za privez brojnih plovila. Baš zato je Modra špilja i upravljanje tim zaštićenim spomenikom prirode oduvijek pod “povećalom”.

– Kao koncesionar imamo iznimno male ovlasti u evidentiranju prekršitelja i naplati kazni. Udaljeni smo od sjedišta nadležnih institucija i zato bi fleksibilnija zakonska regulativa, kojom bi se koncesionaru zaštićenog spomenika prirode dale veće ovlasti u evidentiranju, legitimiranju prekršitelja i naplati kazni na licu mjesta do određenih limita, bila znatno učinkovitija u zaštiti ovog vrijednog prirodnog fenomena – ističe direktorica Nautičkog centra Komiža.

Svakako valja istaknuti odličnu suradnju s Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Splitsko-dalmatinske županije u smislu organizacije inspekcijskih poslova na terenu koji uvijek poluče odlične rezultate.

Kako bi u Modru špilju doveli što više turista, uložili su znatna sredstva u organizaciju, ali i promociju, no ovaj je rijedak prirodan fenomen, kažu u Komiži, još uvijek nedovoljno promoviran na svjetskoj razini.

– Otok Biševo pruža brojne gospodarske mogućnosti, no činjenica je kako bez cesta i vodoopskrbe nije moguć ozbiljniji razvoj otoka. Nabavili smo i brod “Sveti Salvestar” koji svaki dan vozi do Biševa, osmišljavamo i ekoobjekt s ugostiteljskim sadržajima i suvenirnicom u uvali Mezuporat. Uložili smo sredstva u izradu studije utjecaja zahvata izgradnje sidrišta u uvali Mezuporat. Ovogodišnji novitet je audiozapis kojim u suradnji s autorom teksta dr. Joškom Božanićem, na pet jezika prezentiramo priču o otkriću Modre špilje – poručuje uoči proslave 130. obljetnice Brigita Fiamengo.

Piše: Ojdana Koharević

Sidrište u Mezuportu
Kako bi u Modru špilju doveli što više turista, uložili su znatna sredstva u organizaciju, ali i promociju, no ovaj je rijedak prirodan fenomen, kažu u Komiži, još uvijek nedovoljno promoviran na svjetskoj razini.
– Otok Biševo pruža brojne gospodarske mogućnosti, no činjenica je kako bez cesta i vodoopskrbe nije moguć ozbiljniji razvoj otoka. Nabavili smo i brod "Sveti Salvestar" koji svaki dan vozi do Biševa, osmišljavamo i ekoobjekt s ugostiteljskim sadržajima i suvenirnicom u uvali Mezuporat.

Uložili smo sredstva u izradu studije utjecaja zahvata izgradnje sidrišta u uvali Mezuporat, kojim bi se na organiziran način reguliralo sidrenje brodica bez negativnih utjecaja na prirodna staništa zaštićenih morskih vrsta. Ovogodišnji novitet u ponudi posjetiteljima Modre špilje je audiozapis kojim Nautički centar Komiža d.o.o., u suradnji s književnikom i autorom teksta dr. sc. Joškom Božanićem, na pet svjetskih jezika prezentira priču o otkriću Modre špilje i anegdote vezane uz taj događaj – poručuje uoči proslave 130. obljetnice Brigita Fiamengo.

Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved