Gospić
Lika
29.8.2014. 5:45:04h
Ne krijemo zadovoljstvo ostvarenim turističkim rezultatima
Sada je već očito da turizam za razliku od prijašnjih vremena nije sporedna gospodarska grana u Hrvata, već postaje jedan od značajnijih segmenata općeg razvoja Hrvatske.
INekic / wikipedia.org

Sada je već očito da turizam za razliku od prijašnjih vremena nije sporedna gospodarska grana u Hrvata, već postaje jedan od značajnijih segmenata općeg razvoja Hrvatske. Iako se još uvijek ne koriste kvalitetno svi njegovi potencijali, nizom provedenih strateških programa revitalizacije turističkih posebnosti turizam je postao nezaobilazna djelatnost kojoj se okreće sve veći broj stanovnika Ličko senjske županije. A da je to tako, potvrdili su nam i u Turističkoj zajednici Grada Gospića.
Turistički razvoj Lika sve više temelji na svojim bogatstvima, prirodnim ljepotama, netaknutosti, odnosno nezagađenosti brojnih prostranstava. Potvrda za to su i rezultati koji su iz godine u godinu sve bolji, a turistička ponuda sve kvalitetnija i sadržajnija. „Tijekom sedam mjeseci 2014. godine ostvarili smo 13 posto više noćenja nego za razdoblje od sedam mjeseci iz 2013. godine. To znači da smo zabilježili 13.931 noćenja, dok je ta brojka u 2013. godini iznosila 12.704 noćenja. U dolascima gostiju ostali smo na razini prošlogodišnjih rezultata, odnosno imamo 9.204 dolazaka gostiju. Najveći broj dolazaka po našoj statistici ostvarili su Talijani s 30 posto od ukupnog broja dolazaka. Kad je riječ o noćenjima, domaći gosti ostvarili su 32 posto noćenja, slijede Talijani, potom gosti iz Japana, Poljske, ali vidan je i porast dolazaka gostiju iz Slovenije, Engleske, Austrije, Ukrajine i Švedske, kaže dir. TZ Grada Gospića Maja Strilić.

„Kad je riječ o smještajnim kapacitetima, u gradu Gospiću trenutačno imamo registriran 491 krevet te 29 pomoćnih ležajeva. Hoteli, odnosno moteli imaju 337 kreveta, a 154 kreveta je u domaćinstvima, kampovima, u seljačkim domaćinstvima. Sve ovo govori koliko se razvija svijest o turističkom poslovanju te o potrebama još kvalitetnijeg osmišljavanja turističke ponude. Iz godine u godinu sve su vidljiviji kvalitetni pomaci u pružanju turističke ponude grada Gospića,za što se ulažu značajna financijska sredstva te osmišljava niz novih sadržaja. U Turističko informativnom centru od 07,00 do 20,00 sati možemo pružiti sve informacije posjetiteljima, a sam Ured TZ radi do 15,00 sati. Tijekom ljeta, od lipnja do kraja rujna, ostvarujemo najbolje rezultate turističkog poslovanja, što je slučaj i u ostalim turističkim destinacijama Ličko senjske županije. Naši su najčešći posjetitelji, mogli bismo reći, ljubitelji aktivnosti u prirodi, biciklisti, ribići, kulturnjaci, a u zimskom periodu tu su lovci i mnogi drugi. Temeljem Programa ukupnog razvoja grada Gospića tzv. „PUR“-a imamo projekt u kojem je zastupljena djelatnost turizma koja je povezana s poljoprivredom, što je i buduća okosnica razvoja grada Gospića, a što čini poantu različitih vidljivih sadržaja koja će se oslanjati na prirodna obilježja prostora i upotpunjavati kvalitetom kulturne, tradicijske i gastro ponude. Iz proračuna Grada Gospića TZ financira se sa 650.000 kn godišnje, što uz naše zalaganje, savjestan rad i uz prihode od boravišne pristojbe i članarine omogućuje normalno poslovanje TZ“, doznajemo od dir. Maje Strilić.

Po planu i programu TZ Grada Gospića djeluje i kroz turističke sajmove, manifestacije, izradu promidžbenih materijala, kroz projekt „Volim Hrvatsku“, kroz promotivne distribucije, road show prezentacije, surađuje se s udrugama, rad je širokog spektra, tako da je u ovom poslu svaka prilika za monotoniju isključena. „Svake godine TZ Grada Gospića posjeti u organizaciji HTZ i TZ Ličko senjske županije, a u suradnji s lokalnim TZ, više novinara i novinarskih grupa koji su specificirani baš za turizam kojima predstavimo turističke lokalitete za koje mislimo da su interesantni i značajni za njihovu daljnju prezentaciju diljem svijeta. Kroz cijelu godinu imamo suradnju s turističkim medijima, oglašavamo se u HTZ glasilu. Opremljeni smo nizom kvalitetnih promidžbenih materijala, izdvajam interaktivni multimedijalni cd koji je osvojio prestižnu nagradu na najjačem turističkom festivalu „Turist filmu“ u Češkoj, u kategoriji multimedija, osvojivši prvo mjesto od 136 zemalja. Surađujemo s nizom udruga koje djeluju na području grada Gospića. Mogu izdvojiti naše aktivno sudjelovanje na sajmovima i road show prezentacijama u Beču, Londonu, Barceloni, Amsterdamu, Ljubljani, Rimu, Bologni, Budimpešti i Zagrebu, kazala nam je dir. TZ Gospić Maja Strilić.

Piše: Hrvoje Jurković

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved